Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Onkologi

Enkelt blodprov kan varna för spridd bröstcancer

Höga kollagen IV nivåer i blodet kan indikera spridd bröstcancer. Det visar ny forskning som därmed öppnar för möjligheten att ett enkelt blodprov i framtiden kan komma att bli viktigt komplement inför val av behandling. 


Lovisa
Publicerad den: 2022-11-16

Annons

Även om bröstcancer många gånger kan botas med kirurgi är dödligheten fortsatt hög. Förutom utveckling av dottersvulster och metastaser visar allt fler studier att även stödjevävnaden i bröstet aktivt deltar i cancerutvecklingen.

Kan vara tecken på spridd cancer

En ny avhandling från Umeå Universitet har tittat på hur kollagen IV – som normalt sett enbart finns runt mjölkgångarna i friska bröst också verkar ses i bröstets stödjevävnad då cancersjukdom förekommer. Studien visar vidare att patienter med tumörer med hög halt av kollagen IV i stödjevävnaden löper högre risk att utveckla spridd sjukdom. Dessa personer har också sämre överlevnadsprognos än dem med lågt innehåll av kollagen IV. 

– Höga nivåer av kollagen IV i blod hos patienter med bröstcancer kan vara ett tecken på att det finns spridd bröstcancer. Därmed öppnas för möjligheten för att ett enkelt blodprov ska bli ett viktigt framtida komplement inför val av behandling, säger forskaren och läkaren Malin Jansson.

Annons
Annons

Avhandlingen baseras på studier av tumörvävnad från 1395 kvinnor med bröstcancer. 

Annons
Annons

    Källor

  • Umeå Universitet - http://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1703176&dswid=-7681

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.