Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Hud/Venereologi

AAD 2022: Fokus på malignt melanom och atopisk dermatit

Nya metoder för tidig upptäckt av malignt melanom samt nya behandlingar för atopiskt eksem stod i fokus under årets American academy of Dermatology (AAD) som hölls i Boston, USA. Kongressen lockade läkare världen över och så även Ada Girnita, överläkare Centrum för hudtumörer, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. 


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2022-04-21 Uppdaterad den: 2022-04-25

AAD 2022: Fokus på malignt melanom och atopisk dermatit
Annons

Hallå där Ada Girnita...

Under årets AAD-kongress var det ett stort fokus på tidig upptäckt av hudcancer och att det äntligen finns bra och effektiva behandlingar för patienter med atopisk dermatit (atopiskt eksem). Vilka var de viktigaste nyheterna, skulle du säga, kring de områden som du bevakade?

 – Möjligheten till riskbedömning på distans, till exempel med kombination av teledermatoskopi och Pigmented lesion assay som kan skickas hem till patienten och som ger svar inom ett par dagar.

 Vad kommer det här innebära för patienter på sikt, kommer man kunna se någon förändring i vården inom närmsta år?

Annons
Annons

– Jag både tror och hoppas på det! Jag hoppas att vi kommer att använda mer AI (artificiell intelligens) samt gentestning för att diagnostisera hudcancer i tidig skede och göra det lättare för patienter som bor flera mil från närmsta hudläkarmottagning att ändå kunna få huden bedömd professionellt men också anpassat efter patienternas situation. Var i landet man bor ska inte avgöra vilken vård man får. Att tillgängliggöra vård med hjälp av nya metoder ser jag som framtiden. 

AAD 2022: Ta del av Ada Girnitas kongressrapport här >>

Hudcancer är ju den cancerform som ökar snabbast i Sverige. Är vi dåliga på att upptäcka hudcancer? 

– Det finns en allmän tro om att en leverfläck som inte gör ont och inte blöder inte heller kan vara farlig. Men om man ska upptäcka hudcancer i tid behöver såväl läkare som patienter vara uppmärksamma på tidiga förändringar i färg och form. En leverfläck som blöder är ett sent tecken, det vill säga när tumören redan är avancerad. Vid undersökning hos dermatolog är vi idag mycket bättre på att upptäcka hudcancer i ett tidigt skede men vi är också beroende av att patienterna själva söker vård. 

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »

Hur stor roll spelar genetiken i hudcancer?

 – Genetiska medfödda mutationer i arvsmassan som orsakar hudcancer finns bara hos en liten del av befolkningen, som tur är ska tilläggas. Vilken hudtyp man har spelar en större roll och beror så klart på hur ens föräldrar ser ut. En ljusblond person har högre risk att bränna sig i solen och skaffa sig cellskador som kommer att leda till hudcancer än en lite mer mörkhyad person. Oavsett kan även de mörkaste hudtyperna bränna sig och utveckla hudcancer.

AAD 2022: Hopp om nya effektiva läkemedel mot atopiskt eksem >>

Hur ser du på framtiden när det gäller forskning på området, vart behöver fokus läggas?

– Vi kan mycket - men ju mer vi kan - desto mer inser vi att minst lika mycket är fortfarande okänt. Huden är vårt största organ med många varierande funktioner och hudproblem reflekterar både lokala kutana och interna systemavvikelser. Det är bara att att forska på!

Sist men inte minst, vad tycker du saknades under årets AAD?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

– Hade gärna sett flera kollegor från Sverige på plats.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.