Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i NetdoktorPro:s fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden – där vaccination och komplikationer toppar. Detta har lett fram till två nya lektioner i fortbildningen som nu finns tillgängliga.
– Det är en klinisk diagnos i första hand och eftersom det är en del besvärliga komplikationer, inte minst med kvarstående smärta, behöver flera patienter upprepad läkarkontakt. Det nya subenhetsvaccinet som nu kommit ut på marknaden är naturligtvis av stort intresse då det kan minska komplikationerna av bältros. Jag tror att primärvårdsläkare har ett behov att både fräscha upp sina kunskaper om bältros och dess komplikationer samt få veta mer om vaccinet nu när det finns tillgängligt på den svenska marknaden, säger hon.
Det nya vaccinet var det flera av deltagarna som över huvud taget inte kände till och det var också något som många önskade mer information om. Även komplikationer kring bältros ville många läkare veta mer om. Denna input har gjort att vi nu utvecklat fortbildningen och tillsammans med Anna Grahn och Lars Rombo, professor emeritus i infektionssjukdomar, adderat två nya lektioner.
– Jag rekommenderar läkare och sjuksköterskor som träffar på bältros under sitt arbete, och framför allt då inom primärvården, att genomföra utbildningen, säger Anna Grahn.
Gå till fortbildningen, med de nya lektionerna, här >>
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Det här bör du veta om luftvägsinfektioner
NetdoktorPro erbjuder nu ett quiz om luftvägsinfektioner, framtaget tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus.
-
Första vaccin mot RS-virus nära godkännande
Idag saknas både godkänd behandling och vaccin mot RS-virus, men tack vare intensiv forskning kan det snart bli ändring på det. EMA ställer sig nu positiva till ett första vaccin mot sjukdomen.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Idag har vi mycket mer kunskap om hur vi ska behandla covid-19 hos personer som drabbas hårt av virussjukdomen, jämfört med vad vi hade i början av pandemin. Med dagens behandling kan man bota väldigt många. Men vi får inte slappna av och luta oss tillbaka, istället bör...