3 oväntade levercancerpatienter
Varje år diagnostiseras runt 500 nya fall av hepatocellulär cancer som nästan uteslutande uppstår till följd av andra tillstånd så som levercirros och hepatit. Samtidigt finns det viktiga undantag att observera där den vårdsökande går ifrån den stereotypa bilden av patienten med levercancer.

1. Frisk från hepatit
Omkring 80 procent av de som drabbas av hepatocellulär cancer (HHC), har sedan tidigare en bakomliggande allvarlig leversjukdom, såsom kronisk hepatit C eller fettleverhepatit. Samtidigt finns det också fall där tidigare virusinfektion saknas. Akut intermittent porfyriär är exempel på ett sådant tillstånd där en ökad risk att utveckla HHC ses – trots att tidigare leversjukdom inte är involverad. Symtom som vanligen observeras vid akut intermittent porfyriär är buksmärtor, påverkan på nervsystemet och psykiska besvär.
2. Medelålders kvinna
Levercellscancer är betydligt vanligare bland män. 75 procent av patienterna är 65 år eller äldre. Men som med det mesta finns det undantag. Autoimmun hepatit är en ovanlig leversjukdom där risken att utveckla skrumplever och levercancer är 55 gånger högre än hos friska. Framför allt är det kvinnor som drabbas. Sjukdomen kan debutera under hela livet och har utan behandling dålig prognos. Dock ger oftast inflammationsdämpande läkemedel goda resultat.
3. Patient med måttlig alkoholkonsumtion
Att alkohol är cancerframkallande fastslogs redan 1988 av WHO:s forskningsorganisation International Agency for Research in Cancer och under 2000-talet har sambanden också stärkts.
Inom vården är det framförallt riskkonsumenterna som det fokuseras på när det gäller information om alkoholens koppling till levercancer. I Sverige uppskattas drygt var tionde vuxen ha riskabla alkoholvanor och att misstänka levercancer hos patienter i denna grupp ligger ofta närmare till hands.
Samtidigt finns evidens för att alkohol även ger ökad cancerrisk vid måttligt intag. Faktum är att varje standardglas per dag ökar risken för levercancer med sju procent.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Malignt melanom
Denna Medicinska översikt avser malignt melanom i huden, den dödligaste formen av hudcancer vilken kan uppstå i tidigare frisk hud eller i befintliga nevi.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
PARP-hämmare gav betydelsefulla resultat vid prostatacancer (ASCO GU)
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet sammanfattar.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.