Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Infektion

WHO rekommenderar ny modell för skydd mot hiv-infektioner

En spruta varannan månad istället för dagliga tabletter. Det är WHO:s nya rekommendation vad gäller förebyggande behandling mot hiv. 


Lovisa
Publicerad den: 2022-08-23

Annons

WHO rekommenderar nu en ny modell för skydd mot hiv-infektion. Istället för dagliga tabletter, som för många kräver ett smusslande i och med stigmat kring sjukdomen, ges en injektion med det förebyggande läkemedlet en gång varannan  månad. 

– Ett steg i rätt riktning och en metod som framför allt kan bli viktig för riskgrupper i låg- och medelinkomstländer, säger Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar till Sveriges Radio. 

Både fördelar och risker 

Metoden har många fördelar, men är också förenad med risker. Det handlar främst om risken att utveckla resistenta virus då rester från verksamma ämnen stannar kvar i kroppen längre vid injicering jämfört med oral administrering och blir med tiden  ett enkelt byte för virus. 

Annons
Annons

– Detta kan i sin tur leda till att vi förlorar viktiga behandlingsmetoder som vi har idag, menar  Anders Sönnerborg. 

En förutsättning är därför att modellen används på ett mycket noggrant och kontrollerat sätt. Har patienten tagit en spruta behöver dosen fullföljas och påfyllning ske kontinuerligt. 

 

 

Annons
Annons

 

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.