NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från det internationella cancermötet ASCO. Nytt för 2022 är att vi även kommer bevaka hematologimötet EHA, som också infaller i juni.
Vill du bli först med att ta del av nyhetsrapporteringen från ASCO och EHA 2022? Lämna din e-postadress här »
Bevakning från ASCO 2021
De största nyheterna om lungcancer
Med tanke på de senaste medicinska framstegen är lungcancer, liksom i fjol, ett av de områden som står i fokus under ASCO. Nya målriktade behandlingar, alternativa läkemedel vid resistensutveckling och fortsatt goda resultat vid immunterapi, samtidigt som användning av cytostatika minskar. Mer om det kan du läsa i en kongressrapport, skriven av Georgios Tsakonas, biträdande överläkare vid Lung Onkologiskt Centrum på Karolinska Universitetssjukhuset Solna.
Bröstcancer – det här minskar återfallsrisken hos högriskpatienter
Inom bröstcancer och gastrointestinal cancer var det framför allt en nyhet som stack ut under årets ASCO. Det berättar Leif Klint, överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som bevakade dessa områden. Nyheten innebär en helt ny behandlingsindikation hos fem till tio procent av alla med bröstcancer.
En dynamisk period inom vården av AML-patienter
På kort tid har det skett stora framsteg inom både diagnostik- och terapisidan för akut myeloisk leukemi (AML). En patientgrupp där framförallt äldre har haft dålig långtidsprognos och få har blivit botade. Genom breda genetiska analyser har man kartlagt och bättre definierat riskgrupper samt utvecklat nya behandlingar. Vi är inne i en dynamisk period nu, menar Gunnar Juliusson, professor och överläkare vid Hematologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus.
Ökad överlevnad vid multipelt myelom – Hopp om ett botemedel
Under årets möte presenterades flera spännande nyheter, som har stor betydelse för patienter med myelom. I den här kongressrapporten har hematologispecialisten Hareth Nahi valt att fokusera på multipelt myelom.
Läs även en intervju med Hareth Nahi här >>
Bevakning från ASCO 2020
Kongressrapport: Livsavgörande upptäckter inom prostatacancer
Även om årets kongress var annorlunda förmedlades även denna gång högintressant vetenskap inom prostatacancerområdet. Det skriver Jan-Erik Damber, specialist i urologi och seniorforskare vid Göteborgs universitet, om i en kongressrapport där han lyfter det viktigaste inom området.
Ny metod förlänger överlevnaden vid avancerad prostatacancer
I en intervju med Jan-Erik Damber berättar han vad han personligen tyckte var den viktigaste nyheten som presenterades under årets ASCO.
Största nyheterna om kolorektalcancer
Immunterapi överlägset standardbehandling hos cancerpatienter med MSI-high-mutation. Nya rekommendationer för preoperativ behandling vid avancerad rektalcancer. Det är några av nyheterna från årets stora cancerkongress, som överläkaren Leif Klint bevakade.
Nytt hopp för patienter med aggressiv bröstcancer
Under ASCO presenteras data från studier om spridd bröstcancer, där nya metoder avsevärt förbättrade effekten av behandlingen till en patientgrupp där det tidigare har saknats hopp.
-
Ja till ännu en CAR-T behandling mot sällsynt cancer
Nu får ytterligare en CAR-T-terapi klartecken för behandling av multipelt myelom hos vuxna.
-
NetdoktorPro rapporterar från ASH
Här samlar vi kongressrapporter och intervjuer med experter som som deltar under den årliga hematologi-kongressen ASH.
-
Kongressrapport från ASH - hematologinyheter du inte får missa
Färska resultat från studier kring lymfoproliferativa sjukdomar, klonal hematopoes och patofysiologi, akut myeloisk leukemi och allogen stamcellstransplantation. Dessa sammanfattar professor Gunnar Juliusson i sin kongressrapport från ASH 2021 här.
-
En dynamisk period inom vården av AML-patienter
På kort tid har det skett stora framsteg inom både diagnostik- och terapisidan för akut myeloisk leukemi (AML). Om det berättar Gunnar Juliusson, professor och överläkare vid Hematologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus, i en intervju.
-
ASCO 2021: Fem snabba med myelomspecialisten Hareth Nahi
Här berättar Hareth Nahi, specialist i hematologi, om de största nyheterna, men även vad han tyckte om kongressen och vad han saknade.
-
Lymfangit
-
Myelofibros
Man skiljer mellan primär och sekundä myelofibros. Den primära varianten är en egen entitet i förhållande till annan myeloproliferativ sjukdom, medan sekundär typ innebär benmärgsfibros till följd av en annan sjukdom.
-
Akut myeloisk leukemi (AML)
Akut myeloisk leukemi är en heterogen, klonal rubbning i de hematopoetiska blastcellerna, där cellernas förmåga att differentiera och att reagera på normala reglerande mekanismer av proliferationen är rubbad.