Så hanterar du patienter med misstänkt malignt melanom
Vilka kriterier behövs för att ställa diagnosen malignt melanom? Hur behandlar man? Och när bör man remittera vidare? Onkologen och överläkaren Magnus Bäcklund ger sina bästa tips till kollegorna.

Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Det är inte bara allmänheten som behöver träna sig på att upptäcka misstänksamma hudförändringar och i synnerhet malignt melanom.
– En allmänläkare träffar på ett fall av malignt melanom vartannat år. Däremot är 15 procent av alla frågor på en vårdcentral hudrelaterade, så allmänläkare tittar på oerhört mycket prickar av olika slag. En dermatolog träffar på betydligt fler fall av malignt melanom och har dessutom tillgång till ett dermatoskop för en noggrannare bedömning, säger Magnus Bäcklund.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Drabbar allt fler yngre och välbärgade
I nuläget är malignt melanom ingenting som uteslutande drabbar den äldre delen av populationen. Risken att drabbas av malignt melanom ökar om man bränt sig under uppväxten. Bland allt yngre tjejer och killar har det vuxit fram ett allt starkare hudtonsideal, en strävan att uppnå en viss brunhet för att se frisk, fräsch och snygg ut.
– Bara för att någon är 25 eller 30 kan man inte säga att det inte är hudcancer. Det beror på att vi ända sedan 1960-talet exponeras mer och mer för stark UV-strålning, även om vi inte tycker att vi ”solar”.
Till skillnad mot övriga cancerformer som framförallt drabbar lågutbildade drabbar malignt melanom till största delen den mer välbärgade delen av befolkningen.
– Bland annat många tandläkare och läkare får malignt melanom. Det handlar nog om att ha råd att åka till soligt klimat på jullovet, alperna på sportlovet och att spendera tid på segelbåt och spela golf på somrarna. Det blir då inte bara några få soliga dagar i Sverige.
Var vaksam på olika hudtyper
Vilken typ av hud din patient har spelar en betydande roll för risken för malignt melanom. Troligtvis eftersom det avgör vilken känslighet patienten har för UV-strålning. En fördom är att malignt melanom utvecklas i redan befintliga nevi. Sanningen är hälften av alla maligna melanom utvecklas på platser där det inte satt något nevi sedan tidigare.
Sex olika hudtyper:
Typ I: alltid bränd, aldrig brun (blek vit hy; blont eller rött hår; blå/grå ögon, fräknar).
Typ II: oftast bränd, minimalt solbrun (vit hy, blont, brunt eller rött hår; blå, gröna eller nötbrun ögonfärg).
Typ III: ibland lindrigt bränd, jämn solbrunhet (gul/grädd-färgad hy; alla hårfärger eller bruna ögon).
Typ IV: minimalt bränd, alltid brun (ljust brun/olivfärgad hy; mörkbrunt till svart hår).
Typ V: mycket sällan bränd, mycket lätt att bli solbrun (brun hy).
Typ VI: bränner sig aldrig, alltid solbrun (djupt pigmenterat mörkt brun till mörkaste brun/svart hy).
Vad skulle du säga till patienter som har hudtyp 1, hur ska de skydda sig?
– Det bästa sättet är att följa råden om att inte vara i solen mellan klockan 11 och 15. Även om en del uppfattar det som tråkigt. Kläder och hatt är bättre än någonting annat. Det är inte det att man inte får vara ute, men man kan hålla sig i skuggan eller vara under parasoll.
Om man tycker om att sola och har hudtyp 1, är det förbjudet att sola då?
– Det finns massa saker som man tycker om att göra. Det kan gälla alkohol och tobak också, var och en gör sina egna val. Solskyddsmedel kan användas och då med hög solskyddsfaktor, men många använder det för att kunna vara längre i solen och då blir det, totalt sett, inget skydd mot hudcancer. Och så ska man ta mycket lotion eller kräm och smörja in kroppen i ett tjockt lager. Solskyddsfaktor 30 är att rekommendera till alla.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society of Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Att tänka på vid möte med patient
Viktigt att komma ihåg vid möte med patient med misstänkt malignt melanom är framförallt ABCDE-kriterierna och särskild uppmärksamhet på tidsaspekten. Om patientens prick på kroppen sett likadan ut i flera år finns det i regel inte några skäl till misstanke, menar Magnus Bäcklund.
– Det är generellt inte så viktigt att undersöka hela hudkostymen på gemene man, men en patient som har haft malignt melanom, har flera nära släktingar med malignt melanom eller bär på en mutation eller, då gäller det att kolla hela huden. Då ingår även hårbotten, naglar på fingrar och tår, mellan skinkorna, samt alla andra övriga veck på människokroppen.
ABCDE-kriterierna:
Assymetry – ojämt i färg eller form i nevusets olika delar
Border – pigmentfläckens kanter mot övrig hud är svårt att definiera
Colour - färgskiftning, ljusa och närmast svarta partier
Diameter – storlek över 5-6 mm (i de absolut flesta fallen, se dock om NM nedan)
Evolution - ändring över tid
>> Läs mer om ABCDE-kriterierna
Klåda och blödning är inte en del av ABCDE-kriterierna men symtomet kan förekomma om ett melanom vuxit sig djupt och gått väldigt långt, men företeelsen är mer sällsynt.
Då ska man remittera vidare
En vanlig företeelse är att förväxla seborrhoiska keratoser, så kallade mjällvårtor, med malignt melanom. Övriga former av hudcancer, skivepitelcancer och basalcellscancer, kan också vara svåra att känna igen tidiga tecken på. Magnus Bäcklund uppmanar allmänläkare som känner sig osäkra att ta hjälp och diskutera fall med kollegor eller dermatolog.
– Man kan be en mer erfaren kollega ta en titt, annars är alternativen att skära bort eller remittera vidare.
Man behöver ha extra vaksamhet om naglar påvisar mörkare hudförändringar. Ofta kan ett mörkt eller blågrått område indikera att patienten klämt sig. Kan patienten däremot inte komma ihåg eller förklara förändringen i nagelbädden bör man som läkare reagera – och på grund av placeringen – remittera till dermatolog.
När ska allmänläkare remittera till dermatolog istället för att skära bort hudförändringen?
– Om de känner sig väldigt osäkra på vad det handlar om, då är det bättre att remittera vidare till en hudläkare. Om den möjligheten finns. I stora delar av landet är väntetiden lång, det kan vara över ett års väntetid, och då kanske det känns mer lockande att själv utföra kirurgin på vårdcentralen.
– Kom ihåg att tidig upptäckt av malignt melanom räddar liv, avslutar Magnus Bäcklund
Patientfall: Kvinna, 33, med lätt huvudvärk och flyende värk från skelettet
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Progesteronreceptorhämmare kan minska risken för agressiv bröstcancer
Forskare från bland annat Karolinska Institutet har funnit ett nytt typ av läkemedel med potential att minska risken för aggressiv bröstcancer.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.