Uppdaterade behandlings-rekommendationer för influensa
Årlig vaccination bland riskgrupper är viktigaste åtgärden för att begränsa medicinska konsekvenser av säsongsinfluensan. Det är Läkemedelsverkets budskap i sin uppdaterade behandlingsrekommendation. Detta sker i samband med att ett nytt läkemedlet mot influensa godkänts.
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Sist Läkemedelsverket publicerade rekommendationer på området var för över 10 år sedan. Och nu är det dags igen. Orsaken till att myndigheten väljer att ta ett nytt grepp om det hela har bland annat att göra med att ytterligare ett antiviralt läkemedel godkändes för behandling i fjol – baloxavir. Det innebär att det för närvarande finns tre godkända substanser för antiviral behandling mot influensa.
Det nya läkemedlet som till skillnad från de andra neuraminidashämmarna är en cap-endonukleashämmare ges som engångsdos och har lika god effekt som de övriga.
INFLUENSAVACCIN IDAG
För närvarande finns tre godkända substanser för antiviral behandling mot influensa:
• oseltamivir tablett, (vuxna och barn från 13 år)
• zanamivir inhalation (vuxna och barn från 5 år)
• zanamivir infusion (vuxna)
• baloxavir tablett (vuxna och barn från 12 år).
Årlig vaccination viktigast
I ett uttalande på myndighetens webbplats slår Maria Furberg, infektionsöverläkare och utredare på Läkemedelsverket fast att årlig vaccination av riskgrupper är den viktigaste åtgärden för att förebygga influensa i befolkningen, men att även vaccinerade personer kan insjukna och behöva behandling.
– Läkemedel mot influensa har bättre effekt ju tidigare i sjukdomsförloppet de sätts in och bör användas till smittade som tillhör medicinska riskgrupper. Läkemedlen är mycket effektiva när de ges som profylax efter exponering, vilket är värdefullt om influensasmitta upptäcks på exempelvis ett särskilt boende för äldre, säger hon.
Även antiviral behandling beskrivs som en viktig del i att hindra smittan, men då som ett komplement till vaccinet.
Så fungerar vaccinet
När det gäller vaccinet skyddseffekten ligger den i genomsnitt på 60 procent, men avtar successivt efter några månader.
Genom att tidigt sätta in antiviral behandling minskar tiden med symtom, mängden virus som utsöndras och risken för komplikationer av sjukdomen, och ju tidigare läkemedlet sätts in desto bättre effekt.
Behandling rekommenderas till riskgruppspatienter, exempelvis de över 65 år, gravida, patienter med kroniska sjukdomar eller vid tillstånd med kraftigt nedsatt immunförsvar. Läkemedlen fungerar dessutom profylaktiskt och kan sättas in efter eventuell exponering. Behandlingen ska då börja så nära inpå det att personen utsatts för smitta.
Även om biverkningar sällsynta är den vanligaste komplikationen illamående – särskilt efter oseltamivir.
Infektionsläkare? Öka din kunskap om hiv!
Visste du att vid stark misstanke om hiv skall behandling insättas redan innan diagnosen är konfirmerad? Öka din kunskap om hiv i en utbildning framtagen av Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Visste du det här om hiv?
Sedan första observerade fallen av hiv i slutet av 1900-talet har mycket hunnit hända. I väst har läkemedel förvandlat den dödliga sjukdomen till ett kroniskt tillstånd, samtidigt som man i Subsahariska Afrika kunde rapportera nästan 700 000 aidsrelaterade dödsfall 2020 – trots ökad tillgänglighet av läkemedel.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i vår fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden, vilket har lett fram till två nya lektioner som nu finns tillgängliga.