Hepatit D
KURS: Hepatit C – Här lär du dig det senaste om hepatit C vid injektionsmissbruk »
Definition
- Hepatit D-virus, HDV, är ett inkomplett virus som kräver symbios med hepatit B-virus (HBV).
- Infektion med HDV och HBV kan ske samtidigt och benämns då koinfektion. Inkubationstiden blir då samma som för HBV-infektion, men ger ofta två faser med höga levervärden.
- Infektion med HDV kan ske hos patient som redan har HBV, och benämns då superinfektion. Hos de flesta patienter ger det ett mer allvarligt förlopp av hepatiten.
Medicinsk översikt: Covid-19 (SARS-CoV-2), sars och mers
Bakgrund och epidemiologi
- Hepatit B-infektion måste föreligga för att hepatit D, också kallad deltavirus, ska infektera.
- På grund av denna anledning förekommer hepatit D främst där hepatit B förekommer.
- De senaste tio åren har cirka 43 fall rapporterats årligen i Sverige.
Etiologi och patogenes
- Det finn flera genotyper av viruset. Den dominerande genotypen i västvärlden är genotyp I.
- När en kronisk HDV-infektion har etablerat sig förvärrar den vanligen den redan befintliga leversjukdomen orsakad av hepatit B.
- Progression mot cirros kan ske snabbt, men uppträder inte hos alla patienter.
ICD-10
- Add content here...
Anamnes och kliniska fynd
- Anamnesen är densamma som vid hepatit B.
- Sjukdomsbilden kan variera från godartad akut hepatit till fulminant hepatit, och från asymtomatiskt bärartillstånd till snabbt progredierande kronisk leversjukdom.
Diagnostik och undersökning
- Man kan påvisa viruset med olika serologiska tester.
- Först och främst måste HBsAg föreligga för att det ska vara aktuellt med tester hepatit D. Man måste inte rutinmässigt kontrollera hepatit D vid B-infektion, utan om misstanke föreligger exempelvi på grund av osedvanligt aggressivt förlopp.
- Diagnosen ställs genom att antikroppar påvisas – anti-HDV-IgM vid akut infektion och anti-HDV-IgG vid akut, kronisk och genomgången utläkt infektion.
Differentialdiagnoser
- Alla andra virala hepatiter.
- Andra orsaker till hepatit, såsom läkemedel.
Allmänt
- Målet med behandling är att uppnå långvarig suppression av både HDV och HBV.
- Minska risken för allvarlig leverskada.
- Minska smittrisken.
- Lindra eventuella symtom.
Läkemedelsbehandling
- Pegylerat interferon alfa är för tillfället (juni 2018) det enda aktuella läkemedlet.
Förlopp
- HBV-HDV koinfektion innebär större risk för fulminant hepatit än endast HBV-infektion.
Komplikationer
- Vid koinfektion ses en ökad risk för kronisk infektion, fibrosutveckling och leversvikt jämfört med infektion med enbart hepatit B.
Källor
- Folkhälsomyndighetens sjukdomsinformation och sjukdomsstatistik om hepatit D. Hämtad 2019-06-17 [url]https://www.folkhalsomyndigheten.se/sok/?q=[/url]
- Bahcecioglu IH, Sahin A. Treatment of delta hepatitis: today and in the future - a review. Infect Dis (Lond). 2017 Apr. 49(4):241-50.
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
-
Nytt bältrosvaccin ger hög skyddseffekt
2013 blev första bältrosvaccinet tillgängligt i Sverige – och har sedan dess rekommenderats till personer över 50 år. Under våren 2020 blev ett nytt bältrosvaccin tillgängligt. Ett vaccin som ger hög skyddseffekt och som är effektivt även hos äldre.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
-
Bältros (herpes zoster)
Smärtorna och den typiska lokalisationen av blåsor på rodnad botten längs ett eller flera dermatom på ena kroppshalvan räcker för diagnos.
-
Gonorré
Sexuellt överförbar infektion som orsakas av Neisseria gonorrhoeae. Under 2019 anmäldes över 3 200 fall av gonorré i Sverige, vilket motsvarar är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
-
Kondylom
Sexuellt överförd infektion med humant papillomvirus (HPV). I Sverige ses en tydlig minskning av kondylom efter införande av HPV-vaccination.
-
Mycoplasma genitalium
Bakterien kan orsaka urogenitala symtom och infektion men ses också hos asymtomatiska individer. Primärt sker smitta genital slemhinna mot genital slemhinna.