Hormonbehandling kan ha gett 1 miljon kvinnor bröstcancer
Kvinnor som i klimakteriet börjat ta hormonläkemedel kan ha en långvarig ökad risk för bröstcancer. Det visar en stor sammanställning av studier som Dagens Medicin rapporterar om.

Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Sambanden mellan hormonläkemedel och bröstcancer har belagts med tidigare studier. Men den nya undersökningen, som publicerades i tidskriften Lancet, bygger på ett större underlag med nästan 570 000 kvinnor. Den stora volymen har tillåtit forskare att titta ännu närmare på kopplingen.
Resultaten är mycket intressanta anser Viveca Odlind, professor och senior expert på Läkemedelsverket, och kan leda till nya behandlingsrekommendationer.
− En så omfattande studie innebär att kunskapen om effekterna av menopausal hormonbehandling stärkts påtagligt, säger Viveca Odlind till Dagens Medicin.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Högre risk med både östrogen och progesteron
Nu konstaterar forskarna bakom studien att alla typer av hormonersättning, förutom vaginal behandling, är kopplat till ökad risk att utveckla bröstcancer. Risken var större för läkemedel innehållande både östrogen och progesteron, jämfört med bara östrogen.
Användningen av hormonläkemedlen är främst kopplat till ökad risk för hormonreceptorpositiv bröstcancer, vilket är att vänta om ett orsakssamband föreligger.
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
Så mycket ökade risken
De kvinnor som använde hormonbehandling i ett till fyra år hade en ökad risk, jämfört med kvinnor som aldrig använt sig av samma typer av läkemedel. För de som använt hormonläkemedel längre än så var kopplat till en högre risk. Mindre än ett års bruk var inte kopplat till någon förhöjd risk överhuvudtaget. För de kvinnor som avslutat sin hormonbehandling hade en förhöjd bröstcancerrisk under mer än 10 år.
Forskarna räknar på att om sambanden i studien är “huvudsakligen kausala” att runt 1 miljon av 20 miljoner bröstcancerfall i västvärlden har orsakats av hormonersättning sedan 1990.
För en normalviktig kvinna i 35 årsåldern som dagligen börjar ta östrogen och progesteron i fem år skulle risken att få bröstcancer öka från 6,3 till 8,3 procent under de närmsta 20 åren, enligt forskarna.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society of Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Rekommendationer saknas
De senaste rekommendationerna för hormonbehandling kom ut 2004, men anses idag föråldrade. Aktuella svenska behandlingsrekommendationer från Läkemedelsverket saknas.
− I de tidigare rekommendationerna var vi tydliga med att behandling kan rekommenderas till kvinnor som har uttalade besvär av sin östrogenbrist, som värmevallningar och svettningar. Vi var också tydliga med att lägsta dos ska användas, att behandlingen ska omprövas regelbundet och att behandling ska ges under kortast möjliga tid. Vi konstaterade att behandling som regel inte behöver pågå länre än tre till fem år, säger Viveca Odlind till Dagens Medicin.
− Studien kommer rimligen ha inverkan på den fortsatta synen på utformningen av menopausal hormonbehandling. Läkemedelsverket kommer att granska studien och därefter fatta beslut om det finns behov av expertmöte för att utforma nya behandlingsrekommendationer, säger Viveca Odlind.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/08/30/nya-data-pa-brostcancerrisk-med-hormonlakemedel/
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.
-
Behandling vid njurcellscancer – framsteg som gjorts
De senaste åren har behandlingsmöjligheterna för njurcancerpatienter ökat, vilket ger hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad. Men det är inte alltid så enkelt att veta hur man som onkolog ska tänka när det kommer till val av behandling och förhållnin...
-
Adjuvant behandling vid njurcellscancer – hur ska man se på den data som finns?
Bör man ge patienter med hög återfallsrisk adjuvant behandling vid njurcellscancer eller inte? Svaret är inte glasklart, då studier med liknande upplägg fått olika resultat. I klippet här nedan berättar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset mer o...