Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Stärkt stöd för nya läkemedel mot hepatit C

En ny studie pekar på att direktverkande antivirala läkemedel kan förlänga livet och minska risken för levercancer hos patienter med kronisk hepatit C, rapporterar Dagens Medicin.


Publicerad den: 2019-02-12

Stärkt stöd för nya läkemedel mot hepatit C
Annons

Direktverkande antivirala läkemedel rekommenderas sedan ett år tillbaka till alla som är kroniska bärare av hepatit C. Av de 32 000 personer som är smittade med viruset i Sverige behandlades 2018 cirka 5 000 patienter med det antivirala läkemedlet.

Nu har franska forskare i en ny prospektiv observationsstudie närmare undersökt den kliniska effekten av läkemedelsgruppen. Resultatet visade att den relativa risken att dö i förtid, oavsett orsak, minskade med 52 procent hos dem som fått direktverkande antivirala läkemedel, skriver Dagens Medicin.

– Det är ett välkommet resultat som talar för att behandlingen verkligen gör klinisk nytta. De här fynden ger stöd för att vi agerar på rätt sätt inom svensk sjukvård, säger Soo Aleman, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Läs även: Hepatit C-infektion

Annons
Annons

Lägre risk för levercancer

Forskarna samlade in data för fler än 10 000 patienter i vuxen ålder och uppföljningstiden låg i snitt på 33 månader. Resultaten av de som fick det antivirala läkemedlet jämfördes med en kontrollgrupp av patienter som medicinerats på annat sätt, exempelvis med interferon.

Risken för hepatocellulär cancer, en form av levercancer, var 34 procent lägre bland dem som fått de nya läkemedlen. Soo Aleman påpekar för Dagens Medicin att det är ett viktigt fynd.

– Det har diskuterats om behandlingsformen kan öka risken för levercancer. Fast de här resultaten talar snarare för det omvända för patientgruppen och det är skönt att se, säger hon till Dagens Medicin.

Däremot fann man inget samband mellan de direktverkande antivirala läkemedlen och en lägre förekomst av avancerade former av cirros, alltså bindvävsinlagring i levern.

Läs även: Kvinna, 49 år, med missbruksproblematik

Annons
Annons

Går inte att fastslå orsakssamband

Forskarna bakom studien påpekar dock flera svagheter med de nya fynden och lyfter den relativt korta uppföljningstiden. De betonar också att det inte går att fastslå några orsakssamband, eftersom det är en observationsstudie.

Resultaten justerades bland annat för ålder, kön, alkoholkonsumtion samt graden av cirros. I snitt var patienterna 56 år gamla.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

Två amerikanska forskare skriver i en kommentar till studien att de nya fynden inger hopp till Världshälsoorganisationens mål att utrota hepatit C och minska komplikationer kopplade till sjukdomen.

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/02/12/stod-for-nya-lakemedel-mot-hepatit-c/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.