Hepatit D
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Definition
- Hepatit D-virus, HDV, är ett inkomplett virus som kräver symbios med hepatit B-virus (HBV).
- Infektion med HDV och HBV kan ske samtidigt och benämns då koinfektion. Inkubationstiden blir då samma som för HBV-infektion, men ger ofta två faser med höga levervärden.
- Infektion med HDV kan ske hos patient som redan har HBV, och benämns då superinfektion. Hos de flesta patienter ger det ett mer allvarligt förlopp av hepatiten.
Infektionsläkare? Öka din kunskap om hiv!
Visste du att vid stark misstanke om hiv skall behandling insättas redan innan diagnosen är konfirmerad? Öka din kunskap om hiv i en utbildning framtagen av Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.
Bakgrund och epidemiologi
- Hepatit B-infektion måste föreligga för att hepatit D, också kallad deltavirus, ska infektera.
- På grund av denna anledning förekommer hepatit D främst där hepatit B förekommer.
- De senaste tio åren har cirka 43 fall rapporterats årligen i Sverige.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECCMID (European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases)? Lämna din e-postadress här »
Etiologi och patogenes
- Det finn flera genotyper av viruset. Den dominerande genotypen i västvärlden är genotyp I.
- När en kronisk HDV-infektion har etablerat sig förvärrar den vanligen den redan befintliga leversjukdomen orsakad av hepatit B.
- Progression mot cirros kan ske snabbt, men uppträder inte hos alla patienter.
ICD-10
- Add content here...
Anamnes och kliniska fynd
- Anamnesen är densamma som vid hepatit B.
- Sjukdomsbilden kan variera från godartad akut hepatit till fulminant hepatit, och från asymtomatiskt bärartillstånd till snabbt progredierande kronisk leversjukdom.
Diagnostik och undersökning
- Man kan påvisa viruset med olika serologiska tester.
- Först och främst måste HBsAg föreligga för att det ska vara aktuellt med tester hepatit D. Man måste inte rutinmässigt kontrollera hepatit D vid B-infektion, utan om misstanke föreligger exempelvi på grund av osedvanligt aggressivt förlopp.
- Diagnosen ställs genom att antikroppar påvisas – anti-HDV-IgM vid akut infektion och anti-HDV-IgG vid akut, kronisk och genomgången utläkt infektion.
Differentialdiagnoser
- Alla andra virala hepatiter.
- Andra orsaker till hepatit, såsom läkemedel.
Allmänt
- Målet med behandling är att uppnå långvarig suppression av både HDV och HBV.
- Minska risken för allvarlig leverskada.
- Minska smittrisken.
- Lindra eventuella symtom.
Läkemedelsbehandling
- Pegylerat interferon alfa är för tillfället (juni 2018) det enda aktuella läkemedlet.
Förlopp
- HBV-HDV koinfektion innebär större risk för fulminant hepatit än endast HBV-infektion.
Komplikationer
- Vid koinfektion ses en ökad risk för kronisk infektion, fibrosutveckling och leversvikt jämfört med infektion med enbart hepatit B.
Källor
- Folkhälsomyndighetens sjukdomsinformation och sjukdomsstatistik om hepatit D. Hämtad 2019-06-17 [url]https://www.folkhalsomyndigheten.se/sok/?q=[/url]
- Bahcecioglu IH, Sahin A. Treatment of delta hepatitis: today and in the future - a review. Infect Dis (Lond). 2017 Apr. 49(4):241-50.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Apkoppor
-
Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i vår fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden, vilket har lett fram till två nya lektioner som nu finns tillgängliga.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.