Allt fler patienter med hepatit C prioriteras för antivirala läkemedel
Idag finns fem klasser av direktverkande antivirala läkemedel mot hepatit C (HCV) - och fler ska det bli. Tre nya preparat kommer att lanseras på den svenska marknaden framöver. Samtidigt har TLV ändrat prioritet gällande subvention – idag får även F2-patienter och gravida i behov av IVF tillgång till effektiv behandling.
Knappt 2 900 patienter i landet har hittills fått direktverkande antivirala läkemedel mot hepatit C. Behandlingar som har potential att läka ut hepatitinfektionen och även vända en progression av levercirros.
I juli beslutade TLV att de nya antivirala läkemedlen får utökad subvention. Tidigare var behandlingen endast aktuell för hepatitpatienter som genomgått en levertransplantation, har extrahepatiska manifestationer eller befinner sig i fibrosstadium 3 eller 4.
Men med nya riktlinjer får också F2-patienter, som har lindrig leverskada, tillgång till effektiv behandling. Dessutom prioriteras även kvinnor med hepatit C som vill bli gravid via provrörsbefruktning.
– Tidigare tvingades dessa patienter att åka till Danmark. Men numera kan vi behandla kvinnorna på hemmaplan vilket känns bra, säger Ola Weiland som är professor i infektionssjukdomar och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Med de nya bestämmelserna kan åtminstone ytterligare 5 000 hepatitpatienter få subventionerad behandling med direktverkande antivirala läkemedel. Ola Weiland anser att alla som behandlas ska få tillgång till en interferonfri behandling.
– Interferon ger många svåra biverkningar, exempelvis psykiska besvär, extrem trötthet och illamående. I de nya läkemedelsrekommendationerna för hepatit C anger man inte längre interferon som en förstahandsrekommenderad behandling utan interferon ges endast i andra hand - undantagsvis efter individuell risk-nyttabedömning.
KURS: Hepatit C – Här lär du dig det senaste om hepatit C vid injektionsmissbruk »
Nya läkemedel på ingång
Under 2016 och början av 2017 lanseras tre nya läkemedel mot hepatit C. Samtliga är kombinationer av tidigare preparat.
– Därmed verkar de på flera genotyper av hepatit C. Läkemedlen har även god effekt på patienter som är co-infekterade med andra virus, exempelvis hiv.
Nästan hälften av de svenska patienterna med hepatit C har genotyp 1. Den infektionstypen var tidigare betydligt svårare att behandla än genotyp 2 och 3, påpekar Ola Weiland.
– Med peg-INF och ribavarin lyckades vi läka ungefär hälften av infektionerna kopplade till genotyp 1. Dock krävdes en behandling på 48 veckor, säger han.
Utläkningsfrekvensen av hepatit C har numera förbättrats och uppemot 90 procent av patienterna läker med direktverkande antivirala läkemedel. Dessutom tar behandlingen endast 12 veckor och bieffekterna är i princip obefintliga, påpekar Ola Weiland.
– Både morbiditet och mortalitet kopplad till leverkomplikationer reduceras efter framgångsrik behandling med antivirala läkemedel. Samtidigt förbättras patientens livskvalitet och risken för smittspridning minskar – det är fantastiska resultat. Härnäst ligger fokus på att få fram proteashämmare och NS5A-hämmare med låg risk för resistensutveckling, säger Ola Weiland.
Medicinsk översikt: Covid-19 (SARS-CoV-2), sars och mers
Genombrottet kom 2011
När forskarna väl lyckades kartlägga hepatit C-virusets genom började bitarna falla på plats och genombrottet uppmärksammades på en amerikansk konferens 2011. Då presenterade ett mindre bioteknikföretag resultat från en fas II-studie med en egen utvecklad nukleotidanalog. Ola Weiland var själv på plats bland åhörarna.
– Intresset för föreläsningen var så stort att man tvingades öppna en intilliggande sal för att alla skulle få plats, säger han.
Och det var otroliga resultat som presenterades - samtliga studiedeltagare som behandlats med nukleotidanalogen i kombination med ribavarin botades för sin infektion av hepatit C.
– Jag kommer ihåg att någon ur publikhavet frågade om biverkningar och när föreläsarens svar blev ”inga” tystnade hela salen. Då förstod jag att det här var något stort – ett ögonblick som jag aldrig glömmer.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
-
Så går det med efterfrågade vaccinationsprogrammet
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre har visat goda resultat i bland annat Storbritannien – det sparar både liv och resurser. Trots stor efterfrågan finns det fortfarande inget motsvarande program i Sverige och frågan är varför.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
-
Gonorré
Sexuellt överförbar infektion som orsakas av Neisseria gonorrhoeae. Under 2019 anmäldes över 3 200 fall av gonorré i Sverige, vilket motsvarar är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu