Hepatit A
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
Definition
- Leverinflammation som orsakas av hepatit A-virus (HAV).
Bakgrund och epidemiologi
- Utbrott ses framförallt på platser i världen som har sämre hygienstandard.
- Dock ses utbrott även i Europa då och då, Sverige inkluderat.
- Under perioden 2010–2018 förekom i genomsnitt knappt 100 fall per år i Sverige, 60 % är smittade utomlands.
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Etiologi och patogenes
- HAV är ett motståndskraftigt virus som överlever på människans händer och kräver en temperatur över 85 °C för att inaktiveras.
- Överföringen följer som regel ett fekalt-oralt mönster efter person-till-person-kontakt, och spridningen ökar vid trångboddhet och dåliga sanitära förhållanden.
ICD-10
- B15 Akut hepatit A
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECCMID (European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases)? Lämna din e-postadress här »
Anamnes och kliniska fynd
- Många infektioner är asymtomatiska.
- Ikterus utvecklas hos cirka 70 % av smittade över 15 år. Ju yngre den smittade är, ju lägre sannolikhet att ikterus utvecklas.
- Prodromalsymtom innan eventuell ikterus är orkeslöshet, trötthet, feber, minskad matlust, viktnedgång, ihållande värk/obehag i höger arcus, diarré, muskel och ledvärk.
Diagnostik och undersökning
- IgM anti-HAV är positivt redan vid sjukdomsdebuten och förblir det i tre till sex månader.
- IgG anti-HAV utvecklas mer långsamt och tyder på immunitet efter tidigare genomgången infektion och immunitet mot nya HAV-infektioner.
Differentialdiagnoser
- Andra virala hepatiter (B, C, D, E, EBV).
- Läkemedelsorsakade hepatiter.
- Alkoholorsakade hepatiter.
- Autoimmuna hepatiter.
- Vissa bakteriella infektioner.
Förlopp
- Sjukdomen är mest smittsam cirka två veckor före ikterus, smittsamheten kulminerar en vecka före och varar vanligtvis endast en vecka efter sjukdomsutbrottet.
- Inkubationstiden är två till sex veckor.
- Infektionen kan förlöpa utan symtom, subkliniskt eller med klara kliniska symtom.
Prognos
- Genomgången sjukdom ger varaktig immunitet.
- Ingen övergång till kronisk hepatit eller kroniskt bärartillstånd.
Komplikationer
- Komplikationer är vanligare bland personer som är äldre än 50 år.
- Komplikationer kan bestå i långvarigt förlopp, extrahepatiska manifestationer, fulminant hepatit.
- Dödligheten totalt är cirka 0,3 %.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Postcovid: Symtom, riskgrupper och varför vi behöver lära oss mer om tillståndet
Postcovid är ett tillstånd där en person har kvarstående symtom eller sena besvär efter covid-19. Hur många i Sverige som lever med tillståndet är inte klarlagt och symtomen för de drabbade kan variera stort. – Det är förmodligen inte samma mekanismer som ger upphov til...
-
Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.
-
250 virusforskare arbetar för att hjälpa sjukvården förhindra virusorsakade sjukdomar
– Vår målsättning är att forska fram nya och bättre verktyg och kunskap till sjukvården, så att sjukvården kan upptäcka och förstå, behandla och förhindra virusorsakade sjukdomar, säger Niklas Arnberg, Professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Virus- ...
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Alltför få känner till att välbehandlad hiv inte smittar
Bara fyra av tio vet om att en välbehandlad hiv-infektion inte smittar via sex. Det visar en enkätundersökning från Folkhälsomyndigheten.
-
Hepatit B
En leverinflammation orsakad av hepatit B-virus (HBV), som är en av de vanligaste infektionerna i världen.
-
Psoasabscess