Individanpassad behandling i lungcancervården
Hallå där Karl-Gustav Kölbeck, överläkare i lungmedicin vid Karolinska Universitetssjukhuset. Du har precis skrivit en medicinsk översikt om lungcancer. Vilka är de senaste trenderna inom lungcancerområdet?
− Det som forskas intensivt på nu är möjligheterna till detaljerad karakterisering av de enskilda tumörerna, framför allt analyser av vävnadsprover, som grund för en individanpassad behandling. Flera olika behandlingsprinciper har utvecklats, att användas framför allt vid avancerad tumör, och många nya substanser är ute i prövning.
Antalet insjuknade i lungcancer i Sverige ökade drastiskt under senare delen av 1900-talet, och har, efter att ha legat konstant under ett par decennier, nu åter börjat öka. Vad beror det här på?
− Orsaken till ökningen var till stora delar cigarettepidemin. Andelen rökare har minskat under de senaste decennierna, vilket påverkat nyinsjuknandet gynnsamt. Orsaken till ökningen under senare år är troligen två: 1. Vi blir fler. 2. Vi blir äldre.
Femårsöverlevnaden är i Sverige endast 16 procent, men har förbättrats under de senaste årtiondena. Vilka är de viktigaste bidragande orsakerna till detta?
− Förbättrad behandling och allmänt bättre hälsoläge.
Vad skulle behöva prioriteras för att förbättra situationen för lungcancerpatienter i nuläget?
− Förbättrad utredning med avseende på vävnadspover och tumörkaraktertisering och att alla erbjöds en optimal behandling. Fler, intresserade människor som jobbar inom området- sjuksköterskor, läkare och andra och bättre resurser för omvårdnad, rehabilitering.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Vad har du själv på gång i ditt liv?
− Ett litet barnbarn har kommit till världen! Och mycket spännande händer på min arbetsplats, med utveckling av ett Lungonkologiskt Centrum inom Karolinska!
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.
-
ASCO GU 2023 på 1 minut med professor Börje Ljungberg
Här sammanfattar Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet, de viktigaste punkterna han tog med sig från ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
ASCO GU och urinblåsecancer: ”Ganska fattigt på nyheter”
Det var relativt få “kioskvältare” avseende behandling av urinblåsecancer under ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.