Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Den senaste kunskapen om skelettmetastaser lyfts i ny läkarutbildning

Då det på senare tid har gjorts stora framsteg inom bland annat behandlingen är det viktigt att vara uppmärksam på om en patient har skelettmetastaser. Förhoppningen är att NetdoktorPros nya läkarutbildningska snabba på handläggandet så att patienterna slipper svåra symtom. Det menar docent Henrik Lindman, som har faktagranskat utbildningen Vad vet du om skelettmetastaser?


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-06-08

Annons

Genom ett patientfall får du följa Anders, en 67-årig man som kommer på remiss från primärvården på grund av att man har noterat en misstänkt skelettmetastas i höger bäcken på en slätröntgen. Han har aldrig haft en cancerdiagnos och har tidigare varit frisk. Hur resonerar du?

De fem lektionerna i läkarutbildningen tar både upp diagnos, behandling och uppföljning och ger den senaste kunskapen om skelettmetastaser.

– Det har utan tvekan gjorts stora framsteg inom både diagnostiken och behandlingen av skelettmetastaser. Genom att det idag finns bra behandlingar är det viktigt att vara uppmärksam på om patienten har skelettmetastaser, säger Henrik Lindman, docent och överläkare vid Onkologkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Annons
Annons

–Det kan ske förbättringar vad gäller start av skelettstärkande behandlingar, många startas nog väl sent i sjukdomsförloppet. Förhoppningen är att denna utbildning kan snabba på handläggandet så att vi kan undvika de olika symptomen och oönskade händelserna kopplade till en patient med skelettmetastasering, fortsätter Henrik Lindman.

Han är faktagranskare av läkarutbildningen, som främst riktar sig till onkologer, urologer och lungläkare. Men även annan sjukvårdspersonal kan ha stor nytta av den.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Om läkarutbildningen om skelettmetastaser

Läkarutbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor följt av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.

Det tar cirka tio minuter att genomföra utbildningen och alla svar är anonyma. För den som är intresserad skickar vi även ut fyra uppföljande mejl med bland annat checklistor.

Annons
Annons

Gå till läkarutbildningen om skelettmetastaser här.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.