Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Infektion

Studie: Genital inflammation minskar effekten av skyddskräm mot hiv

Tidigare forskning har visat att kvinnor som utsätts för hiv-virus kan minska risken för att smittas om de använder en speciell vaginalgel. Men effekten av krämen minskar om kvinnan har inflammation i underlivet, visar en ny studie publicerad i tidskriften Nature Medicine.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-13
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Ett flertal studier har visat att om icke-infekterade person får hiv-behandling innan och efter samlag med hiv-infekterade personer har de en god skyddseffekt mot viruset.

Gel innehållande den aktiva substansen tenofovir är en av de första försöken mot hiv-smitta. Tidigare studier har visat att gelen minskade smittorisken med över 50 procent hos utsatta kvinnor, förutsatt att den användes ofta.
Annons
Annons

I en ny studie visar forskare att tenofovir kan minska risken för hiv-infektion med uppemot 75 procent. Studien bygger på en analys av tidigare forskning som inkluderar 800 kvinnor från Sydafrika. Hos kvinnor som hade inflammationer i underlivet minskade dock läkemedelseffekten avsevärt. Något som forskarna förklarar med att inflammationer verkar försämra det naturliga försvaret mot hiv.

 

Andra bakteriers påverkan på hiv-läkemedel

Forskarna ser fynden som viktiga i det pågående arbetet med att förebygga smittspridning av hiv. Samtidigt väcker de frågor om hur andra inflammationer påverkar hiv-behandling, menar överläkare Anders Sönnerborg.

– Att tenofovir kan metaboliseras av bakterier i vagina och effekten minskar bidrar ytterligare till de svårigheter som finns att utveckla en vaginal skyddskräm mot hiv. En viktig fråga som följer är hur bakterier i tarmen kan påverka långtidseffekten av hiv-behandling, säger Anders Sönnerborg vid Infektionskliniken, avdelningen Klinisk Mikrobiologi, på Karolinska Universitetssjukhuset.

Läs hela studien här.

Annons
Annons

Annons
Annons
Annons

Annons