Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Onkologi

Onkolog: De här studierna måste vi känna till och diskutera

I sin kongressrapport refererar Henrik Lindman, överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset, kring de viktigaste nyheterna om bröstcancer som lyftes under ESMO 2020. NetdoktorPro frågar honom vad han vill säga till de som inte kunde delta i år.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-10-01

Onkolog: De här studierna måste vi känna till och diskutera
Annons

Hallå där Henrik Lindman...

Vad stod i fokus under ESMO 2020?
– Om man ser presidentseminarierna som representativa för intresset så var det ganska mycket fokus på signalhämmande tablettbehandling med stora studier inom lung-, njur-, prostata- och bröstcancer. Tre av de sju utvalda presentationerna gällde lungcancer och två prostatacancer.

Vilka var de största nyheterna inom bröstcancerområdet?
– De två största nyheterna inom bröstcancer gällde abemaciclib som adjuvant behandling där två-årsdata visar klar fördel och sacituzumab govitacan, ett antikropps-cytostatika konjugat för behandling av spridd trippelnegativ bröstcancer med mycket starka resultat. Sannolikt kommer båda preparaten att godkännas av EMA framöver och troligen kunna bli nya standardbehandlingar i Sverige i framtiden.

Annons
Annons

Läs mer om studierna och mycket annat i Henrik Lindmans kongressrapport: ESMO 2020 – Nya steg i kampen mot bröstcancer

Vad vill du säga till de som inte kunde delta i år?
– Ur bröstcancersynvinkel presenterades många stora fas-3 studier som vi absolut måste känna till och diskutera inom en snar framtid, inte minst då många data var motsägelsefulla.

Är det något du saknade under kongressen?
– Ur min synvinkel, relativt lite data för HER2-positiva patienter, något som faktiskt var de stora nyheterna på San Antoniomötet i december 2019.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.