
Bilder på malignt melanom – så ser ett onormalt nevus ut
En stor del av besöken i primärvården handlar om hudförändringar och frågor som rör prickar på hudkostymen. Trots att allmänläkare undersöker många nevi är det relativt sällan man stöter på malignt melanom. Här listar NetdoktorPro några av de vanligaste formerna.
Maligna melanom kan utvecklas i redan befintliga nevi, dysplastiska nevi, och de novoa, det vill säga i till synes frisk hud. Det finns en spridd föreställning att malignt melanom utvecklas i redan befintliga nevi, men det utgör endast 29 procent av fallen. Majoriteten av malignt melanom kommer från nya nevi, drygt 70 procent av fallen.
Läs även: Så hanterar du patienter med misstänkt malignt melanom
Placeringen av hudförändringen kan avgöra typ av malignt melanom. I grunden finns fyra kliniska och histologiska subtyper av melanom. Lentigo maligna melanom är vanligare i ansiktet medan Akralt lentiginöst melanom är vanligare på handflatorna, fotsulor och under naglar. I Sverige är drygt 60 procent av alla hudmelanom Superficially spreading melanoma, omkring 20 procent är Nodulära melanom, och cirka 7 procent är Lentigo maligna-melanom.
KURS - Immunterapi vid lungcancer: Här lär du dig det senaste om immunterapi vid lungcancer »
Dysplastiskt nevus
Dysplastiska nevi är ett benignt nevus och bör inte betraktas som förstadium till malignt melanom. Oftast har de ojämn färg och form, men de kan även vara små och helt symmetriska till yta och färg. Inte sällan är dysplastisk nevus större än 5 millimeter i diameter. Vanligtvis uppstår de på bålen under ungdomen och är i viss grad ärftliga. Diagnosen ställs genom histopatologisk undersökning där särskilda strukturella drag kan bekräfta.
Ytligt spridande melanom
Ytliga hudförändringar med ytlig infiltrationstillväxt. Formen är oregelbunden och färgerna är allt mellan brunrött och svart. Hudförändringen är inte alls upphöjd utan är jämn med den övriga huden. Ytligt spridande melanom och Lentigo maligna-melanoma växer initialt horisontellt i huden, ett så kallat bifastisk växtsätt, men utvecklar med tiden ett invasivt vertikalt växtsätt.
Nodulärt melanom
Nodulärt melanom har en kupolformad, delvis pigmenterad, men vanligtvis helt pigmentlös förändring som dykt upp under kort tid. NM har ett mer vertikalt växtsätt. Storleken är 5-6 millimeter i diameter men kan ändå var mindre till ytan och ändå hunnit bli invasiva. Mellan 15-20 procent av alla fall utgörs av NM som fått sitt namn av ett mer typiskt vertikalt växtsätt.
Lentigo maligna-melanom
Oftast ser lentigo maligna melanom, LMM, ut som en oregelbundet pigmenterad fläck, ibland med svart pigmentering. Vanligtvis förekommer de i ansiktet och nacke och uppstår främst på solexponerad och solskadad hud hos äldre. Lentigo maligna växer långsamt horisontellt och räknas som ett in situ-melanom, det vill säga ett ytligt melanom. Utvecklingen till LMM sker efter fler års horisontell tillväxt intraepidermalt, och börjar sprida sig vertikalt ned i dermis. Tillståndet kännetecknas oftast med knutor. Drygt 10 procent av all melanom är LMM.
Akralt lentiginöst melanom
Det här är en ovanlig typ av malignt melanom som till skillnad från de andra typerna inte beror på solstrålning. Melanomet kan hittas i handflatan, på foten, fotsulan eller under naglarna. Akralt melanom är lätt att förväxla med till exempel fotsvamp, nagelsvamp eller svårläkta sår.
I de fall där histologisk klassificering inte är möjligt talar man om ”malignant melanoma unclassified”.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Medibas - https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/hud/tillstand-och-sjukdomar/pigmenterade-lesioner/malignt-melanom/
Källor
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Lungcancer – är behandlingsgenombrottet här?
I snitt lever bara hälften av de som får en lungcancerdiagnos ett år senare. Att hitta sjukdomen i tid samt effektiv behandling är A och O för prognosen, men samtidigt något som varit svårt att upprätthålla. Idag ser dock förutsättningarna lite annorlunda ut.
-
ESMO 2020: Viktigt historiskt moment inom lungcancervården
I sin kongressrapport skriver lungcancerspecialisten Georgios Tsakonas om de viktigaste studierna, största utmaningarna och hetaste områdena inom akademisk lungcancerforskning.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
De här studierna måste vi känna till och diskutera
I sin kongressrapport refererar Henrik Lindman, överläkare i onkologi, kring de viktigaste nyheterna om bröstcancer som lyftes under ESMO 2020. NetdoktorPro frågar honom vad han vill säga till de som inte kunde delta i år.
-
ESMO 2020 – Nya steg i kampen mot bröstcancer
Flera viktiga bröstcancerstudier och nya spännande läkemedel, varav två förväntas bli godkända i Europa inom kort. Det skriver överläkare Henrik Lindman om i sin kongressrapport från ESMO här.
-
Så kan bröstcancervården bli mer jämlik
Ta fram lathundar för tunga vårdprogram och korta processen så att patienterna snabbare får tillgång till nya effektiva läkemedel. Det tycker Leif Klint, onkolog och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, skulle göra den svenska bröstcancervården ännu bättre och mer jämlik.
-
Tillgången till effektiv cancerbehandling skiljer sig åt i landet
Immunterapi med CAR-T är idag en överlevnadsmöjlighet för svårt sjuka cancerpatienter. Tillgången till behandlingen ser dock väldigt olika ut, berättar hematologen Olle Werlenius.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu