Prevention efter hjärtinfarkt – primärvårdens roll
Att få patienter att leva hälsosamt och ta sina läkemedel är en av de största utmaningarna med att behandla såväl akut som kroniskt koronart syndrom. Nu efterfrågas tydligare riktlinjer och mer forskning om hur vården bäst kan stötta patienter med olika förutsättningar.

Ny forskning stärker bevisen för att regelbunden träning kan minska risken för en andra hjärtinfarkt. Samtidigt är det för få som rehabtränar efter att de drabbats av sin första infarkt. Resultaten från en ny svensk studie visar att endast 20 procent av hjärtinfarktpatienter deltar i träningsprogram. Hur ska sjukvården stötta patienterna på bästa sätt?
LÄS ÄVEN: Bara en av fem hjärtinfarktpatienter deltar i rekommenderade träningsprogram
Tidigare studier har visat att motivationshöjande metoder är viktigt för att patienter på lång sikt ska lyckas vidmakthålla sina förändrade levnadsvanor.
– Det är viktigt att jobba med motivationshöjande metoder och patientutbildning. Det är en större utmaning för professionen än att lära sig vilka mediciner som ska ges i vilket tillstånd, säger Margrét Leósdóttir, överläkare på Hjärtmottagningen vid Skånes Universitetssjukhus.
Få patienterna att själva ta större ansvar
Ofta krävs det flera åtgärder för att leva hälsosamt och då är det viktigt att jobba med tydligt uppsatta mål. Ett mål är särskilt viktigt.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
– Ett viktigt mål är att få patienterna att själva ta större ansvar för sin hälsa och sitt välbefinnande, säger Margret Leósdóttir.
Det är där motivationstekniker kommer in i bilden. Något läkare behöver träna på, på samma sätt som att lära sig vilka tabletter som ska skrivas ut vid olika tillstånd.
Läs en artikel om att träna din motivationsteknik här >>
Vidare behövs mer forskning om hur vården bäst kan stötta patienter med olika förutsättningar, menar Margret Leósdóttir.
Nya ESC-riktlinjer
Förebyggande vård är något som det forskas allt mer kring. En förutsättning för att hålla sig ajour är att vara uppdaterad kring nya studier och riktlinjer, vilket är en utmaning sett ur flera aspekter.
Fabrys sjukdom – mångsidig och svårdiagnostiserad
Fabrys sjukdom är en ärftlig lysosomal inlagringssjukdom orsakad av en mutation i GLA-genen. Mutationen leder till en brist på eller total avsaknad av enzymet alfagalaktosidas A som normalt bryter ner glykosfingolipider. Vid Fabrys sjukdom lagras istället globotriaocylceramid (Gb3) in i framförallt hjärta, njurar och blodkärl i hjärnan.
I september 2020 gav Europeiska kardiologföreningen (European Society of Cardiology, ESC) ut nya riktlinjer gällande akut koronart syndrom utan ST-höjning. Ett stort fokus i de nya ESC-riktlinjerna är just en mer individualiserad behandlingsstrategi och ett flertal uppdateringar och förändringar har gjorts.
I Läkartidningen (3/2021) skriver Helge Brandberg, doktorand, specialistläkare i internmedicin/ST-läkare i kardiologi och Tomas Jernberg, professor, överläkare; båda hjärtkliniken, Danderyds sjukhus; Karolinska institutet, att riktlinjerna är värdefulla, men inte problemfria. De ifrågasätter riktlinjerna på flera punkter, dels vad gäller vissa behandlingsrekommendationer och dels att ESC-riktlinjerna inte tar hänsyn till kostnadseffektivitet.
Hjärtsjukvård i världsklass
Det är av stor vikt att riktlinjerna anpassas efter svenska förhållanden. Artikelförfattarna lyfter att Sverige länge har haft en hjärtsjukvård i världsklass, där vi i flertalet jämförelser visat oss bättre än andra länder. Detta tack vare ett välfungerande arbete med Socialstyrelsens nationella riktlinjer och kvalitetsregister som säkerställt att riktlinjerna följts.
“Att uppdatera riktlinjerna är ett arbete som nu har satts på paus, vilket riktlinjerna från den europeiska kardiologföreningen betonar vikten av att detta arbete snarast återupptas.”
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
ESC 2023: Här är senaste nyheterna inom kardiologi
Bruna Gigante, överläkare i kardiologi vid Danderyds sjukhus och docent i kardiovaskulär epidemiologi vid Karolinska Institutet sammanfattar.
-
Grönt ljus för mavakamten för behandling av HCM hos vuxna
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté, CHMP ger nu grönt ljus för Camzyos (mavakampten) som behandling av symtomatisk obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hos vuxna patienter.
-
Underbehandling av hypertoni – trots stora vinster vid behandling
Trots påtagliga behandlingsvinster och få biverkningar vid blodtrycksbehandling är hypertoni ett underbehandlat tillstånd. Här får du en kort guide på hur du effektivt behandlar dina blodtryckspatienter.
-
Så skiljer sig lymfödem från andra typer av ödem
Ödem är ett symtom som förekommer vid en rad olika tillstånd. Lymfödem är en egen diagnos som beror på ansamling av lymfvätska i vävnader. Långvarigt lymfödem kan ge upphov till komplikationer varför tidig behandling är mycket viktig.
-
Chock
-
Angina pectoris och obstruktiv kranskärlssjukdom
Vid obstruktiv kranskärlssjukdom beror symtom och tecken på aterosklerotiska processer i kärlen. Vid angina pectoris handlar det om bröstsmärtor/obehag som uppstår efter/under fysisk ansträngning och/eller emotionell stress.
-
Främmande kropp i nedre luftvägarna, andningsstopp