WHO rekommenderar ny modell för skydd mot hiv-infektioner
En spruta varannan månad istället för dagliga tabletter. Det är WHO:s nya rekommendation vad gäller förebyggande behandling mot hiv.
WHO rekommenderar nu en ny modell för skydd mot hiv-infektion. Istället för dagliga tabletter, som för många kräver ett smusslande i och med stigmat kring sjukdomen, ges en injektion med det förebyggande läkemedlet en gång varannan månad.
– Ett steg i rätt riktning och en metod som framför allt kan bli viktig för riskgrupper i låg- och medelinkomstländer, säger Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar till Sveriges Radio.
Både fördelar och risker
Metoden har många fördelar, men är också förenad med risker. Det handlar främst om risken att utveckla resistenta virus då rester från verksamma ämnen stannar kvar i kroppen längre vid injicering jämfört med oral administrering och blir med tiden ett enkelt byte för virus.
– Detta kan i sin tur leda till att vi förlorar viktiga behandlingsmetoder som vi har idag, menar Anders Sönnerborg.
En förutsättning är därför att modellen används på ett mycket noggrant och kontrollerat sätt. Har patienten tagit en spruta behöver dosen fullföljas och påfyllning ske kontinuerligt.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Det här bör du veta om luftvägsinfektioner
NetdoktorPro erbjuder nu ett quiz om luftvägsinfektioner, framtaget tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus.
-
Första vaccin mot RS-virus nära godkännande
Idag saknas både godkänd behandling och vaccin mot RS-virus, men tack vare intensiv forskning kan det snart bli ändring på det. EMA ställer sig nu positiva till ett första vaccin mot sjukdomen.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Idag har vi mycket mer kunskap om hur vi ska behandla covid-19 hos personer som drabbas hårt av virussjukdomen, jämfört med vad vi hade i början av pandemin. Med dagens behandling kan man bota väldigt många. Men vi får inte slappna av och luta oss tillbaka, istället bör...