Råder viss osäkerhet kring behandling vid skelettmetastaser
Det råder fortfarande delade uppfattningar om när man ska sätta in skelettstärkande medicinering hos en patient med nyupptäckt skelettmetastasiering – samt när man ska strålbehandla. Det visar svaren från NetdoktorPro:s fortbildning. I en videointervju med NetdoktorPro berättar överläkaren Henrik Lindman om hur man bör resonera.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
Skelettet är ett av de organsystem som framförallt de stora tumörsjukdomarna – det vill säga lungcancer, bröstcancer och prostatacancer – ofta drabbar. Men även andra cancerformer kan orsaka skelettmetastasering.
– Historiskt sett har det varit ett jättestort problem. När man pratar med äldre människor pratar de ofta om skelettcancer men vad det egentligen rörde sig om var brös- eller prostatacancer som hade spridit sig till skelettet. Det är ett mycket fruktat tillstånd med mycket smärta och mycket lidande, säger Henrik Lindman, överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset.
Faktum är att 80 till 90 procent av alla patienter med spridd bröstcancer och spridd prostatacancer har skelettmetastaser. Och det är inte ovanligt att skelettmetastaser är det första tecknet på cancersjukdomen.
Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Viktig behandling vid skelettmetastaser kan ha fallit i glömska
I de fall där patienten inte har haft cancer tidigare, eller har haft bröstcancer eller prostatacancer men anses botad, och kommer in (oftast med smärtor) är det förstås problematiskt, menar Henrik Lindman.
– Vanligtvis med smärtor eller ibland upptäcker man då tyvärr skelettmetastaser i samband med akuta situationer – en patologisk fraktur och i de svåraste fallen kan det till och med röra sig om en paraplegi förlamning i benen och en kraschad kota till exempel. Det här är ju ett tillstånd som kanske inte är lika vanligt idag som det var förr i tiden, säger han.
En förklaring till att färre patienter behöver nå detta kritiska stadium av sin sjukdom idag är förstås att vi vet mer om tillståndet och hur det ska behandlas, till exempel med skelettstärkande medicinering. Samtidigt råder det fortfarande delade uppfattningar om när man ska sätta in denna behandling hos en patient med nyupptäckt skelettmetastasiering samt när man ska strålbehandla. Det visar data från NetdoktorPro:s fortbildning om skelettmetastaser, som främst vänder sig till onkologer, urologer och lungläkare. Hittills har över 500 läkare genomgått samtliga fem lektioner, som bygger på ett patientfall.
I filmen i början av artikeln berättar Henrik Lindman om vad han tror det är som lockar specialisterna till att fortbilda sig inom det här området, hur man bör resonera och hur han ser på prognosen för skelettmetastaser framgent.
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Cancervaccin tillsammans med immunterapi effektiv mot malignt melanom
Kombinationen av cancervaccin och immunterapi minskar risken för återfall eller död bland patienter med malignt melanom. Det visar färska resultat från en stor fas II-studie.
-
Flera viktiga framsteg inom dermatologi: Snart kan “känslig hud” bli en egen diagnos
Mycket har hänt inom det dermatologiska fältet under senare år, och patienter erbjuds både fler och effektivare behandlingar än någonsin tidigare. Här delar dermatologen Ada Girinta med sig av sina tankar kring utvecklingen och ger sin spaning framåt på området.
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.