AI bättre än läkare på att hitta livmoderhalscancer
Artificiell intelligens, AI, var bättre än specialistläkare på att upptäcka livmoderhalscancer i ett förstadum, det visar en studie som gjorts i USA.

Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Med hjälp av en algoritm har över 60 000 bilder på livmoderhalsar samlats in och granskats av både specialistläkare och artificiell intelligens. Drygt 9 400 kvinnor från Costa Rica har deltagit i studien som pågått sedan 1990-talet. Läkarna har följt kvinnorna under olika långa perioder, i vissa fall upp till 18 år.
Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
AI identifierade fler fall
När forskarna jämförde AI:s och läkarnas granskningar av bilderna visades intressanta skillnader. Teknikens automatiserade granskningar identifierade 91 procent av alla fall med livmoderhalscancer i ett tidigt stadium. När specialistläkarna gick igenom samma material identifierades 69 procent av fallen. I ett traditionellt cellprov, utfört i ett laboratorium, hittades 71 procent. Resultatet är publicerat i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.
Störst risk för att drabbas av livmoderhalscancer har kvinnor i åldrarna 25–49. För den här gruppen var AI-tekniken ännu mer säker, där hittade den 97,7 procent av fallen.
Läs även: Få landsting följer riktlinjer för förebyggande tester av livmoderhalscancer
Under de kommande åren vill läkarna göra ytterligare tester av tekniken och blanda in patienter från hela världen.
Forskningsresultatet publicerades först i ett pressmeddelande på National Cancer Institut.
Läs även: Vilken preventivmetod passar för Petra?
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- National Cancer Institut - https://www.cancer.gov/news-events/press-releases/2019/deep-learning-cervical-cancer-screening
- Journal of the National Cancer Institute - https://academic.oup.com/jnci/advance-article/doi/10.1093/jnci/djy225/5272614?searchresult=1
Källor
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Progesteronreceptorhämmare kan minska risken för agressiv bröstcancer
Forskare från bland annat Karolinska Institutet har funnit ett nytt typ av läkemedel med potential att minska risken för aggressiv bröstcancer.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.