En ny cancerportal för molekylärbiologi
En ny nationell och virtuell cancerportal ska genomsyra alla verksamheter av forskning och vård kring cancer och leda till bättre diagnostik, läkemedel och sjukvård. Bengt Westermark presenterade sin vision under Svenska lungcancerstudiegruppens möte.
Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Webbinarium
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
− Sjukvården suger musten ur forskarna och det är ett problem för den kliniska forskningen, sa Bengt Westermark, seniorprofessor i tumörbiologi vid Uppsala universitet och tidigare ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.
Han pekade på att både sjukvården och forskningen kring cancer är fragmentiserad på grund av skilda huvudmannaskap och ett stort antal regioner och landsting. För att förbättra samarbetet mellan sjukvård, akademisk forskning och läkemedelsindustrin föreslår han därför att en nationell cancerportal ska införas.
− Idag finns det många samarbeten. Universitet och universitetssjukhus har till exempel lång erfarenhet av att arbeta tillsammans. Men mycket vilar på personliga kontakter och det saknas ett övergripande strukturellt samarbete kring cancerforskning.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Startar nästa år
Under hösten implementeras de första delarna av cancerportalen för att den ska kunna starta 2015. Fokus ligger på molekylärbiologisk forskning och målet är att på kortare sikt skapa en forskningsportal med fullständiga kliniska data, speciellt för ovanliga behandlingar med ALK-riktad terapi vid lungcancer. Läs mer om den här.
I princip alla som bidrar till utvecklingen av cancervård och forskning ska också bidra till cancerportalen. Det handlar till exempel om strategiska forskningscentra, kliniska forskningscentra, Sveriges kommuner och landsting, biobanker och SciLifeLab. En särskilt stor roll lägger Bengt Westermark vid Regionala cancercentrums, RCC:s, medverkan.
− RCC har forskningssamordning i sin arbetsbeskrivning och i det ligger det som vi försöker åstadkomma. En regional bas men som samlas nationellt. I RCC finns redan ett nationellt samarbete mellan sex områden där cheferna träffas nationellt en gång i månaden.
Genom att på så sätt samordna forsknings- och sjukvårdsinsatser på ett nationellt plan tror han att det kan leda till exempelvis bättre diagnostik och behandlingseffekter och en effektivare sjukvård med återkoppling till industrin.
Han kallar det för en portal därför att det inte är tänkt som en särskild organisation, placerad i ett särskilt hus, utan som ett virtuellt samarbete.
− På ett tumörbiologiskt sätt ska det växa infiltrativt och inte expansivt in i andra organisationer.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Cancervaccin tillsammans med immunterapi effektiv mot malignt melanom
Kombinationen av cancervaccin och immunterapi minskar risken för återfall eller död bland patienter med malignt melanom. Det visar färska resultat från en stor fas II-studie.
-
Flera viktiga framsteg inom dermatologi: Snart kan “känslig hud” bli en egen diagnos
Mycket har hänt inom det dermatologiska fältet under senare år, och patienter erbjuds både fler och effektivare behandlingar än någonsin tidigare. Här delar dermatologen Ada Girinta med sig av sina tankar kring utvecklingen och ger sin spaning framåt på området.
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.