Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

P-piller verkar ge långvarigt cancerskydd

Kvinnor som ätit p-piller verkar ha ett långvarigt skydd mot att utveckla kolorektalcancer, livmodercancer och äggstockscancer. Det visar en omfattande uppföljningsstudie.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-27

Annons

Det handlar om en uppföljning av en studie som pågick mellan 1968 och 1969, där drygt 46 000 kvinnor var inkluderade. Hälften av kvinnorna hade någon gång använt p-piller av kombinationstyp med östrogen och gulkroppshormon, och hälften aldrig. Kvinnorna har följts i upp till 44 år och nu har resultatet publicerats i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Den relativa risken att utveckla livmodercancer var 0,66 i gruppen som åt p-piller jämfört med gruppen som inte tagit p-piller. P-piller hade även en skyddande effekt mot att utveckla äggstockscancer och lymfatisk och hematopoetisk cancer och där var den relativa risken 0,67 respektive 0,74. För kolorektalcancer var den relativa risken 0,81 i p-pillergruppen. För äggstockscancer, livmoderhalscancer och kolorektalcancer sågs den skyddande effekten i mer än 30 år efter kvinnorna slutat äta p-piller.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Ökad risk för vissa cancerformer

Samtidigt såg forskarna en ökad risk bland p-pillerätarna att utveckla till exempel bröstcancer, där den relativa risken var 1,04 jämfört med gruppen som inte åt p-piller. Riskökningen försvann dock ungefär fem år efter kvinnorna slutat äta p-piller.

Annons
Annons

Vidare kunde forskarna se en ökad risk för lungcancer i gruppen som tagit p-piller, men bara bland de som rökte.

Sammantaget ger resultaten starka belägg för att de flesta kvinnor som äter p-piller inte utsätter sig för någon långsiktig risk att utveckla cancer. utan att p-piller snarare innebär ett skydd.

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/p-piller-kan-ge-langvarigt-skydd-mot-cancer/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.