En ny cancerportal för molekylärbiologi
En ny nationell och virtuell cancerportal ska genomsyra alla verksamheter av forskning och vård kring cancer och leda till bättre diagnostik, läkemedel och sjukvård. Bengt Westermark presenterade sin vision under Svenska lungcancerstudiegruppens möte.
− Sjukvården suger musten ur forskarna och det är ett problem för den kliniska forskningen, sa Bengt Westermark, seniorprofessor i tumörbiologi vid Uppsala universitet och tidigare ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.
Han pekade på att både sjukvården och forskningen kring cancer är fragmentiserad på grund av skilda huvudmannaskap och ett stort antal regioner och landsting. För att förbättra samarbetet mellan sjukvård, akademisk forskning och läkemedelsindustrin föreslår han därför att en nationell cancerportal ska införas.
− Idag finns det många samarbeten. Universitet och universitetssjukhus har till exempel lång erfarenhet av att arbeta tillsammans. Men mycket vilar på personliga kontakter och det saknas ett övergripande strukturellt samarbete kring cancerforskning.
KURS - Immunterapi vid lungcancer: Här lär du dig det senaste om immunterapi vid lungcancer »
Startar nästa år
Under hösten implementeras de första delarna av cancerportalen för att den ska kunna starta 2015. Fokus ligger på molekylärbiologisk forskning och målet är att på kortare sikt skapa en forskningsportal med fullständiga kliniska data, speciellt för ovanliga behandlingar med ALK-riktad terapi vid lungcancer. Läs mer om den här.
I princip alla som bidrar till utvecklingen av cancervård och forskning ska också bidra till cancerportalen. Det handlar till exempel om strategiska forskningscentra, kliniska forskningscentra, Sveriges kommuner och landsting, biobanker och SciLifeLab. En särskilt stor roll lägger Bengt Westermark vid Regionala cancercentrums, RCC:s, medverkan.
− RCC har forskningssamordning i sin arbetsbeskrivning och i det ligger det som vi försöker åstadkomma. En regional bas men som samlas nationellt. I RCC finns redan ett nationellt samarbete mellan sex områden där cheferna träffas nationellt en gång i månaden.
Genom att på så sätt samordna forsknings- och sjukvårdsinsatser på ett nationellt plan tror han att det kan leda till exempelvis bättre diagnostik och behandlingseffekter och en effektivare sjukvård med återkoppling till industrin.
Han kallar det för en portal därför att det inte är tänkt som en särskild organisation, placerad i ett särskilt hus, utan som ett virtuellt samarbete.
− På ett tumörbiologiskt sätt ska det växa infiltrativt och inte expansivt in i andra organisationer.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Multipelt Myelom
En form blodcancersjukdom där introduktion av nya läkemedel har lett till en trefaldig dubbling av prevalensen från 1980 till 2012.
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Lungcancer – är behandlingsgenombrottet här?
I snitt lever bara hälften av de som får en lungcancerdiagnos ett år senare. Att hitta sjukdomen i tid samt effektiv behandling är A och O för prognosen, men samtidigt något som varit svårt att upprätthålla. Idag ser dock förutsättningarna lite annorlunda ut.
-
Det ledde till fler levnadsår med förbättrad livskvalitet
Överlevnaden näst intill fördubblades när patienter med avancerad prostatacancer fick tilläggsbehandling. Det är så pass övertygande resultat att det kan komma att ändra klinisk praxis, menar vår expert Jan-Erik Damber.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Primära hjärntumörer hos vuxna
Primära hjärntumörer hos vuxna finns av många typer. Även de hjärntumörer som är benigna kan bli livshotande på grund av det begränsade utrymmet i skallen.
-
Där pågår flest vs färst kliniska studier
Det finns stora skillnader mellan de europeiska länderna när det gäller tillgång till cancerläkemedel. Detta gäller både nya läkemedel under utveckling, där det finns olika tillgång till att delta i kliniska studier, och redan godkända läkemedel.
-
De här studierna måste vi känna till och diskutera
I sin kongressrapport refererar Henrik Lindman, överläkare i onkologi, kring de viktigaste nyheterna om bröstcancer som lyftes under ESMO 2020. NetdoktorPro frågar honom vad han vill säga till de som inte kunde delta i år.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu