Ny KRAS-hämmare ger hopp om bättre prognos vid lungcancer
Under ASCO 2022 – världens största cancerkongress som nyligen hölls i Chicago, presenterades viktiga fynd kring en ny KRAS-hämmare. Det här inger ytterligare hopp om en ljusare framtid för patienter med långt framskriden lungcancer.

Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Kras tillhör idag den vanligaste tillväxtmutationen vid lungcancer i Sverige och förekommer i upp till 40 procent av tumörerna vid icke-småcellig lungcancer.
Även om utvecklingen på senare år gått framåt vad gäller skräddarsydd behandling vid lungcancer, så har det fortfarande ansetts svårt att att hitta en specifik terapi för just mutationer i Kras-genen. Orsaken till svårigheterna har bland annat handlat om att målproteinet helt enkelt varit för komplicerade för att påverka med blockerande läkemedelsmolekyler.
Efterlängtade och lovande resultat
Resultaten som presenterades under ASCO 2022 var därför mycket välkomna och nu hoppas man äntligen ha nått genombrottet för en effektiv behandling även för dessa patienter. Fynden gäller det nya läkemedlet adagrasib.
Det man kunde se efter att ha utvärderat läkemedlet bland 116 patienter med framskriden icke småcellig lungcancer, var att lungtumören krympte betydligt hos 43 procent av deltagarna efter att målriktad behandling med den nya kras-hämmaren satts in. Forskarna framhåller också att tumörbördan av annars svårbehandlade hjärnmetastaser krympte hos en tredjedel av patienterna.
Vad gäller biverkningar drabbade det nästan alla patienter i studien, och gjorde att 7 procent av dem slutade ta läkemedlet.
Hopp om kras-hämmare inget nytt
Att den här typen av KRAS-hämmare har goda förutsättningar är dock inget nytt. Redan under ASCO kongressen i fjol presenterades lovande data för läkemedlet sotorasib, vilket i sin tur öppnade för ett första godkännande av den här typen av behandling vid lungcancer i EU.
De studier som bedrivits kring de båda läkemedlen är utformade på mer eller mindre liknande sätt – både sett till resultat och upplägg. I bägge studierna saknas dock kontrollgrupp, vilket gör att resultaten behöver tolkas med försiktighet.
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Cancervaccin tillsammans med immunterapi effektiv mot malignt melanom
Kombinationen av cancervaccin och immunterapi minskar risken för återfall eller död bland patienter med malignt melanom. Det visar färska resultat från en stor fas II-studie.
-
Flera viktiga framsteg inom dermatologi: Snart kan “känslig hud” bli en egen diagnos
Mycket har hänt inom det dermatologiska fältet under senare år, och patienter erbjuds både fler och effektivare behandlingar än någonsin tidigare. Här delar dermatologen Ada Girinta med sig av sina tankar kring utvecklingen och ger sin spaning framåt på området.
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.