Artikel | Onkologi

Bilder på malignt melanom – så ser ett onormalt nevus ut

En stor del av besöken i primärvården handlar om hudförändringar och frågor som rör prickar på hudkostymen. Trots att allmänläkare undersöker många nevi är det relativt sällan man stöter på malignt melanom. Här listar NetdoktorPro några av de vanligaste formerna. 


Publicerad den: 2019-06-18
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Bilder på malignt melanom – så ser ett onormalt nevus ut
Annons

Maligna melanom kan utvecklas i redan befintliga nevi, dysplastiska nevi, och de novoa, det vill säga i till synes frisk hud. Det finns en spridd föreställning att malignt melanom utvecklas i redan befintliga nevi, men det utgör endast 29 procent av fallen. Majoriteten av malignt melanom kommer från nya nevi, drygt 70 procent av fallen. 

Läs även: Så hanterar du patienter med misstänkt malignt melanom

Annons
Annons

Placeringen av hudförändringen kan avgöra typ av malignt melanom. I grunden finns fyra kliniska och histologiska subtyper av melanom. Lentigo maligna melanom är vanligare i ansiktet medan Akralt lentiginöst melanom är vanligare på handflatorna, fotsulor och under naglar. I Sverige är drygt 60 procent av alla hudmelanom Superficially spreading melanoma, omkring 20 procent är Nodulära melanom, och cirka 7 procent är Lentigo maligna-melanom.

Dysplastiskt nevus

Dysplastiska nevi är ett benignt nevus och bör inte betraktas som förstadium till malignt melanom. Oftast har de ojämn färg och form, men de kan även vara små och helt symmetriska till yta och färg. Inte sällan är dysplastisk nevus större än 5 millimeter i diameter. Vanligtvis uppstår de på bålen under ungdomen och är i viss grad ärftliga. Diagnosen ställs genom histopatologisk undersökning där särskilda strukturella drag kan bekräfta. 

Ytligt spridande melanom

Ytliga hudförändringar med ytlig infiltrationstillväxt. Formen är oregelbunden och färgerna är allt mellan brunrött och svart. Hudförändringen är inte alls upphöjd utan är jämn med den övriga huden.  Ytligt spridande melanom och Lentigo maligna-melanoma växer initialt horisontellt i huden, ett så kallat bifastisk växtsätt, men utvecklar med tiden ett invasivt vertikalt växtsätt.

Nodulärt melanom

Nodulärt melanom har en kupolformad, delvis pigmenterad, men vanligtvis helt pigmentlös förändring som dykt upp under kort tid. NM har ett mer vertikalt växtsätt. Storleken är 5-6 millimeter i diameter men kan ändå var mindre till ytan och ändå hunnit bli invasiva. Mellan 15-20 procent av alla fall utgörs av NM som fått sitt namn av ett mer typiskt vertikalt växtsätt.

Lentigo maligna-melanom

Oftast ser lentigo maligna melanom, LMM, ut som en oregelbundet pigmenterad fläck, ibland med svart pigmentering. Vanligtvis förekommer de i ansiktet och nacke och uppstår främst på solexponerad och solskadad hud hos äldre. Lentigo maligna växer långsamt horisontellt och räknas som ett in situ-melanom, det vill säga ett ytligt melanom. Utvecklingen till LMM sker efter fler års horisontell tillväxt intraepidermalt, och börjar sprida sig vertikalt ned i dermis. Tillståndet kännetecknas oftast med knutor. Drygt 10 procent av all melanom är LMM.

Akralt lentiginöst melanom

Det här är en ovanlig typ av malignt melanom som till skillnad från de andra typerna inte beror på solstrålning. Melanomet kan hittas i handflatan, på foten, fotsulan eller under naglarna. Akralt melanom är lätt att förväxla med till exempel fotsvamp, nagelsvamp eller svårläkta sår.

I de fall där histologisk klassificering inte är möjligt talar man om ”malignant melanoma unclassified”.

 

Annons
Annons

 

    Källor

  • Medibas - https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/hud/tillstand-och-sjukdomar/pigmenterade-lesioner/malignt-melanom/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons