WHO rekommenderar ny modell för skydd mot hiv-infektioner
En spruta varannan månad istället för dagliga tabletter. Det är WHO:s nya rekommendation vad gäller förebyggande behandling mot hiv.
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
WHO rekommenderar nu en ny modell för skydd mot hiv-infektion. Istället för dagliga tabletter, som för många kräver ett smusslande i och med stigmat kring sjukdomen, ges en injektion med det förebyggande läkemedlet en gång varannan månad.
– Ett steg i rätt riktning och en metod som framför allt kan bli viktig för riskgrupper i låg- och medelinkomstländer, säger Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar till Sveriges Radio.
Både fördelar och risker
Metoden har många fördelar, men är också förenad med risker. Det handlar främst om risken att utveckla resistenta virus då rester från verksamma ämnen stannar kvar i kroppen längre vid injicering jämfört med oral administrering och blir med tiden ett enkelt byte för virus.
– Detta kan i sin tur leda till att vi förlorar viktiga behandlingsmetoder som vi har idag, menar Anders Sönnerborg.
En förutsättning är därför att modellen används på ett mycket noggrant och kontrollerat sätt. Har patienten tagit en spruta behöver dosen fullföljas och påfyllning ske kontinuerligt.
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Postcovid: Symtom, riskgrupper och varför vi behöver lära oss mer om tillståndet
Postcovid är ett tillstånd där en person har kvarstående symtom eller sena besvär efter covid-19. Hur många i Sverige som lever med tillståndet är inte klarlagt och symtomen för de drabbade kan variera stort. – Det är förmodligen inte samma mekanismer som ger upphov til...
-
Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.
-
250 virusforskare arbetar för att hjälpa sjukvården förhindra virusorsakade sjukdomar
– Vår målsättning är att forska fram nya och bättre verktyg och kunskap till sjukvården, så att sjukvården kan upptäcka och förstå, behandla och förhindra virusorsakade sjukdomar, säger Niklas Arnberg, Professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Virus- ...
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Alltför få känner till att välbehandlad hiv inte smittar
Bara fyra av tio vet om att en välbehandlad hiv-infektion inte smittar via sex. Det visar en enkätundersökning från Folkhälsomyndigheten.
-
Hepatit B
En leverinflammation orsakad av hepatit B-virus (HBV), som är en av de vanligaste infektionerna i världen.
-
Psoasabscess