P-piller verkar ge långvarigt cancerskydd
Kvinnor som ätit p-piller verkar ha ett långvarigt skydd mot att utveckla kolorektalcancer, livmodercancer och äggstockscancer. Det visar en omfattande uppföljningsstudie.
Det handlar om en uppföljning av en studie som pågick mellan 1968 och 1969, där drygt 46 000 kvinnor var inkluderade. Hälften av kvinnorna hade någon gång använt p-piller av kombinationstyp med östrogen och gulkroppshormon, och hälften aldrig. Kvinnorna har följts i upp till 44 år och nu har resultatet publicerats i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Den relativa risken att utveckla livmodercancer var 0,66 i gruppen som åt p-piller jämfört med gruppen som inte tagit p-piller. P-piller hade även en skyddande effekt mot att utveckla äggstockscancer och lymfatisk och hematopoetisk cancer och där var den relativa risken 0,67 respektive 0,74. För kolorektalcancer var den relativa risken 0,81 i p-pillergruppen. För äggstockscancer, livmoderhalscancer och kolorektalcancer sågs den skyddande effekten i mer än 30 år efter kvinnorna slutat äta p-piller.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Ökad risk för vissa cancerformer
Samtidigt såg forskarna en ökad risk bland p-pillerätarna att utveckla till exempel bröstcancer, där den relativa risken var 1,04 jämfört med gruppen som inte åt p-piller. Riskökningen försvann dock ungefär fem år efter kvinnorna slutat äta p-piller.
Vidare kunde forskarna se en ökad risk för lungcancer i gruppen som tagit p-piller, men bara bland de som rökte.
Sammantaget ger resultaten starka belägg för att de flesta kvinnor som äter p-piller inte utsätter sig för någon långsiktig risk att utveckla cancer. utan att p-piller snarare innebär ett skydd.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/p-piller-kan-ge-langvarigt-skydd-mot-cancer/
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Malignt melanom
Denna Medicinska översikt avser malignt melanom i huden, den dödligaste formen av hudcancer vilken kan uppstå i tidigare frisk hud eller i befintliga nevi.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
PARP-hämmare gav betydelsefulla resultat vid prostatacancer (ASCO GU)
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet sammanfattar.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.