Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i NetdoktorPro:s fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden – där vaccination och komplikationer toppar. Detta har lett fram till två nya lektioner i fortbildningen som nu finns tillgängliga.
– Det är en klinisk diagnos i första hand och eftersom det är en del besvärliga komplikationer, inte minst med kvarstående smärta, behöver flera patienter upprepad läkarkontakt. Det nya subenhetsvaccinet som nu kommit ut på marknaden är naturligtvis av stort intresse då det kan minska komplikationerna av bältros. Jag tror att primärvårdsläkare har ett behov att både fräscha upp sina kunskaper om bältros och dess komplikationer samt få veta mer om vaccinet nu när det finns tillgängligt på den svenska marknaden, säger hon.
Det nya vaccinet var det flera av deltagarna som över huvud taget inte kände till och det var också något som många önskade mer information om. Även komplikationer kring bältros ville många läkare veta mer om. Denna input har gjort att vi nu utvecklat fortbildningen och tillsammans med Anna Grahn och Lars Rombo, professor emeritus i infektionssjukdomar, adderat två nya lektioner.
– Jag rekommenderar läkare och sjuksköterskor som träffar på bältros under sitt arbete, och framför allt då inom primärvården, att genomföra utbildningen, säger Anna Grahn.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Borrelia (lyme borrelios)
Varje år diagnostiseras mellan 5 000 och 10 000 svenskar med borrelia, vilket gör den till den vanligaste vektorburna infektionen på norra halvklotet.