Opioidbehandling vid långvarig smärta – ett tveeggat vapen
Kronisk smärta är ett vanligt problem inom dagens sjukvård. I dag används främst svaga opioider som kodein och tramadol vid smärtlindring, men de senaste åren har det skett en tydlig ökning av allt starkare opioider.
Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Fortbildning för läkare
Öka din kunskap om metastaserad njurcancer
Fortbildning om metastaserad njurcancer med fem patientfall och kontrollfrågor. Välkommen att testa dina kunskaper och dela med dig av dina erfarenheter!
Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Det var fullsatt till sista stolen under fredagsmorgonens symposium om behandling av långvarig smärta. Problemet räknas som en folksjukdom och kronisk smärta är en av de främsta anledningarna till att människor uppsöker sjukvården.
– Jag vet att kliniker stöter på det här problemet dagligen, men man ska veta att det både finns fördelar och nackdelar med opioidbehandlingar. Det är ett tveeggat vapen, säger överläkaren Annica Rhodin, smärtcentrum, Akademiska sjukhuset.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Svaga opioider används främst
Först under 1980-talet skedde en liberalisering gällande opioidbehandlingar, vilket bottnade i goda erfarenheter från hospicerörelsen. 1988 kom även en studie utförd av Ronald Melzack, där han påpekade att det skedde en underanvändning av opioider vid svåra smärttillstånd.
I dag använder sjukvården främst svaga opioider som kodein och tramadol för att erbjuda smärtlindring. Men mellan år 2006 och 2013 har det skett en tydlig ökning av allt starkare opioider. Annica Rhodin påpekar att opioidbehandling kan vara effektivt vid långvarig smärta, men att behandlingen inte är problemfri.
– Vi läkare ska vara medvetna om att det händer saker med våra patienter när de får opioider.
Hon räknar upp flera biverkningar som exempelvis hormonrubbningar, sviktande effekt av behandlingen samt ökad smärtkänslighet. Dessutom finns alltid risk för missbruk. Annica Rhodin nämner händelsen i Halland för några år sedan, där fem personer dog efter att ha rökt fentanylplåster.
Öka din kunskap om metastaserad njurcancer
Fortbildning om metastaserad njurcancer med fem patientfall och kontrollfrågor. Välkommen att testa dina kunskaper och dela med dig av dina erfarenheter!
Läkaren måste göra en riskbedömning
En för hög dos av opioider har en tydlig påverkan på kroppen. Däribland sker en nedreglering av dopaminbanan som medför att patienten mår sämre psykiskt. Även frontalloben påverkas vilket leder till en förlust av kontroll och omdöme.
Innan opioidbehandling krävs därför en tydlig riskbedömning av ansvarig läkare. Här ingår exempelvis en provbehandling med opioider under några veckor, en bestämd behandlingstid samt en plan för nedtrappning.
– Läkaren ska även ha klargjort att patienten har en smärta som kan behandlas med opioider, säger Annica Rhodin.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Strålning inte självklart efter bröstkirurgi
ASCO 2022: Under den stora kongressen American Society of Clinical Oncology som i år hölls i Chicago, presenterades bland annat en kanadensisk studie som nu öppnar för att fler kvinnor med tidig bröstcancer ska slippa strålbehandling efter kirurgi. Det rapporterar Dagen...
-
Lovande behandling kan bli standard framför cellgifter vid bröstcancer
ASCO 2022: Läkemedlet trastuzumab deruxtekan har länge setts som en lovande alternativ terapi till standardbehandling vid återfall hos patienter med metastatisk HER2-positiv bröstcancer. Under årets American Society of Clinical Oncology presenterades ytterligare glädjande resultat gällande läkemedlet.
-
Kolorektalcancer (tjock- och ändtarmscancer)
Kolorektalcancer är en vanligt förekommande cancerform i Sverige, och i stora delar av världen, samt den tredje vanligaste orsaken till cancerdöd. Under de senaste decennierna har stora framgångar gjorts i diagnostik och behandling med minskad dödlighet.
-
Beslut från NT-rådet: OK för ny behandling mot trippelnegativ bröstcancer
Från och med nu rekommenderar NT-rådet regionerna att behandla trippelnegativ bröstcancer med Trodelvy som monotarapi.
-
Ojämlika förutsättningar att upptäcka bröstcancer
I socialstyrelsens utvärdering av bröstcancerscreening, som för första gången gjorts i Sverige konstaterar man nu stora skillnader mellan regionerna. Både i hur många som erbjuds screening och tiden mellan undersökningarna.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.