Individanpassad behandling i lungcancervården
Hallå där Karl-Gustav Kölbeck, överläkare i lungmedicin vid Karolinska Universitetssjukhuset. Du har precis skrivit en medicinsk översikt om lungcancer. Vilka är de senaste trenderna inom lungcancerområdet?
− Det som forskas intensivt på nu är möjligheterna till detaljerad karakterisering av de enskilda tumörerna, framför allt analyser av vävnadsprover, som grund för en individanpassad behandling. Flera olika behandlingsprinciper har utvecklats, att användas framför allt vid avancerad tumör, och många nya substanser är ute i prövning.
Antalet insjuknade i lungcancer i Sverige ökade drastiskt under senare delen av 1900-talet, och har, efter att ha legat konstant under ett par decennier, nu åter börjat öka. Vad beror det här på?
− Orsaken till ökningen var till stora delar cigarettepidemin. Andelen rökare har minskat under de senaste decennierna, vilket påverkat nyinsjuknandet gynnsamt. Orsaken till ökningen under senare år är troligen två: 1. Vi blir fler. 2. Vi blir äldre.
Femårsöverlevnaden är i Sverige endast 16 procent, men har förbättrats under de senaste årtiondena. Vilka är de viktigaste bidragande orsakerna till detta?
− Förbättrad behandling och allmänt bättre hälsoläge.
Vad skulle behöva prioriteras för att förbättra situationen för lungcancerpatienter i nuläget?
− Förbättrad utredning med avseende på vävnadspover och tumörkaraktertisering och att alla erbjöds en optimal behandling. Fler, intresserade människor som jobbar inom området- sjuksköterskor, läkare och andra och bättre resurser för omvårdnad, rehabilitering.
Vad har du själv på gång i ditt liv?
− Ett litet barnbarn har kommit till världen! Och mycket spännande händer på min arbetsplats, med utveckling av ett Lungonkologiskt Centrum inom Karolinska!
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Lungcancer – är behandlingsgenombrottet här?
I snitt lever bara hälften av de som får en lungcancerdiagnos ett år senare. Att hitta sjukdomen i tid samt effektiv behandling är A och O för prognosen, men samtidigt något som varit svårt att upprätthålla. Idag ser dock förutsättningarna lite annorlunda ut.
-
ESMO 2020: Viktigt historiskt moment inom lungcancervården
I sin kongressrapport skriver lungcancerspecialisten Georgios Tsakonas om de viktigaste studierna, största utmaningarna och hetaste områdena inom akademisk lungcancerforskning.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
De här studierna måste vi känna till och diskutera
I sin kongressrapport refererar Henrik Lindman, överläkare i onkologi, kring de viktigaste nyheterna om bröstcancer som lyftes under ESMO 2020. NetdoktorPro frågar honom vad han vill säga till de som inte kunde delta i år.
-
ESMO 2020 – Nya steg i kampen mot bröstcancer
Flera viktiga bröstcancerstudier och nya spännande läkemedel, varav två förväntas bli godkända i Europa inom kort. Det skriver överläkare Henrik Lindman om i sin kongressrapport från ESMO här.
-
Så kan bröstcancervården bli mer jämlik
Ta fram lathundar för tunga vårdprogram och korta processen så att patienterna snabbare får tillgång till nya effektiva läkemedel. Det tycker Leif Klint, onkolog och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, skulle göra den svenska bröstcancervården ännu bättre och mer jämlik.
-
Tillgången till effektiv cancerbehandling skiljer sig åt i landet
Immunterapi med CAR-T är idag en överlevnadsmöjlighet för svårt sjuka cancerpatienter. Tillgången till behandlingen ser dock väldigt olika ut, berättar hematologen Olle Werlenius.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu