Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

AI bättre än läkare på att hitta livmoderhalscancer

Artificiell intelligens, AI, var bättre än specialistläkare på att upptäcka livmoderhalscancer i ett förstadum, det visar en studie som gjorts i USA.


Publicerad den: 2019-01-11

AI bättre än läkare på att hitta livmoderhalscancer
Annons

Med hjälp av en algoritm har över 60 000 bilder på livmoderhalsar samlats in och granskats av både specialistläkare och artificiell intelligens. Drygt 9 400 kvinnor från  Costa Rica har deltagit i studien som pågått sedan 1990-talet. Läkarna har följt kvinnorna under olika långa perioder, i vissa fall upp till 18 år.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

AI identifierade fler fall

När forskarna jämförde AI:s och läkarnas granskningar av bilderna visades intressanta skillnader. Teknikens automatiserade granskningar identifierade 91 procent av alla fall med livmoderhalscancer i ett tidigt stadium. När specialistläkarna gick igenom samma material identifierades 69 procent av fallen. I ett traditionellt cellprov, utfört i ett laboratorium, hittades 71 procent. Resultatet är publicerat i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.

Annons
Annons

Störst risk för att drabbas av livmoderhalscancer har kvinnor i åldrarna 25–49. För den här gruppen var AI-tekniken ännu mer säker, där hittade den 97,7 procent av fallen.

Läs även: Få landsting följer riktlinjer för förebyggande tester av livmoderhalscancer

Under de kommande åren vill läkarna göra ytterligare tester av tekniken och blanda in patienter från hela världen.

Forskningsresultatet publicerades först i ett pressmeddelande på National Cancer Institut.  

Annons
Annons

Läs även: Vilken preventivmetod passar för Petra? 

    Källor

  • National Cancer Institut - https://www.cancer.gov/news-events/press-releases/2019/deep-learning-cervical-cancer-screening
  • Journal of the National Cancer Institute - https://academic.oup.com/jnci/advance-article/doi/10.1093/jnci/djy225/5272614?searchresult=1

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.