Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Onkologi

Nya fynd kan rädda patienter med ventrikelcancer

Patienter med pankreascancer klarar sig längre med läkemedlet olaparib, och patienter mer ventrikelcancer och mutationen MSI-high bör absolut inte ges perioperativ behandling med cytostatika. Det är några av de nyheter som presenterades under världens största cancerkongress ASCO i Chicago.


Publicerad den: 2019-06-11

Nya fynd kan rädda patienter med ventrikelcancer
Annons

Under ASCO-kongressen i Chicago presenterades ny cancerforskning och nya perspektiv analyserade äldre studier. Bland annat omtalades den engelska ABC-06-studien som tagit fram evidens för andra linjens behandling vid icke botbar gallblåsecancer.

– Det är ganska få patienter det handlar om. Det handlar om patienter som klarat första linjens behandling och är redo för andra linjen, men det är inte många det handlar om,  säger onkologen och överläkaren Leif Klint som besökte ASCO-konferensen i Chicago.

Den nya POLO-studien från 2019 presenterade resultat som visade att patienter med spridd pankreascancer klarade sig utan sjukdomsförsämring i tre månader längre om de fick läkemedlet olaparib. Tidigare har läkemedel med parp-hämmare kunnat bromsa tumörutvekclingen vid andra cancersjukdomar för patienter som bär på mutationen i generna BRCA1 och BRCA2. Studiens resultat pekar på att samma sak bör kunna åstadkommas vid cancer i bukspottkörteln.

Läs även: Så hanterar du patienter med misstänkt malignt melanom

Nytt ljus på behandling av ventrikelcancer

Under en educational session om immunterapi vid övre gastrointestinal cancer belystes och diskuterades den brittiska MAGIC-studien från 2006. Under seminariet framkom att MAGIC-konceptet med perioperativ behandling av kirurgi och cytostatika passar den västerländska befolkningen, men inte för de som har mutationen MSI-high.

Mutationen finns hos ca 5 procent av alla som drabbas av ventrikelcancer i Sverige. Resultatet visar att den här patientgruppen definitivt inte ska ges någon cytostatika utan har en god prognos med enbart kirurgi.

– De har jättegod möjlighet att bli botade enbart av kirurgin. Ger man dem cytostatika så försämras prognosen avsevärt, så mycket att de kanske inte överlever sin cancer.

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Leif menar att upptäckten kan rädda liv.

– Det som är speciellt med patienter som har mutationen MSI-high har en väldigt dålig effekt på cellgiftsbehandling, men de har en godare prognos i sig. Att enbart operera den här patientgruppen ger dem goda möjligheter att bli botade, mycket bättre möjligheter än en patient som inte har mutationen. Men du ska absolut inte ge dem cellgifter ihop med operation, det försämrar diagnosen.

Enligt Leif Klint handlar det inte om en liten grupp patienter som berörs av de nya fynden.

– Det är inte jättemånga patienter som det handlar om, magsäckscancer är inte bland de vanligaste cancerformerna i Sverige. De flesta patienter är inte heller aktuella för kirurgi för de upptäcker inte cancern i tid. Men för de patienter de rör sig om så tycker jag att det är en viktig information.

Läs även: Patientfall: Kvinna, 33, med lätt huvudvärk och flyende värk från skelettet

Leif: “Gör mutationsanalys på alla aktuella patienter”

Tillsammans med kollegor inom Västra Götalandsregionen har Leif Klint arbetat för att de nya fynden ska inkluderas i revidering av vårdprogrammet för ventrikelcancer.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

– Vi i Västsverige kommer omedelbart kräva att man nu ska göra den mutationsanalysen på alla patienter som är aktuella för den här behandlingen, opererad magsäckscancer med kombinerad cytostatika. Man måste först ta reda på om patienten har den här mutationen, för då ska man definitivt inte ha den här behandlingen.

Förhoppningen är att få till nya rutiner med MSI-test vid biopsi av patienterna för att kunna ta beslut om cytostatikabehandling eller inte.

– Man tar ett vanligt biopsi för att se om det är cancer, men man kan begära utvidgade vävnadsanalyser på tumörvävnaden, och då ska man ta MSI-status för att ta reda på om patienten är MSI-high eller MSI-low. 

Läs även: Lyhördhet på anamnes ökar chansen att upptäcka melanomfamiljer

Annons
Annons

Patienter behandlas med immunterapi i USA

I USA ser situationen annorlunda ut. Amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, godkände för två år sedan att alla patienter med solida tumörer som är MSI-high får man lov att behandlas med immunterapi i vissa situationer, berättar Leif Klint.

– Är man MSI-high så kan man ha en extremt god effekt av immunterapi, säger han.

I Europa finns det ingen godkänd indikation om immunterapi för patienter med magsäckscancer eller andra solida tumörer med denna mutation. Enligt Leif Klint väntar EMA på fler studieresultat.

Läs även: Bröstcancerpatienter kan få immunterapi redan i höst


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.