Onkolog: De här studierna måste vi känna till och diskutera
I sin kongressrapport refererar Henrik Lindman, överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset, kring de viktigaste nyheterna om bröstcancer som lyftes under ESMO 2020. NetdoktorPro frågar honom vad han vill säga till de som inte kunde delta i år.

Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Hallå där Henrik Lindman...
Vad stod i fokus under ESMO 2020?
– Om man ser presidentseminarierna som representativa för intresset så var det ganska mycket fokus på signalhämmande tablettbehandling med stora studier inom lung-, njur-, prostata- och bröstcancer. Tre av de sju utvalda presentationerna gällde lungcancer och två prostatacancer.
Henrik Lindman har även varit med och tagit fram NedoktorPro:s fortbildning om skelettmetastaser >>
Vilka var de största nyheterna inom bröstcancerområdet?
– De två största nyheterna inom bröstcancer gällde abemaciclib som adjuvant behandling där två-årsdata visar klar fördel och sacituzumab govitacan, ett antikropps-cytostatika konjugat för behandling av spridd trippelnegativ bröstcancer med mycket starka resultat. Sannolikt kommer båda preparaten att godkännas av EMA framöver och troligen kunna bli nya standardbehandlingar i Sverige i framtiden.
Läs mer om studierna och mycket annat i Henrik Lindmans kongressrapport: ESMO 2020 – Nya steg i kampen mot bröstcancer
Vad vill du säga till de som inte kunde delta i år?
– Ur bröstcancersynvinkel presenterades många stora fas-3 studier som vi absolut måste känna till och diskutera inom en snar framtid, inte minst då många data var motsägelsefulla.
Är det något du saknade under kongressen?
– Ur min synvinkel, relativt lite data för HER2-positiva patienter, något som faktiskt var de stora nyheterna på San Antoniomötet i december 2019.
Kurs: Immunterapi vid lungcancer
Ta del av en unik fortbildning om immunterapi vid lungcancer och få kunskap om nya behandlingsalternativ.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Progesteronreceptorhämmare kan minska risken för agressiv bröstcancer
Forskare från bland annat Karolinska Institutet har funnit ett nytt typ av läkemedel med potential att minska risken för aggressiv bröstcancer.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.