ADA och EASD – NetdoktorPro rapporterar från världens största diabetesmöten
Här samlar vi vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av kongressrapporter och intervjuer med deltagare.
Vill du bli först med att ta del av nyhetsrapporteringen från ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »
Bevakning från ADA 2022
Avancerad teknologi möjliggör bättre individanpassade livsstilsråd
ADA 2022: En diabeteskonferens av hybridmodell som inkluderade många intresseväckande nyheter- bland annat stora framsteg inom medicinsk behandling av fetma, livsstilsråd via artificiell intelligens som reverserar typ 2 diabetes, en banbrytande studie med helautomatisk insulinpump, samt Bantingmedaljen till Dame Frances Ashcroft!
Ta del av överläkaren Jarl Hellmans kongressrapport här >>
Bevakning från ADA och EASD 2021
Höjdpunkter från ADA 2021 – kliniska studier och nya riktlinjer för diabetes
En virtuell diabeteskonferens kryddad med många fina ingredienser där inkretiner och en ny ”twinkretin” dominerade. Så inleder Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, sin kongressrapport om upplevelsen från ADA.
Höjdpunkter från EASD 2021
I år blev EASD en virtuell men högst levande diabeteskonferens med veckoinsulin, ”twinkretinbehandling”, långtidsdata med semiautomatisk pump, precisionsmedicin samt ett nytt läkemedel vid diabetesnefropati särskilt i fokus.
Typ 2-diabetes – så svarar subgrupper av patienter på samma behandling
Precisionsmedicin var ett stort tema under EASD-kongressen i år. Något som Mikael Rydén, överläkare vid kliniken för endokrinologi, metabolism och diabetes vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, tycker är “solklart” och borde vara en självklarhet i mötet med diabetespatienter. “Varför skriver jag ut det här läkemedlet till den här personen, utifrån ålder, HbA1C, vikt, blodtryck och så vidare”, säger han och tillägger att Sverige har mycket att jobba på här.
Bevakning från ADA och EASD 2020
Resumé från ADA 2020 – en virtuell diabeteskonferens
En omfattande klinisk behandlingsstudie om typ 2-diabetes och kardiovaskulär sjukdom. Analyser kring olika strategier vid prediabetes. Nya insuliner vid typ 1-diabetes och fler pumpstudier. I en kongressrapport återger Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset, det viktigaste från världens största diabetesmöte.
Ny framgång för diabetesläkemedel vid hjärtsvikt
NetdoktorPro frågar Jarl Hellman vad han tar med sig från årets digitala diabeteskongress ADA. Han kommenterar även om en ny studie som han kallar för ett paradigmskifte.
EASD 2020: Behandling med SGLT2-hämmare i fokus – njureffekt oavsett diabetes
Missade du EASD, den stora årliga europeiska världskongressen inom diabetes? NetdoktorPro:s diabetesexpert redogör för de största nyheterna och viktigaste kunskapen som lyftes under hösten möte.
Tarm och njure tar stor plats under årets diabetesmöte
Det var mycket fokus kring läkemedelsgruppen SGLT2-hämmare med nya data kring njurprotektion. Men även smarta insulinpumpar, ett mer långverkande basinsulin och tarmens roll vid diabetes stod i centrum under EASD 2020.
-
Höjdpunkterna från ADA-kongressen 2022
ADA 2022: En diabeteskonferens av hybridmodell som inkluderade många intresseväckande nyheter- bland annat stora framsteg inom medicinsk behandling av fetma, livsstilsråd via artificiell intelligens som reverserar typ 2 diabetes, en banbrytande studie med helautomatisk insulinpump, samt Bantingmedaljen till Dame Frances Ashcroft!
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Höjdpunkter från EASD 2021
En virtuell men högst levande diabeteskonferens med veckoinsulin, ”twinkretinbehandling”, långtidsdata med semiautomatisk pump, precisionsmedicin samt ett nytt läkemedel vid diabetesnefropati särskilt i fokus.
-
Typ 2-diabetes mellitus
Ungefär fem procent av Sveriges befolkning har en känd diabetes och ungefär 90 procent av dem har typ 2-diabetes. Många av dessa löper en ökad risk att dö i förtid till följd av komplikationer till sin diabetes.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Färre patienter med typ 1-diabetes dör i hjärt-kärlsjukdom
Allt färre patienter insjuknar och avlider i hjärt-kärlsjukdomar till följd av typ 1-diabetes. Det visar en studie från Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet.
-
Gunilla med diabetes: “Jag visste inte att synen kunde försämras”
Trots att många diabetespatienter drabbas av ögonkomplikationer är det inte alla som känner till riskerna.
-
Många erbjuds inte nödvändig diabetesvård
Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska alla patienter med typ 2-diabetes erbjudas grupputbildning, för att på bästa sätt kunna klara av sin egenvård. Samtidigt visar en patientundersökning från Netdoktor att åtta av tio inte har erbjudits detta.