Pilotstudie för screening av lungcancer inleds
I höst inleds en pilotstudie vid Karolinska universitetssjukhuset kring screening av lungcancer .Förhoppningen är att kunna upptäcka fler fall i tid.
– I Sverige skulle kanske 500 liv kunna räddas, säger en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.
Pilotstudien som inleds hösten 2022 vid Karolinska universitetssjukhuset handlar dels om att tidigt identifiera tecken på sjukdom för att på så vis kunna sätta in rätt behandling i tid och rädda liv.
– Om vi kan upptäcka och behandla lungcancer i ett tidigare skede finns det stora vinster att göra. I Sverige skulle sannolikt 500 liv per år kunna räddas. Omräknat till Stockholms förhållanden handlar det om cirka 100 personer, säger Gunnar Wagenius, överläkare på Lungonkologiskt Centrum på Karolinska Universitetssjukhuset.
Hoppas få svar på vilka resurser som krävs
En primär fråga som forskarna hoppas kunna få svar på handlar om hur mycket resurser som skulle krävas för att den här typen av screeningprogram ska kunna genomföras på ett effektivt sätt. Och på sikt handlar det om att utforma ett screeningprogram på nationell nivå för både män och kvinnor i riskgrupper
Ett första steg blir att skicka ut enkäter om rökvanor bland 15 000 slumpvis utvalda kvinnor i södra Stockholm. De som rökt ett paket cigaretter om dagen i trettio års tid eller två paket om dagen i femton år, kommer att kallas till en lungundersökning med datortomograf på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
Fler kan få botande behandling
– Hos de allra flesta vi undersöker kommer vi inte att hitta något. Men vi vet att cirka var tionde som rökt i den här omfattningen drabbas av lungcancer. Upptäcks cancern på ett tidigt stadium då den inte är så spridd finns goda möjligheter att ge en behandling som botar, säger Gunnar Wagenius.
Pilotstudien för lungcancerscreening organiseras av Regionalt Cancercentrum Stockholm-Gotland på uppdrag av Region Stockholm.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Malignt melanom
Denna Medicinska översikt avser malignt melanom i huden, den dödligaste formen av hudcancer vilken kan uppstå i tidigare frisk hud eller i befintliga nevi.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
PARP-hämmare gav betydelsefulla resultat vid prostatacancer (ASCO GU)
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet sammanfattar.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.