P-piller verkar ge långvarigt cancerskydd
Kvinnor som ätit p-piller verkar ha ett långvarigt skydd mot att utveckla kolorektalcancer, livmodercancer och äggstockscancer. Det visar en omfattande uppföljningsstudie.
Det handlar om en uppföljning av en studie som pågick mellan 1968 och 1969, där drygt 46 000 kvinnor var inkluderade. Hälften av kvinnorna hade någon gång använt p-piller av kombinationstyp med östrogen och gulkroppshormon, och hälften aldrig. Kvinnorna har följts i upp till 44 år och nu har resultatet publicerats i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Den relativa risken att utveckla livmodercancer var 0,66 i gruppen som åt p-piller jämfört med gruppen som inte tagit p-piller. P-piller hade även en skyddande effekt mot att utveckla äggstockscancer och lymfatisk och hematopoetisk cancer och där var den relativa risken 0,67 respektive 0,74. För kolorektalcancer var den relativa risken 0,81 i p-pillergruppen. För äggstockscancer, livmoderhalscancer och kolorektalcancer sågs den skyddande effekten i mer än 30 år efter kvinnorna slutat äta p-piller.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Ökad risk för vissa cancerformer
Samtidigt såg forskarna en ökad risk bland p-pillerätarna att utveckla till exempel bröstcancer, där den relativa risken var 1,04 jämfört med gruppen som inte åt p-piller. Riskökningen försvann dock ungefär fem år efter kvinnorna slutat äta p-piller.
Vidare kunde forskarna se en ökad risk för lungcancer i gruppen som tagit p-piller, men bara bland de som rökte.
Sammantaget ger resultaten starka belägg för att de flesta kvinnor som äter p-piller inte utsätter sig för någon långsiktig risk att utveckla cancer. utan att p-piller snarare innebär ett skydd.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/p-piller-kan-ge-langvarigt-skydd-mot-cancer/
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Immunoterapi i kombination med cytostatika för primär behandling av patienter med metastaserad dMMR endometriecancer
En uppdatering av vårdprogrammet inväntas och data som presenterades under ESMOi Madrid kommer säkert att påverka de nya behandlingsriktlinjerna.
-
Kombinationsbehandlingar med immunoterapi och ADC förlänger överlevnaden vid urotelial cancer
ESMO 2023 om urinblåsecancer
-
ESMO 2023: Två punkter om bröstcancerbehandling
Här sammanfattar onkologen Daria Glaessgen några bröstcancernyheter från ESMO 2023.
-
ESMO 2023: Ökat intresset för övre GI-tumörer ger hopp om nya framtida behandlingar
Den 20 oktober gick startskottet för ESMO 2023 som hölls i Madrid. Det är tydligt att det finns ett enormt växande intresse för onkologi. 33 000 anmälda deltagare till årets konferens anländer som ett lämmeltåg från tunnelbanan till den enorma konferensanläggningen, en ...
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.