Brist på bröstradiologer – riskerar sen upptäckt av bröstcancer
86 procent av alla mammografienheter i Sverige har eller väntas få brist på bröstradiologer. Nya metoder, såsom AI, är på ingång men det pressade läget gör utvecklingen svår och i vissa regioner omöjlig. Det visar bröstcancerrapporten för 2020.

För närvarande är stress, övertid och hyrläkare vardag på Sveriges mammografienheter, enligt den årliga rapporten som tas fram av Bröstcancerförbundet, vilken belyser viktiga frågor inom bröstcancervården.
I år visar rapporten på stora bristen på bröstradiologer, något som försvårar en uppgradering av screeningprogrammet för bröstcancer.
– Att vi ser en så omfattande brist på bröstradiologer är högst oroande. Fortsätter det så här kommer vi på sikt inte kunna erbjuda mammografiscreening och än mindre använda fler och kompletterande metoder som behövs för att upptäcka fler cancrar i ett tidigt stadium. I slutändan äventyras hela screeningprogrammet, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande för Bröstcancerförbundet, i ett pressmeddelande.
Behov av nya metoder
Rapporten lyfter att utan radiologer sker det ingen utveckling av nya metoder, såsom artificiell intelligens (AI), vilket skulle frigöra tid för bröstradiologer och ge mer tid till utredning av patienter med symptom.
– I dagens mammografi är det fortsatt 30 procent av alla bröstcancrar som bröstradiologerna inte hittar, trots att de kan ha gjort en helt korrekt bedömning av mammografibilderna. Det måste bli bättre och här hoppas vi att AI i kombination med kompletterande undersökningsmetoder kan hjälpa oss, säger Fredrik Strand, forskare och röntgenläkare Karolinska Institutet och Universitetssjukhuset, i pressmeddelandet.
Några resultat från Bröstcancerrapporten 2020:
- 86 procent av Sveriges mammografienheter har brist på bröstradiologer, eller kommer att få det inom fem år.
- 64 procent av mammografienheterna använder hyrläkare och 82 procent arbetar övertid för att upprätthålla nuvarande rutiner.
- 6 av 10 bröstradiologer ser AI som nästa naturliga steg inom screeningen. Av dessa tror 7 av 10 att AI kan frigöra tid för mer tid till utredning av patienter med symptom.
- Varannan bröstcancerdrabbad kvinna är orolig inför sin nästa mammografi.
Åtgärder för att undvika sen upptäckt av bröstcancer
För att åtgärda bristerna och undvika sen upptäckt av bröstcancer föreslår förbundet följande insatser:
- Att ST-läkare inom radiologi spenderar längre tid inom bröstradiologin.
- Tydligare utbildningsansvar för privata utförare.
- Bröstradiologi som egen grenspecialitet under radiologi.
- Mer resurser till utbildning och forskning.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Bröstcancerförbundet - https://brostcancerforbundet.se/press/#/pressreleases/broestcancerrapporten-2020-svensk-broestcancerscreening-gaar-paa-knaena-brist-paa-broestradiologer-i-hela-landet-3039099
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Malignt melanom
Denna Medicinska översikt avser malignt melanom i huden, den dödligaste formen av hudcancer vilken kan uppstå i tidigare frisk hud eller i befintliga nevi.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
PARP-hämmare gav betydelsefulla resultat vid prostatacancer (ASCO GU)
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet sammanfattar.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.