Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Ny immunterapi effektiv vid malignt melanom

En ny typ av immunterapi förlänger överlevnaden hos patienter med aggressiv hudcancer. Det visar en studie vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-08-10

Immunterapi vid malignt melanom
Annons

Behandling med immunaktiverande antikroppar, eller ICI (Immune Checkpoint Inhibition), har förändrat förutsättningarna för patienter med spridd melanomsjukdom. Samtidigt svarar inte alla på den här eller på andra typer av behandlingar. Det är den patientgruppen som forskarteamet nu har fokuserat på och behandlat med en ny typ av immunterapi.

Så fungerar behandlingen

Den nya behandlingen använder sig av så kallade t-celler från patientens egen tumör, så kallade TIL (Tumör Infiltrerande Lymfocyter) och är en betydande del av kroppens eget immunförsvar mot cancer. T-cellerna mångdubblas upp till 50 miljarder för att sedan ges till patienten tillsammans med en tillväxtfaktor, Interleukin-2.

– Det som gör den här studien unik är att patienterna också behandlas med flera doser av ett tumörvaccin som består av så kallade dendritceller, DC, som är specialiserade på att aktivera immunsystemet och ger de injicerade TIL-cellerna en extra kick, säger Stina Wickström, forskare vid institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Stort framsteg

Tre av de fyra mycket svårt sjuka patienterna i studien, som behandlats med en kombination av TIL-celler och tumörvaccin, är nu långtidsöverlevare sedan flera år tillbaka.

De fem patienter som enbart behandlades med TIL-celler fick inte samma positiva resultat som de som fick kombinationsbehandling.

Resultaten från studien finns nu publicerade i den vetenskapliga tidskriften OncoImmunology. Huvudansvarig för studien har nu ansökt hos Läkemedelsverket att få pröva metoden även på andra typer av metastaserande cancerformer.

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska institutet - https://nyheter.ki.se/viktiga-framsteg-for-ny-behandling-av-svar-hudcancer
  • OncoImmunology - https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/2162402X.2020.1792058

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.