Vårdprogram och nyckelfrågor för lungcancerforskning
Lagom till sommaren kommer det nya vårdprogrammet för lungcancer. Det ska ses som ett komplement till de nationella riktlinjerna. Forskaren Bengt Bergman som arbetat med vårdprogrammet menar själv att återintegrering av klinisk forskning i sjukvården är en av nyckelfrågorna för framtidens lungcancervård.
Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Lagom till sommaren kommer det nya vårdprogrammet för lungcancer. Det ska ses som ett komplement till de nationella riktlinjerna. Forskaren Bengt Bergman som arbetat med vårdprogrammet menar själv att återintegrering av klinisk forskning i sjukvården är en av nyckelfrågorna för framtidens lungcancervård.
Det är tredje gången som vårdprogrammet för lungcancer genomgår en komplett uppdatering. Programmet skiljer sig från de nationella riktlinjerna på flera punkter. Medan vårdprogrammet drivs av professionen initieras riktlinjerna av Socialstyrelsen. Riktlinjerna kretsar kring enstaka åtgärder och standardiserad evidensvärdering medan vårdprogrammet är tänkt att vara heltäckande, med en mindre formaliserad evidensvärdering. Socialstyrelsen gör också en prioritering eller styrkegradering av rekommendationer medan vårdprogrammet är mer generellt formulerat.
Vårdprogrammet har nu varit ute på remiss hos professionen och ska även skickas till huvudmännen. De kommentarer som kommit in handlar till exempel om att det finns för lite av det sjukdomsförebyggande perspektivet. Rökprevention är trots allt med. I vissa delar uppfattas vårdprogrammet som alltför inriktat mot läkare och att vårdteamet och även kontaktsjuksköterskans roll borde betonas mer.
− Det har varit förvånansvärt lite opposition mot våra rekommendationer kring cytostatika. Det tolkar jag som om förslagen är väl genomtänkta och välgrundade. Någon efterlyser ett regimbibliotek, men det pågår ju på annat håll, sa Bengt Bergman, överläkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg, när han presenterade remissinstansernas kommentarer till vårdprogrammet, när han föreläste vid Svenska Lungcancerstudiegruppens möte.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Livskvalitet för lungcancerpatienter
Bengt Bergmans engagemang i vårdprogrammet och för lungcancerforskning i stort belönades under mötet med Svenska lungcancerstudiegruppens stipendium på 75 000 kronor.
Under högtidsföreläsningen gjorde han en exposé över vad som hänt under hans tid som lungläkare i Göteborg. Inte minst handlade det om studier kring begreppet livskvalitet som Bengt Bergman bidrog till att identifiera och etablera. Med livskvalitetsmätningar kan man visa att patienter med avancerad lungcancer inte bara lever längre utan även har bättre livskvalitet med cytostatika än utan.
Sverige har flera styrkor inom lungcancerforskningen, bland annat en infrastruktur för klinisk forskning, biobanker och register, summerade Bengt Bergman. Men sambanden mellan preklinisk och klinisk forskning är svaga, och forskningslinjen är spretig. Klinisk forskning uppfattas alltför ofta som ”ett intrång” i sjukvården vilket förstås är ett hot mot framgång.
− Vi har decentraliserad vård och det kan vara bra ur ett patientperspektiv för nära vård, men det är ingenting som underlättar för klinisk forskning. Hälften av våra patienter behandlas på sjukhus utanför universitetssjukhusen. Jag upplever också bristande samling kring forskningsprojekten och det är ofta svårt att få in patienter i studierna, sa Bengt Bergman.
Han har identifierat fyra nyckelfrågor för lungcancerområdets framgång: att återintegrera klinisk forskning i sjukvården, att hitta en långsiktig forskningslinje, att skapa förankring i patientgrupper och att få till ett strukturerat samarbete med läkemedelsindustrin.
− Vi har samarbeten med industrin men det sker ofta på deras villkor, vi kliniska forskare behöver vara mer proaktiva.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Cancervaccin tillsammans med immunterapi effektiv mot malignt melanom
Kombinationen av cancervaccin och immunterapi minskar risken för återfall eller död bland patienter med malignt melanom. Det visar färska resultat från en stor fas II-studie.
-
Flera viktiga framsteg inom dermatologi: Snart kan “känslig hud” bli en egen diagnos
Mycket har hänt inom det dermatologiska fältet under senare år, och patienter erbjuds både fler och effektivare behandlingar än någonsin tidigare. Här delar dermatologen Ada Girinta med sig av sina tankar kring utvecklingen och ger sin spaning framåt på området.
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.