Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

3D-bilder ökar chansen till rätt cancerbehandling

Tredimensionella bilder av tumörer kan ge fler patienter en mer träffsäker diagnos. Något som Det ökar chanserna att välja rätt behandling. Det visar en ny studie publicerad i Nature Biomedical Engineering.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-08

Annons

Idag används ljusmikroskop som ger tvådimensionella bilder för att ställa en cancerdiagnos. Ett problem med tvådimensionella bilder är att vissa strukturer inte går att avbilda och vilket kan leda till att patienten får fel behandling. Men med en ny mikroskopimetod som istället visar tre dimensioner av tumören ökar träffsäkerheten. Det visar KI-forskare i en studie.

– Den kan användas för alla typer av solida tumörer, det vill säga alla cancersjukdomar utom blodcancer, säger Per Uhlén, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska institutet.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Främst vid svårdiagnosticerade cancerfall

Annons
Annons

Tidigare har metoden enbart använts inom grundforskning men nu har den förfinats till den grad att den kan tillämpas inom sjukvården. Till exempel har Per Uhlén och hans forskarkollegor tittat närmare på blodkärlen inuti tumörerna, vilket kan ge information om hur aggressiv cancern är.

– Den ökade träffsäkerheten kan alltså betyda väldigt mycket för enskilda patienter. Men jag tror att 3D-metoden framför allt kommer att användas i svårdiagnosticerade fall. Tekniken är mer komplicerad och tar längre tid än dagens mikroskopi, som fortfarande fungerar bra hos majoriteten av cancerpatienterna. Men detta kan bli ett viktigt komplement, säger Per Uhlén.

Läs hela studien här.

Annons
Annons

    Källor

  • Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/nyheter/3d-bilder-ger-mer-traffsaker-diagnos

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.