Bröstcancerpatienter kan få immunterapi redan i höst
Immunbehandling med atezolizumab vid spridd bröstcancer kan bli verklighet redan i höst, det tror onkologen Henrik Lindman. Ett godkännande från NT-rådet kan göra stor skillnad för framförallt patienter med trippelnegativ bröstcancer, TNBC, en svårbehandlad form av spridd bröstcancer.

Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Immunbehandling har under de senaste åren seglet upp som en potentiell livräddare vid flera olika cancerformer. Atezolizumab har sedan 2007 varit indicerat för lungcancer och urinblåsecancer.
Nu undersöks atezolizumab för indikationen spridd bröstcancer. I USA är preparaten redan godkända vid den aktuella indikationen och den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, arbetar i nuläget med en utvärdering. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket fick i slutet av januari 2019 i uppdrag att göra en hälsoekonomisk värdering, och därefter väntas en rekommendation från NT-rådet.
Redan i höst tror Henrik Lindman att immunbehandlingen atezolizumab kan finnas tillgänglig för patienter i Sverige. Framför allt kan behandlingen vara avgörande för patienter med den aggressiva cancerformen TNBC. Diagnosen har länge haft en dålig prognos, ett snabbt förlopp, och en sämre överlevnad.
– Det betyder att de kommer kunna leva lite längre, säger Henrik Lindman.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Ökad livslängd för patienter med spridd bröstcancer
TNBC är en form av spridd bröstcancer där metastaser – utöver primärtumören– uppkommer i andra delar av kroppen. Vanligast är skelettmetastaser, men också metastasering i levern, lungorna och hjärnan. Varje patients fall är unikt, och det går inte att fastställa ett mönster för hur metastaseringen ter sig.
Läs även: "Sätt in skelettstärkande behandling direkt"
Drygt 10 procent av alla som drabbas av bröstcancer diagnostiseras med TNBC. Sjukdomen är vanligare bland yngre kvinnor, under 50 år, och ungefär 1000 personer insjuknar årligen.
Spridd bröstcancer går inte att bota, men behandlas med allt från antikroppar, antihormonell behandling, cytostatika, strålbehandling och kirurgi. Medianöverlevnad vid TNBC är ungefär 12 månader.
Tidigare fas III studie har visat att tiden till dess att sjukdomen försämrades förlängdes signifikant med immunbehandlingen atezolizumab.
– Livslängden kommer öka med några månader, säger Henrik Lindman.
Negativa aspekter på immunläkemedlet är enligt Henrik Lindman kostnadsfrågan och en del ovanliga biverkningar.
– Det är en del udda biverkningar. Inflammation av olika slag, i sköldkörtel och lungorna i olika slag. Men i sammanhanget är det inte jättefarligt, om man jämför med cytostatikabehandling, det brukar vara värre, säger han.
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
Brist på patologer kan bli flaskhals
I vägen står dock ett problem. Det finns inte tillräckligt med kunskap hos specialistläkare för att kunna diagnostisera och urskilja den grupp som svarar på immunbehandlingen, ett jobb som utförs av patologer.
– Det finns inte så många ställen i Sverige där man kan diagnostisera den sorten som svarar på immunbehandling. Det pågår en utbildning ganska desperat bland patologer där de försöker lära upp sig själv att titta på tumörerna för att veta om de är känsliga för immunbehandling eller inte, säger Henrik Lindman.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society of Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
“Någon enstaka patient kan nog bli botad”
Henrik Lindman ser positivt på framtiden för patienter med TNBC och övriga typer av spridd bröstcancer. Han menar att det inom några år kommer finnas mycket bättre behandlingsmöjligheter än vad som finns idag.
– Det kommer väldigt mycket nya mediciner. Jag tror att det vi sett på de senaste tjugo åren är en tredubbling av överlevnaden, så det kommer fortsätta bli bättre. Någon enstaka patient kan nog bli botad också.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Onkologi i Sverige - http://www.onkologiisverige.se/6846-2/
- Bröstcancerförbundet - https://brostcancerforbundet.se/om-brostcancer/spridd-brostcancer/
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Vårdprogrammet för njurcancer: ”Ska vara ett levande dokument”
Behandlingsutvecklingen har varit betydande de senaste åren inom området njurcancer. Så hur går arbetet till när man uppdaterar vårdprogrammet och hur ofta görs det? Här förklarar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset.
-
Adjuvant behandling vid njurcellscancer – hur ska man se på den data som finns?
Bör man ge patienter med hög återfallsrisk adjuvant behandling vid njurcellscancer eller inte? Svaret är inte glasklart, då studier med liknande upplägg fått olika resultat. I klippet här nedan berättar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset mer o...
-
Forskare utreder – finns det samband mellan tatueringar och cancer?
Parallellt med att allt fler tatuerar sig ökar också antalet fall av både hudcancer och cancer i lymfkörtlarna. Nu utreder forskare vid Lunds Universitet eventuella samband mellan just tatueringar i kombination med sol och cancer.