Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Studie: Det fördubblar risken att dö i bröstcancer

Risken för död i bröstcancer är dubbelt så stor för patienter med hög heterogenitet av östrogenreceptorn inom en och samma tumör, jämfört med de med låg heterogenitet. Det visat en studie vid Karolinska Institutet som publicerats i Journal of the National Cancer Institute.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-01-19

Annons

Östrogenreceptor-positiv bröstcancer är den vanligaste formen av bröstcancer och innebär att tumören är beroende av östrogen för att kunna växa. Den som drabbas den här sortens bröstcancer har en kvarstående långsiktig risk att dö i sjukdomen. Bland annat då östrogenreceptorn kan ändras när en bröstcancertumör sprider sig. Orsaken till det är inte känd men en möjlig förklaring är att det inom en tumör finns tumörceller med varierande grad av uttryck av östrogenreceptorn, intra-tumör heterogenitet, visar forskarna i sin studie.

Forskarna undersökte hur det hade gått för närmare 400 patienter som hade fått diagnosen östrogenreceptor-positiv bröstcancer efter klimakteriet.

Annons
Annons

– Vår studie visar att patienter med hög intra-tumör heterogenitet av östrogenreceptorn hade dubbelt så stor risk att dö på 25 års sikt jämfört med de patienter som hade låg heterogenitet. Detta oavsett om de hade fått tamoxifenbehandling eller inte och oberoende av de andra kända tumörmarkörerna, säger Linda Lindström, forskare vid institutionen för biovetenskaper och näringslära på Karolinska Institutet.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Risken gäller även annan bröstcancertyp

Studien visar även att patienter med Luminal A bröstcancersubtyp och hög intra-tumör heterogenitet av östrogenreceptorn hade en fördubblad risk för död.

– Detta är intressant givet att patienter med Luminal A bröstcancersubtyp generellt anses ha en god prognos. Vi anser att dessa nya kunskaper bör kunna användas inom en snar framtid om de valideras, säger Linda Lindström.

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska institutet - http://ki.se/nyheter/faktor-som-fordubblar-risken-att-do-i-brostcancer-identifierad

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons