Kortare väntetider inom cancervården – men färre screenas under pandemin
Cancervården, såsom operationer och annan behandling av cancer, har prioriterats under pandemin. Det har bidragit till att patienterna får vård och behandling snabbare än tidigare. Däremot är det färre personer som går på screening, i Region Stockholm har det lett till att 1 600 färre fått en cancerdiagnos under 2020.
Tack vare att man prioriterat cancervården under coronapandemin, har också väntetiderna för patienterna minskat. Det går alltså snabbare från att man fått sin diagnos till att man startar sin behandling eller får sin operation.
– Ja, så är det. Vi följer upp det i systemet med standardiserade vårdförlopp och där ser vi en minskning av medeltiden som det tar för att få sin operation. Det handlar om en veckas kortare tid sammanvägt, onkolog Johan Ahlgren, som är chef för Regionalt cancercentrum Mellansverige, till Sveriges Radio.
Pandemin har dock gjort att färre personer går på screening, alltså undersökningar som görs i förebyggande syfte för att hitta cancersjukdomar i ett tidigt stadium. 10-12 procent färre går på screening för bröstcancer, livmoderhalscancer och tjock- och ändtarmscancer jämfört med tidigare, rapporterar Sveriges Radio.
I Region Stockholm är det 1 600 färre som har fått en cancerdiagnos under 2020 jämfört med åren 2016-2019, vilket utgör 20 procent. Framför allt är det personer 60 år och äldre som inte söker vård för misstänkt cancer i regionen.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/artikel/7650531
Källor
-
Din patient har lågt blodvärde och förstorade lymfkörtlar på halsen
Carlos, 55 år, remitterades från primärvården till dig som läkare på en hematologisk mottagning. Genom denna inte alltför ”vanliga” fallbeskrivningen får du veta hur det kan te sig och vad man skall tänka på vid misstänkt lymfom.
-
Multipelt Myelom
En form blodcancersjukdom där introduktion av nya läkemedel har lett till en trefaldig dubbling av prevalensen från 1980 till 2012.
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Råder viss osäkerhet kring behandling vid skelettmetastaser
Det råder fortfarande delade uppfattningar om när man ska sätta in skelettstärkande medicinering hos en patient med nyupptäckt skelettmetastasiering – samt när man ska strålbehandla. I en videointervju berättar överläkaren Henrik Lindman om hur man bör resonera.
-
Det ledde till fler levnadsår med förbättrad livskvalitet
Överlevnaden näst intill fördubblades när patienter med avancerad prostatacancer fick tilläggsbehandling. Det är så pass övertygande resultat att det kan komma att ändra klinisk praxis, menar vår expert Jan-Erik Damber.
-
Primära hjärntumörer hos vuxna
Primära hjärntumörer hos vuxna finns av många typer. Även de hjärntumörer som är benigna kan bli livshotande på grund av det begränsade utrymmet i skallen.
-
ESMO 2020: Viktigt historiskt moment inom lungcancervården
I sin kongressrapport skriver lungcancerspecialisten Georgios Tsakonas om de viktigaste studierna, största utmaningarna och hetaste områdena inom akademisk lungcancerforskning.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu