Nationella riktlinjer för bröst-, prostata-, tjocktarms- och ändtarmscancervård
Dessa rekommendationer gäller prevention och diagnostik, kurativ behandling (såsom kirurgi, strålbehandling och läkemedelsbehandling), omvårdnad och rehabilitering samt palliativ behandling för bröst-, prostata-, tjocktarms- och ändtarmscancer. Riktlinjerna är framtagna av Socialstyrelsen.
Läs de nationella riktlinjerna för bröst-, prostata-, tjocktarms- och ändtarmscancervård här.
Riktlinjernas rekommendationer ska främst ge vägledning för beslut på gruppnivå i lednings- och styrningsfrågor. Men de ska också fungera som underlag när hälso- och sjukvården tar fram regionala och lokala vårdprogram samt ge dig som hälso- och sjukvårdspersonal vägledning i beslut som gäller enskilda personer.
Socialstyrelsens bedömning är till exempel att bröst-, prostata-, tjocktarms- och ändtarmscancervården redan har en adekvat och väl utvecklat primärtumörkirurgi. Riktlinjerna fokuserar därför främst på olika för- och tilläggsbehandlingar. Vid tjock- eller ändtarmscancer finns dock en utveckling inom kirurgi av primärtumörer, som därför omfattas av riktlinjerna.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Cirka 10000 nya fall diagnostiseras varje år och denna siffra har ökat kraftigt sedan 1960-talets början.
-
"Skelettstärkande behandling bör sättas in direkt"
Hälften av alla som gjort NetdoktorPro:s webbutbildning i skelettmetastaser har svarat att de prioriterar strålning vid skelettmetastaser, och väntar med att sätta in skelettstärkande behandling. – Man kan stråla på en gång, men man bör lägga till skelettstärkande behandling redan från början, säger Henrik Lindman, överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
-
Patientfall: Man med ömmande knöl på halsen
Orsaken till knöl på halsen varierar och risken för att det är cancer ökar betydligt med stigande ålder. Patienterna har ofta läst tvärsäkra påståenden på nätet om att ”cancerknölar inte gör ont”, vilket de alltså kan göra. Här kan du ta del av ett patientfall om knöl på halsen.
-
Patientfall: Äldre kvinna med symtom på tarmcancer
Att diagnostisera kolorektalcancer i ett tidigt skede av sjukdomen är ofta en stor utmaning. Symtomen kan även variera beroende på var i tarmen som tumören sitter. Här kan du ta del av ett patientfall om kolorektalcancer för att öka din kunskap kring symtom, utredning och behandling.
-
Patientfall: Yrkesverksam läkare, 66 år, med misstänkt hjärntumör
Det finns flera olika tumörtyper i centrala nervsystemet, och även benigna hjärntumörer kan bli livshotande på grund av det begränsade utrymmet i skallen. Här kan du ta del av ett patientfall om primära hjärntumörer.
-
Förebygga och behandla stress hjälper cancerpatienter
Det finns vetenskapligt stöd för ett samband mellan allvarlig stress och cancersjukdom, som livmoderhalscancer, samt även för att stress kan leda till sämre överlevnadsprognos. Nätverket mot gynekologisk cancer vill att vården blir bättre på förebyggande insatser mot stress och på att behandla psykologiska besvär hos redan cancerdrabbade.
-
På onkologen möter du Anders med misstänkt skelettmetastas
På remiss från primärvården möter du 67-årige Anders, som har misstänkt skelettmetastas i höger bäcken på en slätröntgen. Anders har aldrig haft cancer. Hur resonerar du? Följ patientfallet som ger dig den senaste kunskapen om skelettmetastaser.
-
Din patient har lågt blodvärde och förstorade lymfkörtlar på halsen
Carlos, 55 år, remitterades från primärvården till dig som läkare på en hematologisk mottagning. Genom denna inte alltför ”vanliga” fallbeskrivningen får du veta hur det kan te sig och vad man skall tänka på vid misstänkt lymfom.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu