Ny fortbildning om hiv: “Kunskapen om hur det är att leva med hiv behöver uppdateras”
Tack vare effektiva mediciner med mycket låg påverkan på det dagliga livet har personer som lever med hiv möjlighet till ett både långt och bra liv. 95 procent av de som idag får behandling i Sverige blir dessutom smittfria. Tyvärr får fortfarande många en sen diagnos och ökad kunskap behövs för att fler ska kunna få hjälp i tid. I NetdoktorPro:s nya fortbildningar om hiv får du som läkare aktuell information om sjukdomen – från handläggning till uppföljning.

Idag lever drygt 8000 personer med hiv i Sverige. Ungefär 400-500 nya fall rapporteras varje år. Som det ser ut idag behöver kunskapen om hiv uppdateras såväl hos allmänhet som bland sjukvårdspersonal.
– Den utbildning man fick senast om hiv kan vara förlegad och det här är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad, säger Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset.
Två nya fortbildningar om hiv
Christina Carlander har varit med och tagit fram materialet till NetdoktorPro:s två nya utbildningar om hiv som nu lanseras. Med utbildningarna hoppas hon på ökad kunskap – både bland allmänläkare och infektionsläkare.
– Det är fortfarande många som inte vet, även inom sjukvården, att välbehandlad hiv är smittfri hiv samt att förväntad överlevnad motsvarar den som för någon som inte lever med hiv. Det är också fortfarande vanligt att man missar att hivtesta när patienten uppvisar indikatorsjukdom, säger hon.
Genomgå fem intressanta lektioner
Fortbildningen om hiv är uppbyggd kring fem lektioner med kontrollfrågor följt av kortare resonemang kring de olika svarsalternativen. På så sätt kan du som deltagare på ett enkelt och underhållande sätt tillgodogöra dig aktuell information.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
Utbildningen finns i två versioner. En som riktar sig till allmänläkare och en mer djupgående riktad mot infektionsläkare. Alla svar är anonyma och varje utbildning tar ungefär 15 minuter att genomföra.
Fortbildning för dig som är allmänläkare och övrig sjukvårdspersonal
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Första vaccin mot RS-virus nära godkännande
Idag saknas både godkänd behandling och vaccin mot RS-virus, men tack vare intensiv forskning kan det snart bli ändring på det. EMA ställer sig nu positiva till ett första vaccin mot sjukdomen.
-
Postcovid: Symtom, riskgrupper och varför vi behöver lära oss mer om tillståndet
Postcovid är ett tillstånd där en person har kvarstående symtom eller sena besvär efter covid-19. Hur många i Sverige som lever med tillståndet är inte klarlagt och symtomen för de drabbade kan variera stort. – Det är förmodligen inte samma mekanismer som ger upphov til...
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Idag har vi mycket mer kunskap om hur vi ska behandla covid-19 hos personer som drabbas hårt av virussjukdomen, jämfört med vad vi hade i början av pandemin. Med dagens behandling kan man bota väldigt många. Men vi får inte slappna av och luta oss tillbaka, istället bör...
-
250 virusforskare arbetar för att hjälpa sjukvården förhindra virusorsakade sjukdomar
– Vår målsättning är att forska fram nya och bättre verktyg och kunskap till sjukvården, så att sjukvården kan upptäcka och förstå, behandla och förhindra virusorsakade sjukdomar, säger Niklas Arnberg, Professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Virus- ...