Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Biosimilarer kan rädda cancersjuka i resurssvaga länder

I ett  pilotprojekt ska Världshälsoorganisationen undersöka möjligheten för att biosimilarer ska bli tillgängliga i länder som inte har råd med dyra cancerläkemedel.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-08

Annons

– Nya biologiska läkemedel är ofta för dyra för många länder, så biosimilarer är ett bra alternativ som kan ge ökad tillgång till behandling, säger Marie-Paule Kieny, assisterande generaldirektör på WHO.

I september kommer Världshälsoorganisationen bjuda in läkemedelstillverkare som ska kunna ansöka om att få godkännande i förväg för biosimilarer av två cancerläkemedel, innehållande de aktiva substanserna rituximab och trastuzumab. Det senare ges vid bröstcancer och rituximab behandlar non-Hodgkins lymfom och leukemi. WHO satsar även på att kunna godkänna biosimilarer av insulin.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Garantera patientsäkerheten vid biosimilarer

Vidare kommer WHO se över sina riktlinjer från 2009 gällande bedömning av biologiska läkemedel för att försäkra sig om att riktlinjerna speglar den senaste vetenskapen.

Annons
Annons

– Biosimilarer kan få en enorm betydelse när det gäller tillgången på läkemedel för vissa sjukdomstillstånd, säger Suzanne Hill, läkare och chef för WHO:s avdelning Essential Medicines and Health Products.

Men först måste regleringen garantera det terapeutiska värdet och patientsäkerheten.

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/who-satsar-pa-biosimilarer-for-fattiga-lander/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons