AI bättre än läkare på att hitta livmoderhalscancer
Artificiell intelligens, AI, var bättre än specialistläkare på att upptäcka livmoderhalscancer i ett förstadum, det visar en studie som gjorts i USA.

Med hjälp av en algoritm har över 60 000 bilder på livmoderhalsar samlats in och granskats av både specialistläkare och artificiell intelligens. Drygt 9 400 kvinnor från Costa Rica har deltagit i studien som pågått sedan 1990-talet. Läkarna har följt kvinnorna under olika långa perioder, i vissa fall upp till 18 år.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
AI identifierade fler fall
När forskarna jämförde AI:s och läkarnas granskningar av bilderna visades intressanta skillnader. Teknikens automatiserade granskningar identifierade 91 procent av alla fall med livmoderhalscancer i ett tidigt stadium. När specialistläkarna gick igenom samma material identifierades 69 procent av fallen. I ett traditionellt cellprov, utfört i ett laboratorium, hittades 71 procent. Resultatet är publicerat i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.
Störst risk för att drabbas av livmoderhalscancer har kvinnor i åldrarna 25–49. För den här gruppen var AI-tekniken ännu mer säker, där hittade den 97,7 procent av fallen.
Läs även: Få landsting följer riktlinjer för förebyggande tester av livmoderhalscancer
Under de kommande åren vill läkarna göra ytterligare tester av tekniken och blanda in patienter från hela världen.
Forskningsresultatet publicerades först i ett pressmeddelande på National Cancer Institut.
Läs även: Vilken preventivmetod passar för Petra?
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- National Cancer Institut - https://www.cancer.gov/news-events/press-releases/2019/deep-learning-cervical-cancer-screening
- Journal of the National Cancer Institute - https://academic.oup.com/jnci/advance-article/doi/10.1093/jnci/djy225/5272614?searchresult=1
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
ESMO 2023: Nya studier om livmoderhalscancer kan påverka rekommendationerna
Två studier kan potentiellt påverka rekommendationerna.
-
Kombinationsbehandlingar med immunoterapi och ADC förlänger överlevnaden vid urotelial cancer
ESMO 2023 om urinblåsecancer
-
WCLC: ”Tsunami med studier som visar lovande resultat med ADCs”
I september 2023 ägde World Conference on Lung Cancer (WCLC) rum i Singapore och bjöd på en fascinerande inblick i den senaste utvecklingen inom lungcancerforskningen. Få en översikt över de spännande nyheterna som delades under konferensen, presenterade av Georgios Tsa...
-
ESMO 2023: Ökat intresset för övre GI-tumörer ger hopp om nya framtida behandlingar
Den 20 oktober gick startskottet för ESMO 2023 som hölls i Madrid. Det är tydligt att det finns ett enormt växande intresse för onkologi. 33 000 anmälda deltagare till årets konferens anländer som ett lämmeltåg från tunnelbanan till den enorma konferensanläggningen, en ...