Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Misstanke om mässling i Västerbotten

Ett barn som förra veckan besökte vården i Umeå misstänks vara smittad med mässling. Sjukvårdspersonalen jobbar nu med att kontakta personal och andra patienter som kan ha utsatts för smittan under sina besök, skriver SVT Nyheter Västerbotten. 


Publicerad den: 2019-01-21

Annons

Barnet som misstänks ha mässling besökte både primärvårdsjouren och Norrlands universitetssjukhus, NUS, i Umeå. Blodprov togs på barnet som visar en stark misstanke om mässling.

– Mässling är så pass ovanligt ute i samhället, så vi försöker förstå oss på hur det kan ha gått till, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare inom Region Västerbotten, till SVT. 

Läs även: Nytt rehabiliteringsfokus för patienter med dystoni

Annons
Annons

Flertal ska kontrolleras

Sjukvårdspersonalen försökt under söndagen kartlägga den personal och de patienter som vistas i samma lokaler och samtidigt som barnet. de försöker också ta reda på hur barnet smittats. Stephan Stenmark säger till SVT Nyheter Västerbotten att många människor kommer kontaktas, för att sedan undersöka hur gott vaccinskydd dessa personer har. Han poängterar att det råder ett gott vaccinationsläge i Västerbotten. Barn vaccineras vid två tillfällen, det första vid 18 månader och sen i mellanstadiet. De allra flesta som är födda före 1960 har haft mässling och är då immuna.

– Vi kommer att informera dem och sen även i vissa fall då komplettera vaccinationen, säger Stephan Stenmark.

Läs även: Allmänläkare behöver uppdaterade kunskaper i hematologi

Ring 1177 och rådgör

Mässling smittar vid hosta och nysningar via små droppar. Viruset fortsätter sedan att spridas genom luften och kan till exempel spridas genom flera rum eller i en hel trappuppgång. Det tar cirka två veckor efter smittotillfället innan du blir sjuk.

Annons
Annons

– Det viktigaste är om du misstänker att du blivit smittad, ring 1177 och rådgör. Om beslutet blir att ta sig till en vårdinrättning kan den förvarnas och vi kan ta emot patienten på rätt sätt, säger Stephan Stenmark.

    Källor

  • SVT Nyheter Västerbotten - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/misstankt-fall-av-massling-upptackt-i-umea

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.