Interferonfri behandling i fokus för utläkning av hepatit C
Redan till nyår förväntas interferonfria behandlingar finnas tillgängliga som läker samtliga genotyper av hepatit C på kort tid. Ett första steg för att motverka epidemin av HCV, menar Ola Weiland som är professor och överläkare i infektionssjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset.
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Utvecklingen av läkemedel mot hepatit C-viruset, HCV, går snabbt. Snart kommer det finnas interferonfria behandlingsalternativ som verkar på alla genotyper av viruset. De nya läkemedlen är efterlängtade, menar Ola Weiland som är professor i infektionssjukdomar och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
- Många patienter tål inte att behandlas med interferon, andra har haft kontraindikationer för interferonanvändning och vissa vill inte genomgå behandlingen. Främst på grund av stora biverkningar.
Han nämner en rad bieffekter, däribland illamående, extrem trötthet och psykologiska besvär.
Utläkning av hepatit C efter 12 veckor
Redan nu finns de nya interferonfria läkemedlen tillgängliga. Standardtid för behandling är satt till 12 veckor, men i vissa studier har utläkning redan setts efter åtta veckor. En stor skillnad jämfört med nuvarande behandlingstider som kan uppgå till cirka 48 veckor.
- Dessutom är bieffekterna små, eller nästan obefintliga, med de interferonfria läkemedlen. Det är därmed en betydande skillnad.
Med de nya behandlingsalternativen blir det troligtvis enklare att vårda större grupper av patienter. Ett första steg för att motverka HCV-epidemin, menar Ola Weiland.
Studier av interferonfria behandlingar har visat minst 90-procentig utläkning hos patienter av både genotyp 1, 2, 3 och 4. Vilken utläkningseffekt som de nya läkemedlen har på patienter med avancerad leversjukdom, eller cirros, är svårt att avgöra eftersom antalet behandlade är relativt begränsat i dagsläget.
Resultat från en fas III-studie som omfattade 380 patienter, där en trippelkombination av direktverkande antivirala läkemedel användes, redovisar dock lika goda resultat för patienter av genotyp 1a och 1b som hade Child A-cirros.
Ola Weiland tror att framtidens behandlingar mot hepatit C kommer utgöras av två eller flera läkemedelsklasser, med direkt antiviral verkan, som kombineras. Exempelvis nukleotidanaloger (NUC), icke-nukleotider (NNUC), proteashämmare (PI) eller NS5A-hämmare.
Infektionsläkare? Öka din kunskap om hiv!
Visste du att vid stark misstanke om hiv skall behandling insättas redan innan diagnosen är konfirmerad? Öka din kunskap om hiv i en utbildning framtagen av Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.
Tabletter istället för injektioner
Ett flertal proteashämmande läkemedel mot hepatit C är under utveckling, ett har nyligen godkänts i maj månad i år. Men hittills har bara en nukleotidanalog fått godkänt av EMEA, Europeiska läkemedelsmyndigheten. Detta skedde tidigare i år.
De nya interferonfria läkemedlen mot hepatit C är ett resultat av närmare 20 års forskning och det ligger stora resurser bakom utvecklingen. Ola Weiland är säker på att interferonfria behandlingar helt kommer ersätta de interferonbaserade i framtiden. Han nämner att de nya läkemedlen är i tablettform, till skillnad mot dagens interferonbehandlingar som injiceras.
- Ingen kommer att vilja ha de gamla medicinerna sedan. Det är jag övertygad om.
Tror du att de nya behandlingsalternativen kan få bukt på HCV-epidemin? Kommentera gärna under artikeln.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Apkoppor
-
Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i vår fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden, vilket har lett fram till två nya lektioner som nu finns tillgängliga.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.