Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Infektion

Studie: Genital inflammation minskar effekten av skyddskräm mot hiv

Tidigare forskning har visat att kvinnor som utsätts för hiv-virus kan minska risken för att smittas om de använder en speciell vaginalgel. Men effekten av krämen minskar om kvinnan har inflammation i underlivet, visar en ny studie publicerad i tidskriften Nature Medicine.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-13

Annons

Ett flertal studier har visat att om icke-infekterade person får hiv-behandling innan och efter samlag med hiv-infekterade personer har de en god skyddseffekt mot viruset.

Gel innehållande den aktiva substansen tenofovir är en av de första försöken mot hiv-smitta. Tidigare studier har visat att gelen minskade smittorisken med över 50 procent hos utsatta kvinnor, förutsatt att den användes ofta.

I en ny studie visar forskare att tenofovir kan minska risken för hiv-infektion med uppemot 75 procent. Studien bygger på en analys av tidigare forskning som inkluderar 800 kvinnor från Sydafrika. Hos kvinnor som hade inflammationer i underlivet minskade dock läkemedelseffekten avsevärt. Något som forskarna förklarar med att inflammationer verkar försämra det naturliga försvaret mot hiv.

 

Andra bakteriers påverkan på hiv-läkemedel

Forskarna ser fynden som viktiga i det pågående arbetet med att förebygga smittspridning av hiv. Samtidigt väcker de frågor om hur andra inflammationer påverkar hiv-behandling, menar överläkare Anders Sönnerborg.

Annons
Annons

– Att tenofovir kan metaboliseras av bakterier i vagina och effekten minskar bidrar ytterligare till de svårigheter som finns att utveckla en vaginal skyddskräm mot hiv. En viktig fråga som följer är hur bakterier i tarmen kan påverka långtidseffekten av hiv-behandling, säger Anders Sönnerborg vid Infektionskliniken, avdelningen Klinisk Mikrobiologi, på Karolinska Universitetssjukhuset.

Läs hela studien här.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.