Så kan läkare bidra till att minska spridningen av hepatit C
Delning av injektionsmaterial mellan personer som injicerar droger utgör en av de vanligaste smittvägarna för hepatit C. En beroendeproblematik av detta slag ställer höga krav på vårdgivaren och kräver en ökad kunskap hos samtliga enheter som kommer i kontakt med målgruppen. Nu kan du som läkare uppdatera dig genom NetdoktorPro:s webbaserade fortbildning om hepatit C vid injektionsmissbruk.

Över 1 600 nya fall av hepatit C rapporterades i Sverige under 2018, visar data från Folkhälsomyndigheten. Majoriteten blev smittade i Sverige. I de fall där smittvägen rapporterades var delning av injektionsmaterial mellan personer som injicerar droger den vanligaste.
– Personer som aktivt eller tidigare injicerat droger är en viktig grupp att behandla för hepatit C-infektion, säger Soo Aleman, överläkare och docent på Medicinsk enhet Infektionssjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Soo Aleman har faktagranskat vår uppdaterade fortbildning om hepatit C vid injektionsmissbruk*, där syftet är att ge läkare en lägesrapport kring diagnosen samt möjlighet att testa sin egen kunskapsnivå.
– NetdoktorPro:s oberoende fortbildningar är ett efterfrågat och enkelt sätt för läkare att kostnadsfritt hålla sig uppdaterade inom olika områden, där man får följa ett patientfall framtaget av några av våra tongivande experter, säger Mats Halldin, medicinsk chef på NetdoktorPro.
Se alla våra fortbildningar här >>
*Innehållet i fortbildningen om hepatit C vid injektionsmissbruk är en uppdatering av en tidigare utbildning om hepatit C, lanserad 2016.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Covid-19
SARS-CoV-2 är namnet på den nyaste upptäckta varianten (upptäcktes 2019) av coronavirus, som kan ge förkylning till allvarlig andningssvikt. Covid-19 klassas som en pandemi och finns i stora delar av världen.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Postcovid: Symtom, riskgrupper och varför vi behöver lära oss mer om tillståndet
Postcovid är ett tillstånd där en person har kvarstående symtom eller sena besvär efter covid-19. Hur många i Sverige som lever med tillståndet är inte klarlagt och symtomen för de drabbade kan variera stort. – Det är förmodligen inte samma mekanismer som ger upphov til...
-
Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.