Det här bör du veta om de nya reglerna för läkemedelsutbyte
Sedan juni 2020 erbjuder apoteken utbyte även för läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånerna till ett likvärdigt läkemedel inom förmånerna, högkostnadsskyddet. Men vad innebär förändringen rent praktiskt för läkare och för patienterna? NetdoktorPro har tittat närmare på detta.

Nytt resevaccin ska förebygga denguefeber
Qdenga är det nya resevaccinet som numera är godkänt i Sverige för att förebygga denguefeber.
C-APROM/SE/QDE/0013
Som NetdoktorPro tidigare har rapporterat om har det funnits en osäkerhet hos professionen kring generiskt utbyte och långt ifrån alla läkare känner sig bekväma med systemet. Något som Läkemedelsverket, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och E-hälsomyndigheten tillsammans har arbetat med för att underlätta för förskrivare samt för patienterna. Den 2 juni 2020 trädde ett nytt regelverk i kraft, vilket ska ge fler möjligheter till utbyte av läkemedel.
Informationen som myndigheterna gick ut med i samband med lagändringen beskriver förändringarna i regelverket. Men vad detta innebär i praktiken är inte lika tydligt.
NetdoktorPro kontaktade Marit Carlsson, senior jurist vid TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, som satte de nya reglerna i sitt sammanhang.
Vad är syftet med de nya reglerna kring läkemedelsutbyte?
– Syftet med lagändringarna är att så många patienter som möjligt ska kunna få sina läkemedel inom högkostnadsskyddet och att uppnå besparingar för regionerna genom utbyte av läkemedel som används för smittskydd. Såväl TLV som Läkemedelsverket har sedan gjort ändringar i sina föreskrifter för att anpassa till lagändringarna, så att det ska fungera fullt ut.
Vad innebär det i praktiken för läkare respektive patienterna?
– För patienterna innebär det att även om förskrivaren har skrivit ut ett läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet (utan förmån) kan man oftast få det utbytt mot ett läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet, om något sådant läkemedel finns och inte har förmånsbegränsning. I och med att fler förskrivna läkemedel kan bytas ut på apoteken kan antalet tillfällen när förskrivare behöver utfärda nya recept eller ge tillåtelse till apoteken att ändra i recept komma att minska, genom att patienterna genom utbytet kan få läkemedel inom högkostnadsskyddet. Det frigör tid för förskrivare, apotekspersonal och patienter.
Kan du ge något exempel?
– Det handlar om när det finns utbytbara läkemedel både inom och utanför förmånerna, och det som står på receptet inte ingår i förmånerna. Då ska apoteket normalt byta ut det mot motsvarande läkemedel inom förmånerna. De vanligaste exemplen är p-piller, men till exempel kommer några läkemedel för hjärt- och kärlsjukdomar och lugnande medel också högt på listan.
I informationen från myndigheterna står det: “Precis som idag kommer det inte heller i fortsättningen att vara tillåtet att göra utbyten mellan läkemedel som inte ingår i förmånerna." Kan du ge något exempel på det?
– Läkemedelsutbyte på apotek får endast göras med stöd av utbytesreglerna i lagen om läkemedelsförmåner m.m. I annat fall gäller huvudregeln att det läkemedel som förskrivits ska lämnas ut. Det finns ingen utbytesregel som tillåter att apoteken byter ut förskrivna läkemedel mot läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånerna eller (när det gäller läkemedel som lämnas ut kostnadsfritt enligt smittskyddslagen) som TLV inte har fastställt priser för. Det mest kända exemplet är att det inte finns något läkemedel inom förmånerna med substansen sildenafil, medan det utanför läkemedelsförmånerna finns flera utbytbara läkemedel. Där får apoteken alltså inte byta ut det som står på receptet mot något annat. Om en ändring av receptet behöver göras krävs enligt Läkemedelsverkets föreskrifter normalt att apoteket kontaktar förskrivaren.
Här kan du läsa om vilka uppgifter du numera ska ange vid förskrivning >>
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
Registreringen av hjärtinfarktpatienter över 80 år behöver bli bättre
Allt fler håller sig friska långt upp i åren och det är viktigt att en så stor andel som möjligt av de som insjuknar i hjärtinfarkt registreras i det nationella kvalitetsregistret för hjärtinfarktvård, RIKS-HIA. Andelen av patienter som registrerats i RIKS-HIA ligger lä...
-
SGLT-2 hämmare i centrum vid europeisk diabeteskongress
Highlights från EASD 2022 i Stockholm, ett synnerligen lyckat hydridmöte som innehöll en mycket bred palett med intressanta sessioner så som till exempel heta metaanalyser inom kost och typ 2 diabetes. Vidare DELIVER trial som befäster betydelsen av SGLT-2 hämmare inom hjärtsvikt, reviderade riktlinjer för typ 2 diabetes i samarbete med ADA, Charcotfoten och betablockargel mot fotsår, helt automatisk insulinpumpar, samt dessutom en uppdatering kring UKPDS efter 44 år!
-
Rapportering från ESC 2022
För första gången sedan COVID-19 pandemin kunde ESC hålla sin årliga kongress ”in real life” och den genomfördes i år i varma Barcelona. De nya reglerna för air condition satte flera av deltagarna på prov, inte minst deltagarna med traditionell klädsel i form av slips o...
-
Ny cellterapi mot hjärtsvikt identifierad
En cellterapi mot hjärtsvikt, med potenial att läka skador efter en hjärtinfarkt har identifierats av bland annat svenska forskare.