Hepatit A
Definition
- Leverinflammation som orsakas av hepatit A-virus (HAV).
Bakgrund och epidemiologi
- Utbrott ses framförallt på platser i världen som har sämre hygienstandard.
- Dock ses utbrott även i Europa då och då, Sverige inkluderat.
- Under perioden 2010–2018 förekom i genomsnitt knappt 100 fall per år i Sverige, 60 % är smittade utomlands.
Etiologi och patogenes
- HAV är ett motståndskraftigt virus som överlever på människans händer och kräver en temperatur över 85 °C för att inaktiveras.
- Överföringen följer som regel ett fekalt-oralt mönster efter person-till-person-kontakt, och spridningen ökar vid trångboddhet och dåliga sanitära förhållanden.
ICD-10
- B15 Akut hepatit A
Anamnes och kliniska fynd
- Många infektioner är asymtomatiska.
- Ikterus utvecklas hos cirka 70 % av smittade över 15 år. Ju yngre den smittade är, ju lägre sannolikhet att ikterus utvecklas.
- Prodromalsymtom innan eventuell ikterus är orkeslöshet, trötthet, feber, minskad matlust, viktnedgång, ihållande värk/obehag i höger arcus, diarré, muskel och ledvärk.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
Diagnostik och undersökning
- IgM anti-HAV är positivt redan vid sjukdomsdebuten och förblir det i tre till sex månader.
- IgG anti-HAV utvecklas mer långsamt och tyder på immunitet efter tidigare genomgången infektion och immunitet mot nya HAV-infektioner.
Differentialdiagnoser
- Andra virala hepatiter (B, C, D, E, EBV).
- Läkemedelsorsakade hepatiter.
- Alkoholorsakade hepatiter.
- Autoimmuna hepatiter.
- Vissa bakteriella infektioner.
Förlopp
- Sjukdomen är mest smittsam cirka två veckor före ikterus, smittsamheten kulminerar en vecka före och varar vanligtvis endast en vecka efter sjukdomsutbrottet.
- Inkubationstiden är två till sex veckor.
- Infektionen kan förlöpa utan symtom, subkliniskt eller med klara kliniska symtom.
Prognos
- Genomgången sjukdom ger varaktig immunitet.
- Ingen övergång till kronisk hepatit eller kroniskt bärartillstånd.
Quiz om pneumokockvaccin
Som ett led i att förse professionen med den senaste kunskapen erbjuder NetdoktorPro nu ett quiz om pneumokockvaccination. Välkommen att genomföra quizet!
Komplikationer
- Komplikationer är vanligare bland personer som är äldre än 50 år.
- Komplikationer kan bestå i långvarigt förlopp, extrahepatiska manifestationer, fulminant hepatit.
- Dödligheten totalt är cirka 0,3 %.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Det här bör du veta om luftvägsinfektioner
NetdoktorPro erbjuder nu ett quiz om luftvägsinfektioner, framtaget tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus.
-
Första vaccin mot RS-virus nära godkännande
Idag saknas både godkänd behandling och vaccin mot RS-virus, men tack vare intensiv forskning kan det snart bli ändring på det. EMA ställer sig nu positiva till ett första vaccin mot sjukdomen.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Idag har vi mycket mer kunskap om hur vi ska behandla covid-19 hos personer som drabbas hårt av virussjukdomen, jämfört med vad vi hade i början av pandemin. Med dagens behandling kan man bota väldigt många. Men vi får inte slappna av och luta oss tillbaka, istället bör...