Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Infektion

Visste du det här om hiv?

Sedan första observerade fallen av hiv i slutet av 1900-talet har mycket hunnit hända. I väst har läkemedel förvandlat den dödliga sjukdomen till ett kroniskt tillstånd, samtidigt som man i Subsahariska Afrika kunde rapportera nästan 700 000 aidsrelaterade dödsfall 2020 – trots ökad tillgänglighet av läkemedel. 


Lovisa
Publicerad den: 2022-08-02

Annons
Det vi idag känner till som hiv och aids observerades i USA redan 1981 efter att flera homo- och bisexuella män drabbats av ovanliga sjukdomar till följd av ett försvagat immunsystem. Sjukdomen är dock betydligt äldre än så. Sannolikt överfördes viruset från apor till människa redan för över hundra år sedan.

 

Annons
Annons

Behöver du uppdatera dig om hiv? Gå NetdoktorPro:s fortbildningskurs >> 

Sedan första observerade fallen har mycket hunnit hända och i västvärlden ses idag –  tack vare effektiva läkemedel, den dödliga sjukdomen snarare som ett kroniskt tillstånd. Det går med andra ord att leva ett långt och bra liv trots en hiv-diagnos. Förutsatt att rätt behandling sätts in i tid. 

Stora medicinska framsteg 

De enorma medicinska framstegen som gjorts – inte minst under senare decennier, har dock inneburit ökat behov inte minst bland sjukvårdspersonal att uppdatera sig inom området. Utbildningen man fick senast om hiv kan vara förlegad. 

 Gå vidare till fortbildningen om hiv här >>

 Visste du till exempel att det globalt sett bara är drygt 70 procent av de hiv-smittade som faktiskt vet om att de är sjuka. Av dessa går 76 procent på behandling och 82 procent har icke mätbara nivåer av virus i blodet. Och visste du att det trots allt bara är hälften av alla som diagnostiseras i Sverige som gör det i ett så pass tidigt skede att immunförsvaret inte påverkats eller aids utvecklats. 

Behöver du uppdatera dina kunskaper om hiv? 

Mer om det här och mycket mer kan du lära dig om i NetdoktorPro:s fortbildning om hiv som framför allt riktar sig till allmänläkare. Passa på att uppdatera dig nu! Att genomföra fortbildningen tar ungefär femton minuter och alla svar är anonyma.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.