Män svarar sämre på behandling mot hepatit C
Hallå där Soo Aleman, specialistläkare inom gastroenterologi och hepatologi samt docent vid Karolinska universitetssjukhuset, tillika Netdoktors expert på hepatit C.
KURS: Hepatit C – Här lär du dig det senaste om hepatit C vid injektionsmissbruk »
Vad är det för typ av virus som orsakar hepatit C?
– Det är ett enkelsträngat RNA-virus som finns i flera olika genotyper. Viruset infekterar främst hepatocyter och redan några veckor efter infektion kan HCV-RNA påvisas i blodet. Virustitern når snabbt höga nivåer och uppkomsten av serumantikroppar mot HCV används för att fastställa diagnos. Majoriteten av patienterna med hepatit C drabbas av en kronisk infektion i levern, det gäller uppåt 80 procent av individerna.
Medicinsk översikt: Covid-19 (SARS-CoV-2), sars och mers
Varför är infektionen så svår att behandla?
– Det beror på flera faktorer. Vanligtvis är sjukdomen asymtomatisk fram till ett av ancerat stadium då patienten redan har utvecklat svårbehandlade komplikationer som levercirros och leversvikt. När patienten har nått detta stadium fungerar behandlingen av hepatit C inte lika bra, troligtvis på grund av annan farmakologisk distribution. Samtidigt är viruset lurigt, det har en hög genetisk diversitet och replikeras snabbt. Det har dessutom varit svårt att odla hepatit C i laborativ miljö vilket medför svårigheter med att studera viruset och ta fram nya läkemedel.
Det är viktigt att en infektion av hepatit C identifieras i ett tidigt stadium innan sjukdomen är fullt utvecklad. När patienten väl drabbats av levercirros ökar risken markant för hepatocellulär cancer och leversvikt.
Är sjukdomen lika utbredd bland män och kvinnor?
– Majoriteten som drabbas är män, och de har samtidigt en svårare sjukdomsbild än kvinnor som får hepatit C. Varför det är så vet vi inte riktigt i dag. En central del kan vara att männen dricker mer alkohol, vilket vanligtvis förvärrar infektionen i levern. Men trots att alkoholintaget justerats svarar många män sämre på behandling än kvinnor. Kanske bottnar fenomenet i könshormonsskillnader.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Eva, 77, lever med smärta efter bältrosinfektion
Kommer jag få uppleva en smärtfri dag innan jag dör? Den frågan ställde sig Evas mamma som under drygt 40 år levde i sviterna av sin bältrosdiagnos. En sådan dag kom aldrig – och i samband med moderns bortgång drabbades även Eva själv.
-
Bältros (herpes zoster)
Smärtorna och den typiska lokalisationen av blåsor på rodnad botten längs ett eller flera dermatom på ena kroppshalvan räcker för diagnos.
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
-
Så går det med efterfrågade vaccinationsprogrammet
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre har visat goda resultat i bland annat Storbritannien – det sparar både liv och resurser. Trots stor efterfrågan finns det fortfarande inget motsvarande program i Sverige och frågan är varför.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu