Nytt nationellt vårdprogram ska ge mer jämlik lungcancervård
Lagom till årets början kan professionen ta del av ett uppdaterat nationellt vårdprogram för lungcancer. ”En av de stora nyheterna är delen om målriktad terapi som har fått en etablerad roll i behandlingsrekommendationer”, säger överläkaren Bengt Bergman.
– 2008 reviderades specifikt kapitlet om kemoterapi, men resterande material är från 2001. Så den här uppdateringen var nödvändig, säger överläkaren och docenten Bengt Bergman vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Han är arbetsgruppens ordförande och en av flertalet läkare som arbetar med vårdprogrammet. Materialet har tidigare varit på remiss hos både professionen och landstingens linjeorganisation. I dagsläget är processen inne på sin slutfas och vårdprogrammet ska endast genomgå finjusteringar innan det blir tillgängligt för sjukvården.
– Det kommer att släppas under årets första kvartal, säger Bengt Bergman.
KURS - Immunterapi vid lungcancer: Här lär du dig det senaste om immunterapi vid lungcancer »
Målriktad terapi vid lungcancer en nyhet
Det finns flera nyheter i den uppdaterade versionen av vårdprogrammet. Den viktigaste förändringen hittas i delen om behandlingsrekommendationer vid lungcancer.
– Avsnittet om målriktad terapi är helt nytt. I dag har den behandlingsformen fått en etablerad roll för patienter med metastaserad, icke-småcellig lungcancer.
Även strålbehandling av cancer i lungorna har utvecklats. Nuförtiden används precisionsbestrålning vid primär behandling, exempelvis hos patienter i tumörstadium I-II. Det nationella vårdprogrammet för lungcancer har dessutom fått ett nytt avsnitt som berör omvårdnad och psykosocialt omhändertagande. I den aktuella upplagan presenteras även ett nationellt lungcancerregister samt separata avsnitt om intrathorakala tumörformer som bronkialcarcinoid, malign pleruamesoteloim och thymom, eftersom det saknas nationella vårdprogram för dessa.
Den första upplagan av nationellt vårdprogram för lungcancer kom redan 1991. Ansvarig utgivare var planeringsgruppen för lungcancer i samarbete med Regionalt onkologiskt centrum i Uppsala- och Örebroregionen, med finansiellt stöd av Cancerfonden. Tio år senare, 2001, skedde en omfattande revidering av programmet och 2008 uppdateras avsnittet om kemoterapi.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Din patient har lågt blodvärde och förstorade lymfkörtlar på halsen
Carlos, 55 år, remitterades från primärvården till dig som läkare på en hematologisk mottagning. Genom denna inte alltför ”vanliga” fallbeskrivningen får du veta hur det kan te sig och vad man skall tänka på vid misstänkt lymfom.
-
Multipelt Myelom
En form blodcancersjukdom där introduktion av nya läkemedel har lett till en trefaldig dubbling av prevalensen från 1980 till 2012.
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Råder viss osäkerhet kring behandling vid skelettmetastaser
Det råder fortfarande delade uppfattningar om när man ska sätta in skelettstärkande medicinering hos en patient med nyupptäckt skelettmetastasiering – samt när man ska strålbehandla. I en videointervju berättar överläkaren Henrik Lindman om hur man bör resonera.
-
Det ledde till fler levnadsår med förbättrad livskvalitet
Överlevnaden näst intill fördubblades när patienter med avancerad prostatacancer fick tilläggsbehandling. Det är så pass övertygande resultat att det kan komma att ändra klinisk praxis, menar vår expert Jan-Erik Damber.
-
Primära hjärntumörer hos vuxna
Primära hjärntumörer hos vuxna finns av många typer. Även de hjärntumörer som är benigna kan bli livshotande på grund av det begränsade utrymmet i skallen.
-
ESMO 2020: Viktigt historiskt moment inom lungcancervården
I sin kongressrapport skriver lungcancerspecialisten Georgios Tsakonas om de viktigaste studierna, största utmaningarna och hetaste områdena inom akademisk lungcancerforskning.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Tanken är att materialet ska utgöra en kunskapsbas för kliniskt handlande vid lungcancer, samt fungera som grundläggande förutsättning för jämlik vård.– Lungcancer är en komplicerad sjukdom och det är viktigt att beslut om utredning och behandling baseras på en bra bakgrundskunskap, säger Bengt Bergman.Han påpekar att det nationella vårdprogrammet för lungcancer har heltäckande direktiv till skillnad från Socialstyrelsens nationella riktlinjer för lungcancervård från 2011 som värderar ett urval av åtgärder. Vårdprogrammets syfte är att redovisa samt värdera åtgärder utifrån ett större sammanhang.Årets upplaga har initierats av planeringsgruppen för lungcancer och slutförs i samarbete med Regionala cancercentrum. Det innehåller rekommendationer om bland annat prevention, behandling, uppföljning och utredning vilket baseras på faktagranskning. Dock är det n
Inga har kommenterat på denna sida ännu