Läkarna vittnar om allvarlig nervsmärta hos bältrospatienter
Intresset är fortsatt stort för läkarutbildning om bältros. Hittills har 486 läkare genomfört utbildningen och testat sina medicinska kunskaper om sjukdomen. Majoriteten av läkarna anger att deras patienter med bältros drabbas av den allvarliga komplikationen postherpetisk neuralgi.
Bältros, herpes zoster, är en virusinfektion med livstidsprevalens på 25 procent. Det innebär att närmare var fjärde person drabbas av sjukdomen någon gång i livet.
I dag har 486 läkare genomfört den webbaserade läkarutbildningen VadvetduomBältros på NetdoktorPro. Tanken med utbildningen är att öka läkarkårens kunskap om bältros för att underlätta snabb diagnostisering och korrekt behandling.
– Jag tycker det är mycket glädjande att över 400 kollegor genomfört utbildningens alla steg, vilket tyder på att det dels finns ett utbildningsbehov inom läkarkåren, dels att internetbaserade ”kurser” får allt större genomslag hos läkare, säger Mats Halldin, medicinsk chef på NetdoktorPro.
KURS: Hepatit C – Här lär du dig det senaste om hepatit C vid injektionsmissbruk »
Många drabbas av bestående nervsmärtor
Resultatet från utbildningen visar att majoriteten av läkare, cirka 51 procent, träffar upp till fem patienter med bältros årligen. Cirka 20 procent svarar att de har fler bältrospatienter än så, mellan sex och 15 stycken per år.
Närmare 60 procent av läkarna anger även att deras patienter har drabbats av den allvarliga komplikationen postherpetisk neuralgi efter sin bältrosinfektion. Ett svårbehandlat smärttillstånd som kan vara mycket intensivt och långvarigt, från månader till år.
I dag finns ingen botande behandling mot bältros, utan symtomen kan endast lindras. När det gäller förebyggande behandling anger många läkare att de inte informerar äldre patienter, som inte söker vård för specifikt bältros, om vaccineringsmöjligheter. Cirka 39 procent av läkarna delger endast sådan information om patienten specifikt frågar.
Uppemot 82 procent av läkarna svarar att utbildningen kommer vara till nytta i deras kliniska vardag.
– Detta visar tydligt att internetutbildningar, med lättillgänglig och uppdaterad information, är något som är tilltalande i läkarens tidspressade vardag. Jag tror det i princip gäller oavsett vilket område utbildningen handlar om, fortsätter Mats Halldin.
Läkarutbildningens innehåll är granskat av docent Marie Studahl som är infektionsläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, tillika Netdoktors expert på bältros. Hon påpekar att utbildningen tar upp fakta som läkare har stor nytta av.
– Utbildningen innehåller fördjupad kunskap om bland annat komplikationer till följd av sjukdomen. Det här är något som fler läkare behöver kännedom om, säger hon.
Medicinsk översikt: Covid-19 (SARS-CoV-2), sars och mers
Fallen av bältros kommer att öka
Det är viktigt att professionen har goda kunskaper om sjukdomen. Troligtvis kommer fallen av bältros att öka framöver eftersom den svenska befolkningen blir allt äldre, påpekar Marie Studahl.
– En högre ålder medför att immunförsvaret blir nedsatt vilket är en tydlig riskfaktor för att utveckla bältros. Därför är det viktigt att utforma strategier så vi kan hantera infektionen i framtiden.
Vill du lära dig mer om bältros eller testa dina medicinska kunskaper om sjukdomen? Ta chansen och genomför vår läkarutbildning, det tar cirka tio minuter och alla svar är anonyma.
Läkarutbildningen om bältros hittar du här.
Inom vilket område skulle du vilja se en läkarutbildning framöver? Kommentera gärna direkt under artikeln.
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
-
Nytt bältrosvaccin ger hög skyddseffekt
2013 blev första bältrosvaccinet tillgängligt i Sverige – och har sedan dess rekommenderats till personer över 50 år. Under våren 2020 blev ett nytt bältrosvaccin tillgängligt. Ett vaccin som ger hög skyddseffekt och som är effektivt även hos äldre.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
-
Bältros (herpes zoster)
Smärtorna och den typiska lokalisationen av blåsor på rodnad botten längs ett eller flera dermatom på ena kroppshalvan räcker för diagnos.
-
Gonorré
Sexuellt överförbar infektion som orsakas av Neisseria gonorrhoeae. Under 2019 anmäldes över 3 200 fall av gonorré i Sverige, vilket motsvarar är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
-
Kondylom
Sexuellt överförd infektion med humant papillomvirus (HPV). I Sverige ses en tydlig minskning av kondylom efter införande av HPV-vaccination.
-
Mycoplasma genitalium
Bakterien kan orsaka urogenitala symtom och infektion men ses också hos asymtomatiska individer. Primärt sker smitta genital slemhinna mot genital slemhinna.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu