Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Alla misstänkta biverkningar med koppling till covid-19 ska rapporteras

Nu uppmanar Läkemedelsverket att både sjukvården och patienter med bekräftad eller misstänkt covid-19 ska rapportera in eventuella läkemedelsbiverkningar. Det gäller för alla typer av läkemedelsbehandlingar.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-04-27

Alla misstänkta biverkningar med koppling till covid-19 ska rapporteras
Annons

Ännu saknas läkemedel som är godkända för behandling av covid-19. De läkemedel som används inom sjukvården ges antingen inom klinisk prövning eller förskrivs utanför godkänd indikation, så kallad off label-förskrivning.

Checklista: covid-19 – så hanterar du oroliga patienter

– De kliniska studier som genomförs av olika läkemedel mot covid-19 är mycket viktiga, men behöver kompletteras med biverkningsrapportering för att ge en bredare kunskap om ett läkemedels säkerhetsprofil, säger Veronica Arthurson, enhetschef vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Alla typer av läkemedel som används under bekräftad eller misstänkt covid-19

Det handlar om att öka kunskapen om biverkningar, och eventuella interaktioner av andra läkemedel, i samband med en covid-19-infektion. Därför uppmanas både sjukvården och patienter att rapportera in alla misstänkta biverkningar som uppstår under sjukdomstiden, oavsett vilka läkemedel det gäller.

Hälso- och sjukvårdspersonal ska rapportera direkt till Läkemedelsverket.

Patienter kan välja att rapportera till sjukvårds- eller apotekspersonal eller direkt till Läkemedelsverket.

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsverket - https://www.lakemedelsverket.se/sv/nyheter/rapportera-alla-misstankta-biverkningar-med-koppling-till-covid-19

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.