Pneumokocksjukdom - här är riskgruppen där många saknar skydd
Ge vaccin mot lunginflammation till alla över 65 år, kräver landets seniororganisationer. Region Norrbotten såg hälso- och hälsoekonomiska vinster i att vaccinera riskpatienterna och valde att inte vänta på ett nationellt beslut – nu drygt två år senare konstaterar smittskyddsläkaren Anders Nystedt att efterfrågan på vaccin är stor hos de äldre.

Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Varje år insjuknar cirka 1 500 personer i Sverige i pneumokocksjukdom, och en till två procent av dem avlider. Det visar uppgifter från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Sedan 2009 ingår pneumokockvaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Men även äldre behöver skydd mot pneumokocksjukdom och sedan fyra år tillbaka rekommenderar Folkhälsomyndigheten alla över 65 år att vacciner sig. Kostnaden får individen själv stå för eftersom det saknas ett nationellt beslut om subventionerad vaccination. Om inte sjukvårdsregionen tar frågan i egna händer – såsom Region Norrbotten.
Erbjuder vaccin mot pneumokocker i samband med vårdbesök
Sedan mars 2018 erbjuds alla personer över 65 år samt riskgrupper i Norrbotten att kostnadsfritt få vaccin mot invasiv pneumokocksjukdom. Sjukvården har som uppdrag att varje gång en ovaccinerad riskpatient är på besök inom vården, året runt, oavsett anledning, erbjuda pneumokockvaccination.
– Regionledningen i Norrbotten såg hälso- och sannolikt hälsoekonomiska vinster i att vaccinera upp riskpatienterna och valde att inte vänta (vi har ju redan väntat rätt länge) på federalt beslut, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten, i en tidigare intervju med NetdoktorPro.
Nu drygt två år senare kontaktar NetdoktorPro Anders Nystedt för att följa upp det lokala vaccinationsprogrammet.
Har ni kunnat se några effekter av vaccinationsprogrammet än?
– Lite för tidigt kanske men tendens till. Hade tänkt göra en djupanalys i vintras men det kom något emellan…
Har efterfrågan på vaccination förändrats under corona-pandemin?
– Har inte hört så. Primärt under epidemin var det lite snack om detta men inte nu.
Hur ser täckningsgraden bland 65 år och äldre ut?
– Passerade väl 50 procent i fjol.
Tror du att fler regioner kommer anamma er modell för pneumokockvaccination?
– Flera resonerar på detta sätt, så jag hoppas det.
Vidare berättar Anders Nystedt att regionen nu kommer fortsätta följa upp vaccinationsfrekvensen samt även incidensen av invasiva pneumokockinfektioner i slutenvård, samt lunginflammationsdiagnoser i öppen och slutenvård över tid.
Infektionsläkare? Öka din kunskap om hiv!
Visste du att vid stark misstanke om hiv skall behandling insättas redan innan diagnosen är konfirmerad? Öka din kunskap om hiv i en utbildning framtagen av Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.
Äldre riskerar allvarlig pneumokocksjukdom
Några andra som hoppas på att fler tar efter Norrbottens modell är Senoirorganisationerna SPF Seniorerna, PRO och SKPF Pensionärerna. I ett gemensamt brev till Folkhälsomyndigheten, som skickades i maj 2020, argumenterar de för ett nationellt beslut.
I brevet lyfts Danmark som ett exempel, som sedan våren 2020 erbjuder alla invånare som är 65 år eller äldre gratis pneumokockvaccination. Detsamma gäller även andra riskgrupper. Syftet är att minska antalet sårbara patienter som drabbas av allvarliga sjukdomar och hjälpa till att förhindra överbelastning av sjukvårdssystemet.
För att slippa trängas i väntrum för att få vaccin framhåller de Region Norrbottens modell – att erbjuda vaccination vid besök i vården. Andra alternativ är besök hos de äldre, eller som i Danmark med mobila uppsökande vaccinationsbussar, skriver förbundsordförande Eva Eriksson, Christina Tallberg, ordförande för PRO och Berit Bölander, ordförande för SKPF Pensionärerna.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.