Nyhet | Infektion

Gratis influensavaccin för riskgrupper i hela Sverige

I år erbjuder alla regioner i Sverige avgiftsfri vaccinering mot säsongsinfluensan till riskgrupper och personer som är 65 år eller äldre. Tidigare var det endast 16 av landets 21 regioner hade avgiftsfri vaccination för dessa grupper, rapporterar Dagens Medicin.


Publicerad den: 2020-10-07
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

influensa-vaccin
Annons

– Det formella beslutet tas på regionfullmäktige den 28 oktober. Det är pandemin som gjort att vi kommit till skott, vi kan inte vara sämre än andra regioner, säger Lena Asplund (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västernorrland till Dagens Medicin. Region Västernorrland är  en av de regioner som i år gått över till avgiftsfri vaccinering för riskgrupper. 

Riskgrupper och vårdpersonal ska prioriteras

Äldre, riskgrupper och vård- och omsorgspersonal bör prioriteras i vaccinationskön under november, övriga får vänta till 1 december. Det enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. 

Annons
Annons

Här kan du läsa en medicinsk översikt om influensavaccin!

Högdosvaccin används för första gången i Sverige

För personer som är 65 år eller äldre finns under säsongen 2020–2021 ett högdosvaccin som har fyra gånger högre antigenkoncentration jämfört med vanligt influensavaccin. Studier har visat bättre effekt för högdosvaccin jämfört med vanligt vaccin. Vaccinet kan köpas in av regioner på särskild licens. 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/10/06/kostnadsfritt-influensavaccin-for-alla-aldre-i-ar/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons