Visste du det här om hiv?
Sedan första observerade fallen av hiv i slutet av 1900-talet har mycket hunnit hända. I väst har läkemedel förvandlat den dödliga sjukdomen till ett kroniskt tillstånd, samtidigt som man i Subsahariska Afrika kunde rapportera nästan 700 000 aidsrelaterade dödsfall 2020 – trots ökad tillgänglighet av läkemedel.
Nytt resevaccin ska förebygga denguefeber
Qdenga är det nya resevaccinet som numera är godkänt i Sverige för att förebygga denguefeber.
C-APROM/SE/QDE/0013
Behöver du uppdatera dig om hiv? Gå NetdoktorPro:s fortbildningskurs >>
Sedan första observerade fallen har mycket hunnit hända och i västvärlden ses idag – tack vare effektiva läkemedel, den dödliga sjukdomen snarare som ett kroniskt tillstånd. Det går med andra ord att leva ett långt och bra liv trots en hiv-diagnos. Förutsatt att rätt behandling sätts in i tid.
Stora medicinska framsteg
De enorma medicinska framstegen som gjorts – inte minst under senare decennier, har dock inneburit ökat behov inte minst bland sjukvårdspersonal att uppdatera sig inom området. Utbildningen man fick senast om hiv kan vara förlegad.
Gå vidare till fortbildningen om hiv här >>
Visste du till exempel att det globalt sett bara är drygt 70 procent av de hiv-smittade som faktiskt vet om att de är sjuka. Av dessa går 76 procent på behandling och 82 procent har icke mätbara nivåer av virus i blodet. Och visste du att det trots allt bara är hälften av alla som diagnostiseras i Sverige som gör det i ett så pass tidigt skede att immunförsvaret inte påverkats eller aids utvecklats.
Behöver du uppdatera dina kunskaper om hiv?
Mer om det här och mycket mer kan du lära dig om i NetdoktorPro:s fortbildning om hiv som framför allt riktar sig till allmänläkare. Passa på att uppdatera dig nu! Att genomföra fortbildningen tar ungefär femton minuter och alla svar är anonyma.
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Idag har vi mycket mer kunskap om hur vi ska behandla covid-19 hos personer som drabbas hårt av virussjukdomen, jämfört med vad vi hade i början av pandemin. Med dagens behandling kan man bota väldigt många. Men vi får inte slappna av och luta oss tillbaka, istället bör...
-
Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.
-
Webbinarium: Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
Coronapandemin har fått oss att inse att vi måste ta virusorsakade infektioner på betydligt större allvar än vi gjort tidigare. Det finns tusentals kända virus som orsakar sjukdomar hos människor och det nya coronaviruset är bara ett av dessa. Det finns sannolikt ytterl...