Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Brist på bröstradiologer – riskerar sen upptäckt av bröstcancer

86 procent av alla mammografienheter i Sverige har eller väntas få brist på bröstradiologer. Nya metoder, såsom AI, är på ingång men det pressade läget gör utvecklingen svår och i vissa regioner omöjlig. Det visar bröstcancerrapporten för 2020.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-10-05

Brist på bröstradiologer – riskerar sen upptäckt av bröstcancer
Annons

För närvarande är stress, övertid och hyrläkare vardag på Sveriges mammografienheter, enligt den årliga rapporten som tas fram av Bröstcancerförbundet, vilken belyser viktiga frågor inom bröstcancervården.

I år visar rapporten på stora bristen på bröstradiologer, något som försvårar en uppgradering av screeningprogrammet för bröstcancer.

– Att vi ser en så omfattande brist på bröstradiologer är högst oroande. Fortsätter det så här kommer vi på sikt inte kunna erbjuda mammografiscreening och än mindre använda fler och kompletterande metoder som behövs för att upptäcka fler cancrar i ett tidigt stadium. I slutändan äventyras hela screeningprogrammet, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande för Bröstcancerförbundet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Behov av nya metoder

Rapporten lyfter att utan radiologer sker det ingen utveckling av nya metoder, såsom artificiell intelligens (AI), vilket skulle frigöra tid för bröstradiologer och ge mer tid till utredning av patienter med symptom.

– I dagens mammografi är det fortsatt 30 procent av alla bröstcancrar som bröstradiologerna inte hittar, trots att de kan ha gjort en helt korrekt bedömning av mammografibilderna. Det måste bli bättre och här hoppas vi att AI i kombination med kompletterande undersökningsmetoder kan hjälpa oss, säger Fredrik Strand, forskare och röntgenläkare Karolinska Institutet och Universitetssjukhuset, i pressmeddelandet.

Några resultat från Bröstcancerrapporten 2020:

 • 86 procent av Sveriges mammografienheter har brist på bröstradiologer, eller kommer att få det inom fem år.
 • 64 procent av mammografienheterna använder hyrläkare och 82 procent arbetar övertid för att upprätthålla nuvarande rutiner.
 • 6 av 10 bröstradiologer ser AI som nästa naturliga steg inom screeningen. Av dessa tror 7 av 10 att AI kan frigöra tid för mer tid till utredning av patienter med symptom.
 • Varannan bröstcancerdrabbad kvinna är orolig inför sin nästa mammografi.

Åtgärder för att undvika sen upptäckt av bröstcancer

För att åtgärda bristerna och undvika sen upptäckt av bröstcancer föreslår förbundet följande insatser:

 • Att ST-läkare inom radiologi spenderar längre tid inom bröstradiologin.
 • Tydligare utbildningsansvar för privata utförare.
 • Bröstradiologi som egen grenspecialitet under radiologi.
 • Mer resurser till utbildning och forskning.
Annons
Annons

  Källor

 • Bröstcancerförbundet - https://brostcancerforbundet.se/press/#/pressreleases/broestcancerrapporten-2020-svensk-broestcancerscreening-gaar-paa-knaena-brist-paa-broestradiologer-i-hela-landet-3039099

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.