Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Onkologi

Bilder på malignt melanom – så ser ett onormalt nevus ut

En stor del av besöken i primärvården handlar om hudförändringar och frågor som rör prickar på hudkostymen. Trots att allmänläkare undersöker många nevi är det relativt sällan man stöter på malignt melanom. Här listar NetdoktorPro några nevus du bör vara uppmärksam på.


Publicerad den: 2019-06-18 Uppdaterad den: 2021-05-27

Bilder på malignt melanom – så ser ett onormalt nevus ut
Annons

Maligna melanom kan utvecklas i redan befintliga nevi, dysplastiska nevi, och de novoa, det vill säga i till synes frisk hud. Det finns en spridd föreställning att malignt melanom utvecklas i redan befintliga nevi, men det utgör endast 29 procent av fallen. Majoriteten av malignt melanom kommer från nya nevi.

Läs även: Så hanterar du patienter med misstänkt malignt melanom

Placeringen av hudförändringen kan avgöra typ av malignt melanom. I grunden finns fyra kliniska och histologiska subtyper av melanom.

Annons
Annons

Superficiellt spridande melanom (SSM) är den vanligaste formen, där solbränna och ultraviolett strålning i hög grad är kopplad till dess utveckling. De andra formerna är lentigo maligna melanom (LMM), nodulärt melanom (NM) och akrala lentiginösa melanom (ALM). Därutöver förekommer ett flertal sällsynta melanom. Här nedan kan du läsa mer om och se bilder på de olika subtyperna samt en så kallad dysplastiskt nevus.

Superficiellt spridande melanom
tunt mal mel2

Ytliga hudförändringar med ytlig infiltrationstillväxt. Formen är oregelbunden och färgerna är allt mellan brunrött och svart. Hudförändringen är inte alls upphöjd utan är jämn med den övriga huden. Ytligt spridande melanom och Lentigo maligna-melanoma växer initialt horisontellt i huden, ett så kallat bifastisk växtsätt, men utvecklar med tiden ett invasivt vertikalt växtsätt. SSM utgör cirka 70 procent av alla maligna melanom.

 

Lentigo maligna-melanomlentigo mal

Oftast ser lentigo maligna melanom ut som en oregelbundet pigmenterad fläck, ibland med svart pigmentering. Vanligtvis förekommer de i ansiktet och nacke och uppstår främst på solexponerad och solskadad hud hos äldre. Lentigo maligna växer långsamt horisontellt och räknas som ett in situ-melanom, det vill säga ett ytligt melanom. Utvecklingen till LMM sker efter fler års horisontell tillväxt intraepidermalt och börjar sprida sig vertikalt ned i dermis. Tillståndet kännetecknas oftast med knutor. Drygt fem procent av all melanom är LMM.

Nodulärt melanomnodulart melanom

Nodulärt melanom har en kupolformad, delvis pigmenterad, men vanligtvis helt pigmentlös förändring som dykt upp under kort tid. NM har ett mer vertikalt växtsätt. Storleken är fem till sex millimeter i diameter men kan ändå var mindre till ytan och ändå hunnit bli invasiva. Mellan 15 och 20 procent av alla fall utgörs av NM, som fått sitt namn av ett mer typiskt vertikalt växtsätt.

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Akralt lentiginöst melanomakralt melanom

Det här typen utgör cirka fem procent av alla malignt melanom och till skillnad från de andra typerna beror den inte på solstrålning. Melanomet kan hittas i handflatan, på foten, fotsulan eller under naglarna. Akralt melanom är lätt att förväxla med till exempel fotsvamp, nagelsvamp eller svårläkta sår.

Dysplastiskt nevusdysplasisk nevus

Dysplastiska nevi är ett benignt nevus och bör inte betraktas som förstadium till malignt melanom. Oftast har de ojämn färg och form, men de kan även vara små och helt symmetriska till yta och färg. Inte sällan är dysplastisk nevus större än fem millimeter i diameter. Vanligtvis uppstår de på bålen under ungdomen och är i viss grad ärftliga. Diagnosen ställs genom histopatologisk undersökning där särskilda strukturella drag kan bekräfta.

I de fall där histologisk klassificering inte är möjligt talar man om ”malignant melanoma unclassified”.

 


 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.