Trolig förklaring bakom cancerrelaterade hjärtskador identifierad
I en ny studie har brittiska forskare hittat den troliga orsaken till varför vissa cancerbehandlingar skadar hjärtat. Det handlar om totalt 33 olika proteiner som finns i blodet och som är förknippade med risken att utveckla flera hjärtsjukdomar.

I en ny brittisk studie, publicerad i Science Advances och som ett forskarlag från University College London (UCL) står bakom, har man lyckats identifiera ett antal proteiner i blodet som är förknippade med en ökad risk att utveckla hjärtsjukdomar, och som även påverkas av vissa cancerläkemedel. Totalt handlar det om 33 olika proteiner, som redan idag är måltavlor för läkemedel som används vid behandling av cancer.
Utifrån studien där DNA från närmare 37 000 hjärtfriska personer söktes igenom, kunde forskarna vidare identifiera genetiska varianter associerade med förändringar i strukturen och funktionen hos hjärtats ventriklar. Med hjälp av så kallad mendelsk randomisering, identifierade forskarna sedan de 33 proteiner kodade av dessa genetiska varianter förknippade med risken att utveckla flera hjärtsjukdomar.
Riskpatienter kan lättare identifieras
Genom att förklara hur cancerläkemedel orsakar skadliga effekter på hjärtat kan man också hjälpa till att identifiera personer med ökad risk, menar forskarna bakom studien. På sikt kan det bidra till att förbättra cancerbehandlingarna, till exempel genom att ta fram nya läkemedel som kan krympa tumörer utan att de identifierade proteinerna påverkas.
Studien avslöjar dessutom nya potentiella läkemedelsmål för behandling av hjärtsjukdomar, inklusive hjärtsvikt. Dessa kan fungera på så vis att de hämmar proteiner associerade med högre sjukdomsrisk, eller aktiverar proteiner associerade med lägre risk.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.
-
ASCO GU 2023 på 1 minut med professor Börje Ljungberg
Här sammanfattar Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet, de viktigaste punkterna han tog med sig från ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
ASCO GU och urinblåsecancer: ”Ganska fattigt på nyheter”
Det var relativt få “kioskvältare” avseende behandling av urinblåsecancer under ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.